Mart 05, 2021

Tematska sjednica SO Srebrenica: Usvojena odluka o Rebalansu budžeta za 2020. godinu

Danas je održana Tematska sjednica Skupštine opštine Srebrenica na kojoj je bilo prisutno 18 odbornika. Sjednicu je vodio potpredsjednik SO Srebrenica Dragić Glišić. Na početku sjednice došlo je do promjene dnevnog reda, te pored planiranih tačaka (Rebalans budžeta za 2020. i Nacrt budžeta za 2021.) odbornik Suljo Čakanović je predložio da se raspravlja o ranije donesenim odlukama koje se odnose na razrješenje/imenovanje direktora u JU Kulturni centar Srebrenica i razrješenje direktora JU Dječiji vrtić Poletarac.

Prvi prijedlog o JU Kulturni centar nije dobio podršku odbornika, te se o tome nije ni raspravljalo. U dnevni red je uvrštena rasprava o JU Dječiji vrtić „Poletarac“. Naime, na prošloj sjednici je razriješena  dužnosti direktorica vrtića "Poletarac" Mirela Hodžić, ali nije izvršeno imenovanje novog direktora. Bošnjački odbornici su danas predložili da Mirela Hodžić nastavi obnašati dužnost direktorice do imenovanja novog direktora.

- Mi Bošnjaci tražimo da ona odluka kojom je razriješena direktorica vrtića "Poletarac nije jasna ni nama ni većini u Skupštini, iz razloga što je ona razriješena, a nije imenovan novi direktor. Sad imamo vakum. Tražimo da direktorica koja je razriješena nastavi da radi, da ima pravo zastupanja i potpisivanja akata, do imenovanja novog direktora – rekao je odbornik Zulfo Salihović.

Ovaj prijedlog je prihvaćen tako da će i u narednom period dužnost direktora vrtića obnašati Mirela Hodžić.

Na dnevnom redu sjednice bio je i Rebalans budžeta za 2020. godinu, a bošnjački odbornici su tražili da se izvrši promjena utroška sredstava od Vijeća ministara, to jest da se planirana sredstva u iznosu od 70 hiljada KM namijenjena za asfaltiranje puta u selu Lipovac ne utroše na ovaj put, nego na asfaltiranje puta u selu Žedanjsko.

Načelnik opštine Srebrneica Mladen Grujičić je istakao da "nema ništa protiv prijedloga, ukoliko u Vijeću ministara prihvate izmjene."

- Ukoliko dozvole u Vijeću ministara ja nemam nikakav problem s tim – rekao je Grujičić.

Hamdija Husejinović, odbornik i predsjdnik Savjeta MZ Sućeska, je pojasnio detaljno zbog čega se traži promjena utroška sredstava.

- Do danas nisam bio upoznat sa planom utroška sredstava od Vijeća ministara na području opštine, a pogotovo u MZ Sućeska. U tom selu (Lipovac) je prije mjesec dana urađen kilometar asfalta. S druge strane imamo niz sela koja su povezana, i smatram da je bolje da izvršimo relokaciju sredstava iz sela Lipovac prema selu Žedanjsko. Mislim da to Vijeće ministara neće mnogo zanimati, jer će sredstava biti utrošena na istoj MZ, samo će biti utrošena tamo gdje je prioritetnije – rekao je Husejinović.

Ovaj prijedlog je usvojen nakon čega su odbornici usvojili Rebalans budžeta za ovu godinu u iznosu od 1.769.000 KM.

- Zahvaljujući odluci Vijeća ministara BIH koje je odobrilo 1.500.000 KM, i zahvaljujući donaciji Sarajevskog kantona mi smo izvršili rebalans budžeta u iznosu od 1.769.000 KM. Projekti koji će se raditi od tih sredstava su ranije usaglašeni i svi koji su bili prisutni na Skupštini su podržali Rebalans budžeta – rekao je Grujičić.

Na dnevnom redu sjednice je ostao još Nacrt budžeta za 2021. godinu, ali je sjednica prekinuta zbog nedostatka kvoruma, a potpredsjednik SKupštine Dragić Glišić kaže da će biti "nastavljena u ponedjeljak 9. novembra 2020. godine."

- Potrebno je još usaglašavanja vezanog za Nacrt budžeta za 2021. godinu. Usvojena je odluka o Rebalansu budžeta za ovu godinu, i to je vrlo važna odluka. Odbornici su pokazali odgovornost u radu. Raspravljali smo i o vrtiću, usvojili odluku kojom smo ovlastili aktuelnu direktoricu da obnaša funkciju kako bi ova ustanova mogla normalno da funkcioniše – rekao je Glišić.

A. Mehmedović/ RTV Srebrenica

 

 

Rate this item
(0 votes)
Ad Sidebar
© 2018 RTV Srebrenica All Rights Reserved.

Please publish modules in offcanvas position.