Mart 05, 2021

U NP "Drina" u upotrebu puštena planinarska staza od Bijelih voda preko Stublića do Šarene bukve

U NP "Drina" danas je zvanično u upotrebu  puštena planinarska staza na relaciji Bijele Vode – Stublić – Šarena bukva. Staza je u dužini oko 12 kilometara. Stazu su danas prošli planinari i zaljubljenici u prirodu, a po dojmovima su oduševljeni, iako vremenske prilike nisu bile idealne.

 

- Sa ovom aktivnošću smo povezali Klotjevac do Bijelih voda, preko Stublića do Šarene bukve ukupne dužine oko 25 kilometara planinarskih staza koje su uređene na najsavremeniji način, na kojima se nalazi niz vidikovaca, lokaliteta stećaka, i drugih dijelova kulturno – istorijskog nasljeđa – rekao je direktor NP Drina dr Radomir Pavlović.  

Duško Kovačević, rukovodilac sektora zaštite i razvoja u NP Drina, kaže da je staza dobro urađena.

- Danas smo imali promociju i zvanično puštanje u funkciju planinarske staze. Imali smo više od 20 učesnika iz Tuzle, Živinica, Banovića, Ljubovije, Bajine Bašte. Nažalost zbog magle učesnici nisu mogli da vide značajne tačke to jest vidikovce sa kojih se vidi ušće Drine. Drago mi je što su došli, i hvala im svima. Nadam se da će opet doći kod nas – rekao je Kovačević.

Sabahudin Huskić i Dževad Bektašević su došli iz Tuzle, a kažu da će doći opet "jer je priroda nestvarna".

- Mi smo došli sa 13 ljudi, iz Tuzle, Lukavca, Banovića, Zavidovića. Različiti klubovi, ali ljubav prema prirodi nas veže. Vrijeme nas nije spriječilo da dođemo. Zahvalio bi se domaćinima na prijemu. Tura nije zahtjevna, i žao nam je što nam je magla pokvarila poglede sa fantastičnih vidikovaca. Međutim, mi ćemo svakako doći opet  - govori Huskić.

- Meni je ovo četvrti put da boravim na ovom terenu, dolazili smo i prije otvaranja staze. Priroda je prekrasna, i prizori su fascinantni. Mi smo ranije dolazili sa grupama, i naravno u budućnosti će ovo biti jedna od naših destinacija – rekao je Bektašević.

Ibro Mujić živi u selu Luka, i radio je na obilježavanju staze, a danas je vodio grupu zaljubljenika u prirodu.

- Svi oni koji nisu bili dobro su došli. Staza je dobra, lijepo uređena. Ljubitelji prirode uvijek su dobro došli, i sigurno da će biti zadovoljni sa onim što naš kraj nudi – ističe Mujić.

Slavica Milošević iz Ljubovije kaže da će opet doći, ali i svojim prijateljima preporučiti obilazak prirodnih ljepota Srebrenice.

- Ako znate da uživate u prirodi ne smeta vam ni magla, ni kiša, ništa. Ostali smo uskraćeni na pogled sa vidikovaca, ali zbog toga imamo razlog da dođemo ponovo – kaže Milošević.

Rate this item
(0 votes)
Ad Sidebar
© 2018 RTV Srebrenica All Rights Reserved.

Please publish modules in offcanvas position.