Print this page

Press konferencija koalicije "Zajedno za Srebrenicu": CIK vrši pritisak na OIK

Predstavnici srpskih političkih partija okupljenih u koaliciju “Zajedno za Srebrenicu” održali su danas press konferenciju za medije.

Predsjednik OO SNSD-a u Srebrenici dr Radomir Pavlović u izjavi za medije rekao je da “CIK vrši pritisak na Opštinsku izbornu komisiju”

- Vidimo pritisak CIK-a na Opštinsku izbornu komisiju (OIK), na njenog predsjednika oko neregularnosti lokalnih izbora u Srebrenici. Zapisnici sa svih biračkih mjesta su potpisani i danas su svi članovi biračkih odbora potpisali izjave u kojima stoji da su izbori provedeni fer i legalno. Iz inicijative “Moja adresa Srebrenica” vrše se stalni pritisci na CIK, prije svega na člana Seada Arnautovića koji daje informacije i upute kako bi došli do krajnjeg cilja, a to je ponavljanje izbora u Srebrenici. Evidentno je da su izbori izgubljeni za inicijativu “Moja adresa: Srebrenica” i da je novi načelnik Mladen Grujičić. Inicijativa “Moja adresa: Srebrenica” traži rezervnu varijantu preko CIK-a s ciljem da se izbori ponove – rekao je Pavlović.

Medijima se obratio i predsjednik OO SDS-a Srebrenica Momčilo Cvjetinović koji je rekao da je inicijativa “Moja adresa: Srebrenica” uputila CIK-u prigovor u kojem je navedeno da su određena lica glasala bez važećih dokumenata.  

- Dobio sam dopis OIK-a preko CIK-a u kojem su navedena lica koja su navodno glasala sa isteklim ličnim kartama. Svi znaju da se ne glasa samo sa ličnim kartama, nego i drugim važećim dokumentima. CIK je primio prigovor od političkog subjekta “Moja adresa: Srebrenica” u kojem se navodi da su određena lica glasala sa isteklim dokumentima – rekao je Cvjetinović koji je pomenuo imena iz dopisa CIK-a i demantovao navode iz dopisa.

- Pritisak na podložnu Centralnu izbornu komisiju da bi se na neki način skinula pažnja sa biračkih spiskova I načina glasanja u odsustvu gdje su počinjena mnoga krivična djela, gdje mi ne možemo da dođemo do mnogih podataka. Očigledno je da su dobili zadatak da, ako ne dovedu u pitanje izbore, da dovedu u pitanje legitimnu lokalnu vlast – rekao je Cvjetinović.

Kandidat koalicije “Zajedno za Srebrenicu” i aktuelni načelnik Mladen Grujičić kaže da je i koalicija “Zajedno za Srebrenicu” uputila primjedbe CIK-u.

- Ogroman je pritisak na OIK, ali ono što mi tražimo jeste da CIK ima iste aršine kada je u pitanju glasanje u Srebrenici i glasanje za Srebrenicu. SVe je ovo dobra prilika da se jednom istraži šta se dešava u Federaciji i na koji način se glasa. Mi smo uputili primjedbe CIK-u koji nije ekspresno reagovao kao na zahtjeve inicijative “Moja adresa: Srebrenica”. Izričito tražimo da se isto to uradi i kada je u pitanju glasanje u odustvu i Federaciji. Očekujemo da ovaj cirkus prestane i da na osnovu izjava koje su potpisali predsjednici i članovi biračkih odbora bude donesena konačna odluka – kaže Grujičić koji dodaje da “izbori ne smiju biti poništeni”.

- Izbori neće biti poništeni na osnovu lažnih prijava. Izbori se ne smiju ponoviti, jer to bi odgovaralo bošnjačkoj strani koja na legalan način ne može dobiti izbore. Ono što je stvarno stanje na terenu jeste većina koja je glasala – rekao je Grujičić. 

 
 
Rate this item
(0 votes)