Print this page

Od bojkota do koalicije: Tresla se gora - rodio se miš

Odmah po postizanju sporazuma o novoj vladajućoj koaliciji u Srebrenici, koju čine sve stranke čiji su odbornici zastupljeni u skupštini i gdje praktično više nema opozicije, ovaj kompromis je doveden pod znak pitanja.

„Ćamil Duraković izabran za Predsjednika SO Srebrenica“. Ova vijest, koja je juče odaslana iz Srebrenice za mnoge je bila veliko iznenađenje i na granici nevjerovatnog. Dogodilo se ovo nakon višemjesečnih političkih trzavica, svađa ,optužbi, poništavanja i ponavljanja izbora, bojkota, priča o neprihvatanju mandata i žalbi Ustavnom sudu BiH. Još nevjerovatnija vijest je da u srebreničkoj skupštini nema opozicije, da svi odbornici, njih ukupno 21, čine skupštinsku većinu a vlast je podijeljena prema izbornom rezultatu: jedan odbornik jedna pozicija u vlasti, 15 za Srbe 6 za Bošnjake. To je još nevjerovatnije ako se zna da u Skupštini Opštine Srebrenica odbornike imaju gotovo sve stranke sa bošnjačkim ili srpskim predznakom od SDA, Stranke za BiH  do SNSD, SDS i Srpske radikalne stranke. Sada su svi oni u koaliciji i pristali su na ovaj sporazum. To je, komentarišu mnogi, jedino u Bosni moguće, a  u Srebrenici se čak ne dešava po prvi put.

Političke igre i previranja

 

 

Političke igre i previranja u Srebrenici počele su još prije oktobarskih izbora koje je Centralna izborna komisija (CIK) poništila zbog nepravilnosti kako je obrazloženo. Ni ponovljeni izbori koje su bojkotovale stranke iz bošnjačkog bloka nisu donijele ništa novo. Na kraju su načelnik Opštine Srebrenica Mladen Grujičić i predsjednik lokalnog SNSD-a Radomir Pavlović potpisali koalicioni sporazum s predstavnicima SDA, SBiH i DF-a o saradnji, formiranju skupštinske većine i konstituisanju Skupštine Opštine. U sporazumu se decidno navodi da jedni drugoma neće osporavati odabir kadrova.

Najava neprihvatanja mandata osvojenih na izborima od strane bošnjačkih odbornika pa zatim potpuno prihvatanje za većinu Srebreničana nije bilo nikakvo iznenađenje. Ćamil Duraković je postizanje kompromisa u izjavi za jedan bh. portal juče obrazložio riječima kako "nisu mogli ostaviti narod” na cjedilu i dodao: "Nalazimo se nekoliko mjeseci pred obilježavanje godišnjice genocida u Srebrenici, što zahtijeva aktivnu lokalnu vlast. U situaciji smo gdje ne možemo da opstruiramo konstituisanje lokalne vlasti, da dovedemo u pitanje funkcionisanje života u lokalnoj zajednici, koja treba budžet, prijevoz djece u škole, izgradnju puteva, infrastrukturu…“ Duraković dodaje i kako odluka nije bila lagana, kao i da je njih šestoro odbornika vagalo šta ja najmudrije uraditi – da li da opstruiraju formiranje vlasti i dalje, pa da imaju blokadu sistema, ili da smognu snage, da teška srca uđu u vlast i zastupaju Bošnjake. I opredijelili su se za ovo drugo.

Na nastavku konstituirajuće sjednice Skupštine opštine Srebrenica na kojoj je Duraković izabran za njenog predsjednik, za zamjenika načelnika opštine Srebrenica izabran je Hamdija Fejzić. Dužnosti su razriješeni dosadašnji načelnici odjeljenja i službi opštinske uprave i na njihova mjesta izabrani novi. Usvojen je i zaključak kojim su potvrđena ranija imenovanja Radomira dr. Pavlovića za potpredsjednika Skupštine i Liljane Stevanović kao vršiteljice dužnosti sekretara Skupštine Opštine (SO). Vlast je raspoređena po principu, jedan mandat jedna pozicija u vlasti i čini se da su barem za sada svi zadovoljini.

Nakon konstituirajuće sjednice, zahvaljujući se građanima na povjerenju, novoizabrani Predsjednik SO Srebrenica, Ćamil Duraković je poručio: “Učinit ćemo sve, kako je potpisano u koalicijskom sporazumu, da je nama raditi i živjeti zajedno. Sve ostalo je, manje-više, nebitno. Naši građani od nas očekuju odgovornost, a sve što bi bila politička sujeta ili želja pojedinca, treba odvojiti i raditi u interesu svih građana koji imaju iste probleme”, rekao je Duraković. "Suviše je lijepo da bi potrajalo”, komentarišu izbor novih vlasti stariji Srebrenčani. Drugi poručuju: “Živi bili pa vidjeli!”

Srebrenica nema opozicije, konstatovao je novi potpredsjednik Skupštine opštine dr. Radomir Pavlović. “Imat ćemo skupštinsku većinu od svih 21 odbornika, što znači da u većini učestvuje 15 Srba i 6 Bošnjaka. Ovo je i odgovor na izvještaje pojedinih medija da je ovdje neko nekoga izdao. Sve što je dogovoreno, to je ispoštovano”, izjavio je Pavlović. On time jasno stavlja do znanja da su sve političke partije prihvatile ovaj dogovor.

Međutim, načelnik Mladen Grujičić nije sasvim uvjeren u dugotrajnost ove „političke ljubavi” odnosno braka iz računa. "Svaki načelnik želi imati poziciju, da mu opozicije ne smeta. Znajući Srebrenicu mislim da vjerovatno i ovo neće trajati dugo, jer je nemoguće da se svih 21 odbornika složi baš oko svih stvari. Treba nekad imati i konstruktivnu opoziciju. Ali, ova situacija će olakšati donošenje odluka koje su u interesu svih građana Srebrenice i to je dobro”, rekao je Grujičić u srijedu. Danas je međutim izdao saopštenje za javnost, kojim se ograđuje od izbora Ćamila Durakovića za predsjednika SO Srebrenica i traži od Skupštine Srebrenice da preispita tu svoju odluku. Kao razlog navodi da je Duraković "remetilački faktor za dobre odnose Bošnjaka i Srba u Srebrenici". To znači da sve što je dogovoreno oko nove vladajuće koalicije u Srebrenici, ponovo može biti dovedeno u pitanje.

 Autor: Marinko Sekulić Kokeza/DW/RTV Srebrenica

 

Rate this item
(0 votes)