Decembar 06, 2019

Srebrenički mljekari nezadovoljni budžetskom stavkom za mljekarstvo

560e602d 5f08 4f60 bce0 5d6c0a0a0a80 srebrenica grad 700x402Prema riječima Dauta Tihića, mljekara iz Skelana ove godine nije bilo premije za proizvodnju sirovog kravljeg mlijeka od strane opštine Srebrenica.

- Aktuelni načelnik za finansije i šef kabineta su mi rekli da neće biti premije za ovu godinu, ne znam zašto. Ne možemo da dođemo do Načelnika, valjda ljudi koji su u realnom sektoru proizvodnje, oni ne mogu da dođu, obave razgovor i uruči Odluku koju je on stavio van snage, Odluku prethodnog Načelnika, a postojala je prije nekoliko godina i Odluka Skupštine. Radi se o premiji 4 feninga po proizvedenom litru. Ja sam neke odbornike obavjestio o tome, međutim niko ništa. Sa druge strane od aprila mjeseca Vlada ovog entiteta nije nam uplatila premiju, tako da su proizvođači sirovog kravljeg mlijeka u jako teškim situacijama. Mislim da se to odrazilo na jesenju sjetvu, a 100 % će imati posljedice na proljetnu sjetvu. Umjesto da se radi na povećanju količina sirovog kravljeg mlijeka vidim da nova opštinska administracija na čelu sa Načelnikom čini mi se da ima namjeru da uguši ovo malo. Nije mala stvar kad mi na godišnjem nivou damo oko 180.000 hiljada maraka PDV samo po osnovu prodatog mlijeka, a kompletna premija na godišnjem nivou čini mi se bude oko 20.000 KM. Ne daju nam naš novac, novac koji smo uplatili kroz naš proizvod – izjavio je za naš radio Tihić.

Vesna Kočević, vršioc dužnosti načelnika Odjeljenja za finansije opštine Srebrenica u izjavi za naš radio je kazala da je budžetom opštine Srebrenica bilo planirano 100.000 KM za unapređenje proizvodača i poljoprivrede.

- Iz stvake se isplaćuju sve one potrebe podsticaj za različite grane u poljoprivredi, što se tiče i voćarstva ili nabavke mašina, sve u zavisnosti potrebe na terenu i kako Odjeljenje za privredu isplanira trošenje stavke za koju su zaduženi. U 2016.godini u Odjeljenju za finansije nismo dobijali nikakav spisak od Odjeljenja za privredu, a da se odnosi na proizvođače mlijeka – kazala je Kočević, dodajući da nije isključivo da naredne godine bude podsticaj i za mljekare.

Autor: K.Šakić / JP JS RTV Srebrenica

Rate this item
(0 votes)
Ad Sidebar
© 2018 RTV Srebrenica All Rights Reserved.

Please publish modules in offcanvas position.