Avgust 12, 2020

U subotu u Srebrenici Ponoćka misa povodom nastupaćujeg katoličkog Božića

DSC00191Vjernici katoličke vjeroispovijesti 25.decembra slave Božić. U našem programu u rubrici „Hronika Srebrenice“ razgovarali smo sa fra Josom Ošorlićem, upraviteljem Župe Zvronik Srebrenica.

- Božićno vrijeme je jedno od najljepših vremena u liturgijskoj godini. Počinje vremenom došćašća koji traje četiri sedmice i svake nedjelje se na advenski ili vijenac došašća dodaje se po još jedna svijeća. Vjernici kroz to vrijeme se pripremaju dobrim djelima sa kraventom ispovjedi, zatim opraštanjem, ljubavlju pripremanjem za Božić za doček našega spasitelja Isusa Krista za proslavu njegovog rođendana, kako u ono vrijeme Betlehemenu, tako i u naše vrijeme da se rodi u srcu čovjeka. Posebno onoga čovjeka koji ima iskrenu vjeruj, koji se iskreno raduje Božiću – izjavio je za naš radio fra Joso Ošorlić upravitelj Župe Zvronik Srebrenica, dodajući da dani Božića počinju na sam Badnjak.

- Dan kad se slavi svetkovina svih svetih Isusovih rođaka ili poznatiji u narodu kao Blagdan Adama i Eve. Taj dan je post i nemrst, ali taj dan se uglavnom pripremaju jela, meso, kolači i ostalo što će se blagovati već poslije mise Ponoćke u 00 h na Badnjak. U svetoj misi se počinju pjevati Božićne pjesme i započinje Božić, odnosno proslava rođenja Isusa Krsta – ispričao je fra Ošorlić, istučići da će u Srebrenici 24.decembra ove godine biće održana misa Ponoćka u 24 h.

- U Svetoj misi ćemo pjevati Božićne pjesme. Pjesme sadržavaju tajnu Božića ili pjesnički izrečeno ono što ustvari Božić znači, što donosi i što u stvari o Božiću slavimo. Na dan Božića ima ćemo svetu misu u 11h, kao što imamo svake nedjelje. Vjernici kataoličke vjeroispovjesti sa područja Zvornika, Bratuncu i Srebrenice, Božić će proslaviti misom Ponoćkom i svetom misom na sam dan Božića. Inače, Božić se slavi tri dana. Sutradan, u ponedjeljak je sveti Stjepan, a u utorak je sveti Ivan Evanđelista – potrctao je fra.Ošorlić.

Fra. Joso Ošorlić kaže da se Božić događa u srcu svakoga čovjeka kad se iskreno otvorimo ljubavlju Božijoj koja dolazi na svijet da nas ohrabri, potakne i oživi. Ove godine su pripremili čestitku sa fotografijama spomen Kapele u Srebrenici na kojoj piše „Čestit Božić i sretna Nova godina“.

Autor: K.Šakić JP JS RTV Srebrenica

Rate this item
(0 votes)
Ad Sidebar
© 2018 RTV Srebrenica All Rights Reserved.

Please publish modules in offcanvas position.