Mart 09, 2021

Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine obilježen u Srebrenici

memorijalni 9Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine je obilježen u Srebrenici polaganjem cvijeća i učenjem fatihe u Memorijalnom centru Potočari. Cvijeće su položili predstavnici Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari, Udruženja preživjelih žrtava genocida, u ime člana predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića njegov savjetnik Dževad Mahmutović, predstavnici Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice, predstavnici općine Srebrenica te predstavnici udruženja RVI, predstavnici Organizacije šehida i poginulih boraca općine Srebrenica, predstavnici udruženja demobilisanih boraca općine Srebrenica i mnoge druge delegacije.

Prisutnima se obratio Sadik Ahmetović, predsjednik Upravnog odbora Memorijalnog centra Potočari.

- Ovdje je danas najvažnija poruka da istina mora na kraju pobjediti. Stoga je važno da Međunarodni sud pravde u Hagu prihvati zahtjev za reviziju presude, jer su Potočari mjesto odakle poručuju svjedoci genocida o učešću Srbije u genocide u BiH. To je najvažnija poruka za budućnost svih građana u ovoj zemlji, jer na istini jedino možemo graditi bolju budućnost svih građana – poručio je Ahmetović.

UKulturnom centru u Srebrenici u povodu Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine svečani prijem je organizovao Predsjednik Skupštine opštine Srebrenic Hamdija Fejzić .

- Žao mi je što predstavnici Srpskog naroda nisu došli na ovaj prijem, jer sam im uputio poziv i bila mi je želja da i oni dođu i zajednički proslavimo ovaj dan. Nadam se da će u skorijoj budućnosti oni prihvatiti 1.mart  - Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine kao svoj praznik, te da će praznik biti jedinstven za sve građane Bosne i Hercegovine – izjavio je Fejzić.

Danas je u Federaciji praznik i neradni dan, dok je u Republici Srpskoj sasvim običan radni dan.

Autor:  K. Šakić / JP JS RTV Srebrenica

Rate this item
(0 votes)
Ad Sidebar
© 2018 RTV Srebrenica All Rights Reserved.

Please publish modules in offcanvas position.