Februar 23, 2020
Kadira Šakić

Kadira Šakić

U Narodnoj biblioteci u Srebrenici danas je održan školski čas povodom obilježavanja Međunarodnog dana maternjeg jezika.

Učiteljice iz područne "Prve osnovne škole“ Potočari organizovale su radionicu sa 36 učenika prvog i drugog razreda, na kojoj se govorilo o maternjem jeziku, jezičkoj raznolikosti te poštivanju ljudskih prava i sloboda.

-Djeci smo naglasili koji su jezici zastupljeni u našoj domovini, a to su bosanski, srpski i hrvatski te da imamo dva ravnopravna pisma latinicu i ćirilicu. Na radionici smo spomenuli dva ranija pisma koja su bila u upotrebi na ovim područjima, kao što je glagoljica i bosančica. Djecu učimo da svoj jezik vole, a druge poštuju i veoma je bitno da poznaju što više jezika jer to je njihovo bogatstvo – kazala je učiteljica Alma Garagić.

Bibliotekarka Narodne biblioteke, Violeta Radić kaže da su njihova vrata uvijek otvoren za sve zainteresovane i da su sa zadovoljstvom dočekali učenike prvog i drugog razreda područne škole iz Potočara.

- Biblioteka jeste mjesto gdje djeca trebaju da dolaze od prvih školskih dana i da se druže sa knjigom i upoznaju nešto novo. Ovo je jedna od prilika da svu našu djecu upoznamo o jezičkoj različitosti koju imamo u Bosni i Hercegvini. – kazala je Radić.

Učiteljice i učenici iz područne "Prve osnovne škole“ iz Potočara sutra odlaze u posjetu Švedskoj, gdje će na dan obilježavanja Međunarodnog dana maternjeg jezika održati prezentaciju o maternjem jeziku.

- Djeca Srebrenice će promovisati svoju zbirku radova, a ovo putovanje je nagrada za našu nauspješniju djecu koja su pisala literalne radove. Imat ćemo priliku da posjetimo jedan od najvećih muzeja u Švedskoj. Finansijske troškove snose ljudi porijekom iz BiH. Nadam se da ćemo sa putovanja ponijeti pozitivne utiske, a i putovanje će mnogo značiti za učenike - istakla je Garagić.

UNESCO je 1999. godine na 30. zasjedanju Glavne skupštine na prijedlog Bangledeša proglasio dan 21. februar Međunarodnim danom maternjeg jezika.

Grupa sarajevskih fotoreportera, među kojima su i četvorica portala Klix.ba, organizovali su humanitarnu izložbu fotografija, koja je otvorena 12.februara u prostorijama JU Centar za kulturu i mlade Opštine Centar.

U Centru za kulturu izložene su neke od najljepših fotografija fotoreportera koji njihovom prodajom žele pomoći teško oboljelim osobama u Bosni i Hercegovini. Izložba je održana u saradnji sa Udruženjem Pomozi.ba.

Jedan od fotoreportera je Srebrenčanin Davorin Sekulić koji već deset godina radi u Sarajevu za portal Klix.ba.

- Na humanitaru izložbu sam došao na ideju zajedno sa kolegama koji rade u Sarajevu, i dvadeset jedan fotoreporter se odazvao ovom projektu. To je neki pilot projekat, koji smo pokušali da napravimo i mislim da će se ova izložba održati i naredne godine.  Mi smo htjeli da napravimo kao fotoreporteri neku humanitarnu akciju putem naših fotografija. Predstavili smo fotografije koje nisu rađene na radnim zadacima, to je bila komercijalna izložba kako bi se prikupilo što više novca za bolesnu djecu. Zbog velike zainteresovanosti, izložba će biti otvorena narednih petnaest dana. Skoro sve fotografije smo prodali, i veoma smo zadovoljni odzivom građana. – kazao je za naš radio program fotoreporter Davorin Sekulić.

Fotoreporteri koji na ovaj način žele dati svoj doprinos i pomoći djeci i odraslima, a koji vode bitku za život su: Davorin Sekulić, Ivan Šebalj, Tarik Saletović, Damir Ćumurović, Nedim Grabovica, Haris Memija, Didier Torche, Dženan Kriještorac, Berjamin Nizić, Admir Kuburović, Kemal Softić, Fuad Fočo, Samir Saletović, Amer Kajmović, Elvis Barukčić, Harun Muminović, Feđa Krvavac, Edin Hadžihasić, Armin Durgut, Jasmin Brutus i Midhat Poturović.

Inače, Davorin Sekulić  je član benda koji nosi naziv „SPUK“, a bend se sastoji od tri člana, i osnovan je 2012.godine. u Sarajevu. Ovaj bend je učestovao na mnogim festivalima u BiH i regiji, i mogu se pohvaliti mnogim osvojenim nagradama.

- Trenutno završavamo naš prvi studijski album koji bi do ljeta trebao da bude završen i predstavljen javnosti. Promocija našeg albuma će biti održana i u Srebrenici, a možda ćemo svirati u Srebrenici prije nego li album bude predstavljen, jer kad god imamo priliku dođemo i sviramo u Srebrenici. – istakao je Sekulić.

Razgovor sa mladim i uspješnim Srebrenčaninom Davorinom Sekulićem možete sutra slušati na frekveniciji 105.20 MHZ.

Veliki nanosi snijega u Luci su već tri dana i Luka je bila odsječena od svijeta, bez struje, vode i telefona. Putem telefona za naš radio program javio se Hamo Zulanović, predsjednik MZ Luka i kazao da je put do Luke i Krušev Dola očišćen.

- Tri dana smo bez struje i telefona, bili smo odsječeni do danas od ostatka svijeta, međutim tri dana mašine su na terenu i rade, od jutros je put do Luke i Krušev Dola očišćen. Sreća da na području MZ Luka nema bolesnih stanovnika. Snijeg u Luci je oko 150 cm, a nanosa ima i većih – kazao je Zulanović apelujući na vlasti da ne čekaju da Luka bude zadnja sa čišćenjem snijega.

Prema podacima kojima raspolažemo u Srebrenici visina sniježnog pokrivača u gradu je 5 do 10 cm a u brdsko-planinskim dijelovima opštine visina sniježnog pokrivača je 20-30 cm. Mjestimično, u brdsko-planinskim predjelima opštine visina sniježnog pokrivača je veća od 30 cm zbog sniježnih nanosa (dijelovi Mjesnih zajednica Luka, Skenderovići, Podravanje, Radoševići, Brežani, Krnjići, Osatica, Sućeska, Viogor i Toplica), ali i zbog činjenice da je tokom noći snijeg padao na već postojeći sniježni pokrivač koji se nije otopio od prethodnih sniježnih padavina.

Prema informacijama iz Elektrodistribucije Srebrenica, trenutno nisu u funkciji dalekovodi u naseljima Osmače, Klotjevac i Gornji Potočari tako da su naselja koja se električnom energijom napajaju putem navedenih dalekovoda bez urednog snadbijevanja električnom energijom. Također, evidentiran je veći broj kvarova na niskonaponskoj elektromreži. Uposlenici Elektrodistribucije Srebrenica su na terenu te se očekuje da će kvarovi biti sanirani tokom dana. Nemamo informaciju o snadbijevanju električnom energijom područja Mjesne zajednice Luka budući da se isto električnom energijom snadbijeva sa područja opštine Rogatica.

Prema podacima iz JKP „POLET„ Srebrenica snadbijevanje vodom grada i prigradskih naselja je uredno. Također, snadbijevanje vodom u Mjesnoj zajednici Skelani je uredno i nisu evidentirani kvarovi na vodovodnoj mreži.

Prema podacima iz Odjeljenja za prostorno uređenje i stambeno komunalne poslove Opštinske uprave opštine Srebrenica koje je zaduženo za zimsko održavanje lokalnih i nekategorisanih puteva na području opštine, većina lokalnih i nekategorisanih puteva na području naše lokalne zajednice tokom prijepodnevnih sati vršeno je čišćenje pojedinih putnih pravaca u Mjesnim zajednicama Osatica, Radoševići, Brežani, Sućeska i Orahovica. Tokom dana planirano je čišćenje lokalnih i nekategorisanih puteva u Mjesnim zajednicama Radoševići, Skelani, Ratkovići, Podravanje i Luka. Građevinska mehanizacija koja je angažovana na čišćenju lokalnog putnog pravca Podravanje-Luka-Krušev do će u poslijepodnevnim satima početi sa čišćenjem predmetnog putnog pravca. Također, tokom poslijepodnevnih i noćnih sati planirano je da većina lokalnih i nekategorisanih puteva na području naše lokalne zajednice bude prohodna jer je angažovana sva raspoloživa građevinska mehanizacija Izvođača radova zaduženih za zimsko održavanje lokalnih i nekategorisanih puteva na području opštine Srebrenica.

Pokušali smo u više navrata stupti u kontakt sa Predsjednikom Savjeta Mjesne zajednice Luka kao i sa stanovništvom u Mjesnoj zajednici Luka ali bezuspješno budući da nemaju signala mobilne telefonije.

Iz ostalih naselja na području naše lokalne zajednice nismo imali informacija o eventualno ugroženom stanovništvu te potrebi za hitnom intervencijom u svrhu evakuacije bolesne osobe ili dostavljanja hrane i lijekova.

Ukoliko se ukaže potreba blagovremeno ćemo reagovati te u skladu sa mogućnostima doći do svih onih kojima je pomoć neophodna.

Trenutno na području naše opštine preovladava oblačno vrijeme bez padavina.

Za sve eventualne promjene kao i za stanje na području naše opštine po pitanju snijega i

sniježnih padavina bit će te blagovremeno obavješteni.

 

Svake godine Opština Srebrenica budžetom izdvaja određena finansijska sredstva za podršku porodicama za novorođenu djecu.

Prema podacima iz Odjeljenja za društvene djelatnosti i javni servis opštine Srebrenica tokom 2019.godine Opštinska uprava opštine Srebrenica zaprimila je ukupno 59 zahtjeva za dodjelu novčane pomoći za novorođenu djecu u 2019.godini. Pozitivno je riješeno 56 zahtjeva i isplaćen novčani iznos od 8.400,00 KM.

- Tri zahtjeva su dobila negativan Odgovor iz razloga neispunjavanja uslova za dodjelu novčane pomoći za novorođenu djecu u 2019.godini. Budžetom Opštinske uprave opštine Srebrenica za 2020.godinu na budžetskoj poziciji Pomoć porodicama za novorođenu djecu predviđen je novčani iznos od 8.000,00 KM. Zaključno sa 31.01.2020.godine ukupno je zaprimljeno 10 zahtjeva za dodjelu novčane pomoći za novorođenu djecu od kojih su svi riješeni pozitivno te je isplaćen novčani iznos od 1.500,00 KM.- saopšteno je iz Odjeljenja za društvene djelatnosti i javni servis opštine Srebrenica.

Tokom 2019.godine na području Srebrenice izvršeno je 262 unosa u matične knjige, a od toga 123 rođenih lica i umrlih 76, a vjenčano 63 para.

- Za matična područja izvan granica opštine Srebrenica izdato je ukupno 1081 dokumenata iz matičnih knjiga. Jedna od aktivnosti koja se sprovodi u opštoj Upravi jeste izdavanje dokumenata putem alikacije e- matičar, tom aplikacijom lica mogu ostvariti svoja prava putem elektronske pošte – kazao je Sadmir Nukić, načelnik Odjeljenja za Opštu upravu Opštine Srebrenica.

 

Desetogodišnja djevojčica iz Srebrenice Jasmina Herić danas je donirala svoju kosu za djecu oboljelu od raka. Ona je odlučila da povodom svog desetog rođendana nekoga obraduje svojom kosom.

- Veoma sam sretna što sam svoju kosu donirala, jer moja je želja bila nekoga da obradujem i drago mi je da će neko koristiti moju kosu -  kazala je Jasmina.

Meliha Herić, njena majka kaže da je prvo Jasminino šišanje te da je ponosna na svoju djevojčicu i njenu odluku da donira kosu.

- Zaista sam bila iznenađena kada mi je Jasmina rekla da želi donirati kosu na svoj deseti rođendan. Rekla mi je da i ona želi na svoj rođendan pokloniti nešto djeci kojima je to potrebno. Odlučila je da donira nešto što jako voli i cijeni, nešto što smo njegovali godinama. Ona smatra da će svojim gestom usrećiti drugu djecu - rekla je Herić.

Poznati srebrenički frizer, Ahmed Ustić kaže da nije prvi put da iz Srebrenice odlazi kosa za djecu oboljelu od raka, ali je djevojčica Jasmina najmlađe dijete koje je doniralo kosu.

- Mislim da ima više od 40 centimentara duge kose koju je donirala i to je jako važno za ljude koji rade perike za djecu koja su oboljela od raka. Ponosni smo što iz Srebrenice ide pomoć nekome – kazao je Ustić dodajući da je i on bio donator svoje kose prije dvije godine.

Uprava Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari već dva mjeseca radi na prikupljanju predmeta žrtava genocida i taj projekt će biti nastavljen i u narednom periodu.

U Republici Srpskoj danas počinje nastava drugog polugodišta  u osnovnim i srednjim školama.

ОБАВЈЕШТЕЊЕ

Januar 13, 2020

На основу члана 82. став 3.  Закона о локалној самоуправи ( „Службени гласник Републике Српске“, број: 91/16 ), члана 95. став 3.  Статута општине Сребреница ( „Службени гласник општине Сребреница“, број: 02/18 ), а у складу закључком Владе Републике Српске, Начелник општине д о н о с и :

ОБАВЈЕШТЕЊЕ

Обавјештавају се грађани, предузећа, установе, НВО и друга правна и физичка лица са подручја општине Сребреница да општинска управа дана 14.01.2020.  године неће радити како ни други републички органи и организације, органи јединица локалне самоуправе, јавна предузећа и установе и други који Нову годину обиљежавају по јулијанском календару.

Руководиоци наведених органа су обавезни да у току калeндарске године организују рад због остваривања пуног годишњег фонда радних дана, како је наведено у закључку Владе Републике Српске.

Начелник општине Сребреница

Младен Грујичић

Na području Opštine Srebrenica u najudaljenijim selima Luka i Krušev Do snijeg je izazvao problem zbog lošeg puta kojim se teško i ljeti dolazi. Put je juče bio neprohodan, a da situacija bude teža jedna žena u Krušev Dolu je hitno morala u bolnicu. Sve se dobro završilo, jer je put pročišćen, a služba Civilne zaštite evakuisala je bolesnicu do Doma zdravlja Srebrenica.

Predsjednik MZ Luka, Hamo Zulanović za naš radio program je kazao da je danas situacija normalizovana, te da je put prohodan i snijeg je prestao padati.

- MZ Luka je bila blokirana nakon što je snijeg padao skoro 48 sati. Našem pozivu odmah su se odazvali radnici koji su zaduženi za čišćenja puta kao i služba Civilne zaštite Opštine Srebrenica. Put u selu Luka je prohodan i dio puta u Krušev Dolu. Najbitnije da smo uspjeli transportovati ženu do Doma zdravlja – kazao je Zulanović.

Prema podacima Civilne zaštite opština Srebrenica visina sniježnog pokrivača u gradu je 15 cm do 20, a u brdsko–planisnkim dijelovima opštine visina sniježnog prekirvača je 60 – 70 cm.

- Na području naše lokalne zajednice nemamo ugroženog stanovništva, te nema potrebe za hitnim intervencijama kako bi se dostavili lijekovi, hrana ili da bi se bolesna osoba transportovala do najbliže zdrastvene ustanove. Tokom noći izvršena je evakuacija jedne osobe iz naselja Krušev Do, a evakusiana je  Amira Alić i prevezena u Dom zdravlja Srebrenica. Nakon ukazane prve medicinske pomoći, imenovana je puštena na kućno liječenje. Ukoliko se ukaže potreba blagovremeno ćemo reagovati te u skladu sa mogućnostima doći do svih kojima je pomoć nephodna. Na području naše opštine svi putevi su prohodni – stoji u izvještaju Civilne zaštite opštine Srebrenica. 

Prema informacijama iz Elektrodistrubucije Srebrenica, jedan je od dalekovoda na području naše opštine nije u funkciji, a riječ je dalekovodu u naselju Gornji Potočari. Ekipa Elektrodistribucije je na terenu, te se očekuje da će kvar biti saniran tokom dana.

Snabdjevanje pitkom vodom na području Srebrenice je uredno. 

Stranica 1 od 7
Ad Sidebar
© 2018 RTV Srebrenica All Rights Reserved.

Please publish modules in offcanvas position.