Decembar 11, 2019
Kadira Šakić

Kadira Šakić

Nedavno su zamjenik načelnika opštine Srebrenica Hamdija Fejzić i predsjednik Skupštine opštine Srebrenica Nedib Smajić  posjetili Klotjevac gdje mještani grade džamiju.

Tom prilikom mještani su istakli problem rasvjete i osvjetljenja oko džamije koja je prije rata bila zaštitni znak Klotjevca i opštine Srebrenica jer je smještena na samoj granici sa Srbijom. Ovih dana predstavnici opštine Srebrenica ispunili su dati obećanje i džamija u Klotjevcu je osvjetljenja.

Mirsad Bečić, ispred građevinskog odbora za izgradnju džamije u Klotjevcu zahvaljuje se na uspješnoj saradnji Opštini Srebrenica i zamjeniku Fejziću i predsjedniku Skupštine Smajiću na pomoći u realizacije rasvjete u Klotjevcu.

Bečić je kazao da se nada da će u narednom periodu nastaviti  sa infrastrukturalnim projektima koji su bitni za stanovništvo Klotjevca.

Širom svijeta danas se obilježava Međunarodni dan djeteta, a ovaj dan je obilježen i u dječijem vrtiću „Poletarac“ Srebrenica. Već treću godinu za redom ova ustanova obilježava Međunarodni dan djeteta.

U Srednjoškolskom centru u Srebrenici danas je održana prezentacija proizvodnje parfema, koji će biti predstavljeni u finalnom takmičenju „Za najbolju tehnološku inovaciju za učenike iz Republike Srpske“. Takmičenje će biti održano 13.decembra u Banja Luci.

Svjetlana Tomić, profesorica hemijske grupe predmeta u Srednjoškolskom centru kaže da se takmičenje odvija u saradnji sa Ministarstvom za tehnološki razvoj Republike Srbije.

- Nadamo se da ćemo osvojiti jednu od nagrada, iako je ulazak u polufinale velika nagrada za nas. Težimo da pravimo unisex parfeme, pošto je stanje na tržištu takvo da se ljudi najčešće opredjeljuju  za unisex parfeme. Ženski parfemi se zovu „Malena i Tinka“, a muški „Despot i Arđento“, a svi imaju posebnu priču zašto se tako zovu. – ističe profesorica Tomić.

Učenik Vukašin Jovanović kaže da je njihov rad zasnovan na osnovu dva koncepta.

 - Prvi koncept je edukacioni, a drugi tržišni koji nam omogućuje saradnju sa potencijalnim kupcima. Naši parfemi se karakterišu autetičnošću, orginalnošću, a prije svega kvalitetom. Imaju ekološko pakovanje čiji je cilj da se stavi akcenat na sam sadržaj, a ne da se zavarava kupca – rekao je Jovanović.

Učenica četvrtog razreda farmaceutskog tehničara Tijana Marković dizajnira parfeme i kaže da parfeme rade na osnovu ankete koju sprovode.

 

Ambasador za vjerske slobode iz SAD Samuel Brambek danas je posjetio Memorijalni centar Potočari i položio cvijeće na spomen obilježje, te na taj način odao počast nevino ubijenim žrtvama genocida.

Opština Srebrenica nedavno je potpisala ugovor s firmom iz Gračanice za popravku liftova u stambenim zgradama u naselju Panađurište i Knježevac. U toku je izgradnja dva lifta, a sredstva su obezbjedili Opština Srebrenica i Savjet ministara BiH.  

Vladan Milovanović, šef kabineta načelnika Opštine Srebrenica kaže da je vrijednost radova izgradnje liftova  oko 120.000 KM.

-  Sredstva od Savjeta ministara BiH u iznosu 400.000 KM raspoređena su na izgradnju tri putna pravca, dok je  100.000 KM raspoređeno za izgradnju liftova na teritoriji Opštine Srebrenica. Prije rata u Srebrenici bilo je šest liftova u funkciji. Za početak će biti izgrađena dva lifta, a trudit ćemo se da iznađemo sredstva za preostala četiri lifta kako bi se stanarima omogućio lakši život, a prije svega starijim osobama da se olakša. To je još jedna od mjera vladajuće vlasti – kazao je Milovanović.

Iz kabineta Načelnika rekli su da je urađena projektna dokumentacija i za ostale liftove u gradu koji nisu u funkciji te za njih se iznalaze finansijska sredstva.

U Kulturnom centru u Srebrenici danas je održana prezentacija "Bosanskog atlasa ratnih zločina" u organizaciji Istraživačko-dokumentacioni centar (IDC) iz Sarajeva, Mreža za izgradnju mira, Sara Srebrenica i forum ZFD BiH.

Direktor Istraživačkog – dokumentacionog centra Sarajevo, Mirsad Tokača kaže da je atlas rađen na nivou Bosne i Hercegovine i da su tretirani svi građani bez obzira na vjersku i etničku pripadnost.

- Želimo građanima ovog grada, a prije svega žrtvama genocida predstaviti „Bosanski atlas ratnih zločina 1992-1995“ kao još jednu novu dimenziju našeg odnosa sprem prošlošću i očuvanja sjećanja na žrtve, kako one koji su smrtno stradali kao civili i ubijeni kao civili. Prije svega govorimo o Srebrenici i žrtvama genocida. „Bosanski atlas ratnih zločina 1992-1995“ je jedan alat koji će omogućiti građanima pristup svemu onome što smo mi više od dvadeset godina sakupljali. Ove godine Istraživačko-dokumentacioni centar obilježava petnaest godina rada, svaka dokumentacija je digitalizirana i najveći njen dio je obrađen i postavljena u atlas ratnih zločina. Svi građani imaju pristup provjeri informacija te imaju mogućnost da reaguju, ukoliko je nešto pogrešno urađeno. Naš rad je potpuno otvoren i predstavljen javnosti – kazao je Tokača.

Prezentacije "Bosanskog atlasa ratnih zločina 1992-1995“ do sada su održane u Banja Luci, Bihaću, Bijeljini, Brčkom, Prijedoru, Sanskom Mostu, Stocu i Tuzli. Namjera nam je do kraja godine posjetiti što veći broj gradova u BiH. 

Prezentacija Bosanskog atlasa ratnih zločina 1992-1995. u Srebrenici je dio niza prezentacija koje su organizovane ove godine u Srbiji, Hrvatskoj i na Kosovu, a nastavljaju se po Bosni i Hercegovini.


Ono što Bosanski atlas ratnih zločina čini posebnim jeste činjenica da su događaji i lokacije, ne samo precizno označene na karti (tj. locirani u određenim ulicama ili poljima), već se nude i svi dodatni, u ovom času raspoloživi, dokumenti kao ilustracija o onome šta se desilo – npr. fotografije i video zapisi, sudske presude, izjave svjedoka, spomenici ili groblja.

Štaviše, mjesta masovnih grobnica (gdje god da su tijela identifikovana) su povezana sa listom žrtava dobijenom iz baze podataka IDC-a. Dodatno, obezbijeđena je i opcija pretraživanja svih žrtava i incidenata upisivanjem prezimena ili naziva mjesta (za događaje). Na Atlasu će biti javno dostupna i „Bosanska knjiga mrtvih“. 

Opština Srebrenica potpisala je ugovor sa firmom iz Gračanice o popravci liftova u stambenim zgradama u Srebrenici.

Načelnik odjeljenja za prostorno uređenje i stambeno komunalne poslove opštine Srebrenica, Bojan Josipović kazao je za naš radio program da bi uskoro trebali početi radovi, a predviđen rok za završetak radova je 45 dana.

- Tokom odlučivanja u kojoj će se zgradi raditi liftovi, išlo se na soluciju u kojoj najviše stanara živi. To su sredstva Vijeća ministara, koja su odobrena ove godine i sad su došla na red za realizaciju. Firma iz Gračanice je bila najniža sa cijenom i odlučeno je da se rade dva lifta u soliteru 2 i  lameli 3 na Panđurištu. Urađena je projektna dokumentacija za ostale liftove, a iznalaze se finansijska sredstva da i ostali liftovi u gradu budu u funkciji – kazao je Josipović.

Federalna Koordinacija boračkih organizacija invalida, šehida, demobilisanih branilaca i boraca nosilaca najviših odlikovanja „Zlatni ljiljan“ svake godine prvog petka u septembru mjesecu posjećuje Memorijalne centre u Potočarima i šehidsko mezarje „Veljaci“ u Bratunacu. Njihov cilj posjete je da se događaji iz jula 1995.godine nikad ne ponove i ne zaborave. Oni su današnju posjetu iskoristili kako bi djeci koja su iz porodica ove populacije i povratnici su u Srebrenicu, uručili ruksake sa školskim priborom.

Predsjednik Saveza ratnih vojnih inavlida TK-a, Fahrudin Hasanović kazao je da se ove godine po šestanesti put okupljaju porodice šehide i ratnih vojnih invalida, te demobilisani borci.

- Hvala vam što niste zaboravili i podsjećate one koji trebaju da se brinu o onima koji su najviše dali za Bosnu i Hercegovinu, za one koji su dali svoj život za ovu domovinu. Mi smo došli kod najsvetijih osoba, njima da odamo počast. Hvala svima koji su u Cerskoj, Bratuncu  i drugim školama uručili vrijednu donaciju za djecu – kazao je Hasanović.

Predsjednik Skupštine Opštine Srebrenica, Nedib Smajić zahvalio se svima na današnjoj posjeti.

- Posebno mi je drago da ste danas ovdje, jer je mjesec septembar. Svi znamo da masovne posjete budu 11.jula i tokom jula. Drago nam je da se ovakve posjete dešavaju i mimo 11.jula, i to nama povratnicima koji ovdje živimo mnogo znači – rekao je Smajić.

Cvijeće na spomen-obilježje u Potočarima položili su predstavnici demobilisanih borci, potpredsjednik RS-a Ramiz Salkić, ministar za izbjegla i raseljena lica FBiH Edin Ramić, ministar za pitanje boraca i inavlida FBiH Salko Bukvarević, predsjednik Skupštine opštine Srebrenica Nedib Smajić, te mnogo brojni predstavnici drugih udruženja.

 

Počela je nova školska godina. U Prvoj osnovnoj školi Srebrenica održan je svečani prijem za prvačiće. Za dobrodošlicu prvačićima stariji učenici pripremili su priredbu i recitovali nekoliko pjesama za svoje drugare.

Direktor Prve osnovne škole Srebrenica, Dragi Jovanović pozdravio je nove učenike i poželio im sretan početak školovanja.

- Ove godine upisano je 55 prvačića, više nego prethodne godine. U centralnoj školi pohađat će 29 učenika i biće dva odjeljenja prvog razreda.  Svečani prijem za prvačiće održan je i u područnoj školi u Potočarima, i svim prvačićima je podjeljen školski pribor koje je doniralo jedno preduzeća iz Sarajeva. Na području Srebrenice imamo oko 430 učenika, i 34 odjeljenja. Nadam se da će i ova školska godina biti uspješna kao i prethodna – kazao je Jovanović.

U Srednjoškolskom centru u Srebrenici upisano je 122 učenika.

Početkom naredne sedmice počinje nova školska godina. U Srednjoškolskom centru Srebrenica upisano je 122 učenika.

Momčilo Cvjetinović, direktor Srednjoškolskog centra Srebrenica kaže da su spremni za novu školsku godinu i navodi da je za ovu godinu veći broj upisanih učenika.

- U ovoj školskoj godini upisano je oko 390 učenika, povećan je broj đaka u odnosu na prethodnu školsku godinu. To nas ohrabruje i na neki način to je pokazatelj uspjeha škole. Upisano je po jedno odjeljenje farmaceuta i medicinskih tehničara sa 32 umjesto 26 planiranih učenika. U gimnaziju 27, umjesto planiranih 20 učenika, a kombinovano odjeljenje za trogodišnje školovanje za radnička zanimanja (frizer i prehrambeni proizvodač) primljeno je 31 učenik, umjesto planiranih 20. Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske dozvolilo proširenje odjeljenja kako bi se primili svi zainteresovani – kazao je Cvijetinović.

On ističe da je tokom ljetnog raspusta rađeno na uređenju školskog objekta, naglašavajući da se ti građevinski radovi privode kraju.

- Zahvaljujući donaciji Ambasade Bugarske u BiH obnovljena je zamjena parovoda od kotlovnice do školske zgrade i radijatora u prizemlju. Bugarska Vlada nam je donirala 58 radijatora. Pored te donacije, od Opštine Srebrenica dobili smo 30 stolica i 15 stolova, i tri table. Tom opremom smo opremili jednu novu učionicu. I ovu školsku godinu dočekat ćemo potpuno spremni za izučavanje nastavnog plana i programa – zaključio je Cvijetinović.

U Srednjoškolskom centru Srebrenica sutra i prekosutra će trajati upis učenika od prvog do četvrtog razreda.

Stranica 1 od 5
Ad Sidebar
© 2018 RTV Srebrenica All Rights Reserved.

Please publish modules in offcanvas position.