Oktobar 22, 2020
Kadira Šakić

Kadira Šakić

U Domu zdravlja Srebrenica implementira se projekat Integrisani zdravstveni informacioni sistem. Riječ je o projekata koji bi trebalo znatno da unaprijedi zdravstveni sistem. O ovom projektu razgovarali smo sa Pedragom Petrovićem, medicinskim tehničarom Doma zdravlja Srebrenica.

-Integrisani zdravstveni informacioni sistem trebao bi da uveže sve nivoe zdravstvene zaštite i druge institucije kojima je zdravstvo u fokusu i koje su od interesa za zdravstvo. To podrazumijeva da ćemo uskoro imati elktronsku zdravstvenu knjižicu, elektronski karton, elektronsku uputnicu i elektronski nalaz. Pored toga, imat ćemo dvije android aplikacije, jedna za hitnu medicinsku službu na terenu i druga aplikacija će biti namjenjena pacijentima, gdje će pacijenti imati uvid u svoj zdravstveni karton. – kazao je za naš program Petrović.

Pitali smo gospodina Petrovića koliko će elektronske usluge značiti pacijentima?

- Za pacijente mnogo, prvenstveno smanjit će se liste čekanja, neće biti potrebe da se više puta rade isti nalazi i ono što je bitno da nalazi koji se urade biće upisanu u zdravstveni karton. Bilo gdje na nivou Republike Srpske elektornski zapisi će biti evidentirani, tako da će svaki ljekar imati uvid u zdravstveno stanje pacijenta. – istakao je Petrović.

Na naše pitanje kada se može očekivati implementacija projekta u praksi, Petrović kaže da se očekuje do kraja ove godine.

- Za našu ustanovu je veoma bitno da se već radi na implementaciji projekta. Imali smo krug obuke pacijenata, obavili smo obuku za administratora i u tehničkom smislu smo već spremni, preostaje uvezivanje ustanova na nivou regije. Očekujemo za mjesec i po da ćemo imati prve unose u elktronski karton. – potcrtao je Petrović.

 

Predsjednik Skupštine opštine Srebrenica, Nedib Smajić kazao je za naš radio program da je nastavkom sjednice planirano mnogo tačaka dnevnog reda, među kojima je izvještaj o radu Načelnika 2019.godinu kao i izvještaj o izvršenju budžeta Opštine Srebrenica za 2019.godinu, te izvještaji o radu upravnih i nadzornih odbora javnih preduzeća. 

- Kada je u pitanju rad i nastavak druge XXI redovne sjednice, ja sam uputio jedan dopis Ministarstvu lokalne samouprave RS i tražio sam od njih mišljenje i pojašnjenje u vezi daljeg nastavka sjednice. Kada dobijem odgovor onda ću sa zadovoljstvom sazvati drugi nastavak XXI redovne sjednice i o tome će javnost blagovremeno biti obavještena. – kazao je Smajić. 

Načelnik opštine Srebrenica, Mladen Grujičić kazao je za naš radio program da očekuje uskoro nastavak XXI redovne sjednice Skupštine opštine Srebrenica. 

- Moramo nastaviti skupštinu koja je bespravno prekinuta, bez razloga, ali tu su vrlo bitne tačke koje se tiču poštovanja procedure i usvajanja izvještaja javnih ustanova i usvajanje izvršenja budžeta za 2019.godinu. To se mora nastaviti i vjerujem da će biti vrlo brzo, kako bismo mogli da postignemo u ovom kratkom vremenu da održimo i Tematsku skupštinu koja će se odnositi na rebalans, a moramo usvojiti i Nacrt o budžetu u aktuelnom sazivu– istakao je Grujičić. 

 

Svjetski dan srca obilježava se 29.septembra, a svake godine obilježava se s različitom tematikom koja uvijek odgovara na ključna pitanja i teme koje se odnose na srce i zdravlje srca. Fondacija „Zdravlje i srce“ ove godine obilježava 20 godina „Svjestkog dana srca“. U našem radio programu emitovali smo prilog o ovoj temi. Naš gost je bio šef porodične medicine Doma zdravlja Srebrenica, Pedrag Milošević.

- Pacijenti koji kod nas se liječe su srčani bolesnici i oni redovno imaju terapiju kao i kontrolu pritiska, te druge nephodne nalaze. Najjeftiniji hobi je šetnja, i svima preporučujem da četiri do pet kilometara dnevno šetaju, a pored toga da paze na ishranu i izbjegavaju masnu hranu. – kazao je Milošević.

Prema njegovim riječima svaki drugi – treći pacijent starosti iznad 50 godina ima problema sa srčanim pritiskom.

Ove godine neće biti održane aktivnosti povodom obilježavanja „Svjetskog dana srca“, a doktor Milošević poziva pacijente koji imaju potrebu da se kontrolišu da se jave ljekarima u Domu zdravlja Srebrenica.

Mnogo je uzroka kardiovaskularnih bolesti: pušenje, dijabetis, visok krvi pritisak i zagađenje. U vrijeme pandemije COVID - 19 pacijenti su suočeni sa dvostrukom prijetnjom. Čuvajte vaše srce redovnom fizičkom aktivnošću, prestankom pušenja i zdravom ishranom i svakako pratite preporuke za zaštitu od infekcije COVID -19.

 

 

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH, Zoran Tegeltija i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Staša Košarac danas su posjetili opštinu Srebrenica i tokom posjete sastali se sa načelnikom opštine Srebrenica Mladenom Grujičićem. Na sastanku su razgovarali o aktivnostima i planovima za razvoj loklane zajednice.

Načelnik optšine Srebrenica, Mladen Grujičić nakon održanog sastanka je kazao da je predsjedavajući Tegeltija obećao riješiti pitanje donacije Srebrenici od strane Savjeta ministara u iznosu od milion i po konvertibilnih maraka.

- Donacija je obećana na zajedničkoj konferenciji 2015.godine, kada je i Srbija donirala Srebrenici pet miliona eura. Srbija je ispoštovala svoju donaciju kao i Vlada RS-a, ostala je neispoštovana donacija Savjeta ministara. Od strane predsejdavajućeg Tegeltije iskazana je spremnost da se dostavi donacija Srebrenici. Mi smo odlučili da ta donacija bude usmjerena za projekte na infrastrukturi, i proizvodnu halu koja će zapošljavati od 20 – 30 radnika, izgradnja dva lifta, te sanacija stambenih fasada i sanacija jednog klizišta. – kazao je Grujičić.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH, Zoran Tegeltija rekao je da Srebrenici trebaju nova radna mjesta i rješavanje određenih infrastrukturnih problema.

- Razgovarali smo kako Srebrenici pomoći da ostvari nova radna mjesta i kako da otvori neke nove pogone koji su funkcionisali u prethodnom periodu, a danas nisu u funkciji. Srebrenica je specifična Opština i uspjeh Srebrenice je jako važan za cjelokupni uspjeh u našem društvu. Uradit ćemo sve da se ispoštuje obaveza iz prethodnog perioda i u skladu sa tim, ja sam kao predsjedavajući Savjeta ministara pripremio za sjednicu u četvrtak tačku dnevnog reda na kojoj bi trebalo da riješimo pitanje ovih preostalih milion i po konvertibilnih maraka pomoći opštini Srebrenica. Mi smo spremni to da ispoštujemo, nadam se da ćemo imati podršku i ostalih ministara u Savjetu da riješimo to pitanje. Podržat ćemo projekte koji su važni za oblast kulture i sporta u Srebrenici. Savjet ministara stoji na raspolaganju lokalnoj vlasti u Srebrenici kako bi život u loklanoj zajednici bio bolji za sve njene građane. – istakao je Tegeltija.

Staša Košarac, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa kazao je da Srebrenica i njeni građani treba da imaju podršku Savjeta ministara.

- Želimo zajedno sa načelnikom Grujičićem da radimo kako bi stvorili bolje uslove za život svih građana. – potcrtao je Košarac.

Nakon održanog sastanka sa načelnikom Grujičićem, predsjedavajući Tegeltija i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Košarac posjetili su preduzeće „Ekonomik group“ Potočari gdje su se sastali sa privrednicima iz Srebrenice.

Prema podacima Biroa za zapošljavanje u Srebrenici trenutno je nezaposleno 1.321 lice, od kojih 499  NK radnika, PK radnika 31, KV radnika 331, SSS 345, VKV 1, VŠS 14 i VŠS 89, i 9 mastera.  

Veljko Petrović, šef Biroa za zapošljavanje u Srebrenici za naš program je kazao da se na evidenciji trenutno lica koja aktivno traže zaposlenje i koja su raspoloživa za rad. 

- Došlo je do promjene zakona o posredovanju zapošljavanja i pravima za vrijeme privremene nezaposlenosti, jer po ranijem zakonom lica su se prijavljivala na biro radi ostvarivanja nekih drugih prava, kao i zbog traženja posla. Ove godine sva lica koja su se prijavljivala radi ostvarivanja nekih drugih prava brisana su sa evidencije radi izmjene zakona o posredovanju zapošljavanja i pravima vrijeme privremene nezaposlenosti.- rekao je Petrović.

On ističe da zbog panedmije virusa korona nije povećan broj nezaposlenih u Srebrenici.  

- Po tom osnovu nije povećan broj, do sada je situacija ista kao i u prethodnom preriodu prošle godine. – potcrtao je Petrović.

Načelnik opštine Srebrenica Mladen Grujičić i predstavnici kompanije d.o.o ''Dacit'' Srebrenica, juče su održali sastanak u Ministarstvu energetike i rudarstva sa resornim ministrom Petrom Đokićem. Na sastanku je razgovarano o značaju otvaranja kamenoloma i ubrzanja postupka dodjele koncesije.

Cvijetin Maksimović, načelnik Odjeljenja za privredu i razvoj opštine Srebrenica kazao je da je Opština dala punu podršku preduzeću „Dacit“ kako bi što prije počelo sa radom, dodajući da je preduzeće „Dacit“ već regristrovano u Srebrenici.

- S obzirom da je preduzeće „Dacit“ podnijelo incijativu za dodjelu koncesije, i od strane Ministarstva je obećano da će za dva mjeseca biti riješeno pitanje dodjele koncesije. Nakon otvaranja kamenolom, očekuje se dolazak investitora koji će otvoriti fabriku kamene vune od kamena koji se eksplatiše. Otvaranjem ovih preduzeća biće povećan broj zaposlenih na području naše Opštine.- kazao je za naš radio program Maksimović.

 

U prostorijama Narodne biblioteke u Srebrenici danas je održan sastanak predstavnika političkih partija iz Republike Srpske u vezi dogovora oko zajedničkog kandidata načelnika opštine Srebrenica iz reda srpskog naroda. Dvanaest političkih partija je jednoglasno podržalo aktuelnog načelnika opštine Srebrenica Mladena Grujičića kao zajedničkog kandidata za načelnika na predstojećim lokalnim izborima.

Predsjednik SNSD-a Republike Srpske, Milorad Dodik tokom obraćanja medijima je kazao da je postignuto važno političko jedinstvo.

- Veoma je važno da iskažemo političko jedinstvo i da se okupimo oko ideje da Srpski kandidat izađe na izbore, imajući u vidu specifičnosti ove loklane zajednice i načina kako se on bira. Izražavam zadovoljstvo činjenicom da su sve političke partije na loklanom i Republičkom nivou potpisale sporazum o tome da se uđe u koaliciju i zajednički nastupa oko izbora za načelnika i ime tog kandidata je dosadašnji načelnik Opštine Srebrenica Mladen Grujičić. Druge političke partije ću nastupati u odborničkom nivou samostalno i dogovorili smo se shodno izbornim rezultatima oko rekostruiranja lokalna vlast ovdje u Opštini Srebrenica. Mi vjerujemo u veliku pobjedu i veliki izborni rezultat. Zahvaljujem se svima partnerima, mislim da ova slika koja se sada snima biti jedna od važnijih istorije same lokalne zajednice, odnosno Srpskog naroda ovdje u Srebrenici. – kazao je Dodik.

Predsjednik SDS-a, Mirko Šarović rekao je da su imali svog kandidata za kojeg su vjerovali da je dobar kandidat i da može da pobjedi u Srebrenici.

- Većina je na skupu svih politički stranaka dala svoj glas za aktuelnog načelnika Grujičića. Srpska demokratska stranka je prije svega odgovorna i od samog početka insistirala bez obzira na kandidaturu našeg dobrog kandidata da je jedinstvo i okpuljanje oko jednog kandidata prioritet i upravo radi te odgovornosti mi smo prihvatili da budemo dio ove većine. Naša stranka se snažno zalaže za jednog kandidata koji će biti predstavnik cijele koalcije i  svih građana koji žive u Srebrenici. Iako smo imali drugačiji stav do sada, ipak smo se priklonili i bićemo jedan od najznačajnijih učesnika ove koalcije. Mi očekujemo svakako dobar rezultat na predstojećim lokalnim izborima kao i pobjedu našeg zajedničkog kandidata za načelnika Opštine Srebrenica – kazao je Šarović.

Predsjednik Opštinskog odbora SNSD-a Srebrenica, Radomir Pavlović kazao je medijima da su sve političke partije iz Republike Srpske dogovorile oko zajedničkog kandidata za načelnika opštine Srebrenica i da je izabran kandidat aktuelni načelnik Srebrenice Mladen Grujičić.

- Naša koalcijia će se zvati „Zajedno za Srebrenicu“, mi ćemo na loklanom nivou potpisati sporazum koji definiše naše odnose. – rekao je Pavlović.

Aktuelni i budući kandidat načelnika opštine Srebrenica ispred reda srpskog naroda Mladen Grujičić zahvalio se svima prisutnim na podršci.

- Hvala svima što su danas došli u Srebrenicu da uveličaju ovaj trenutak, kao što su već govornici rekli ovo je istorijski trenutak za Srebrenicu i ja sam svjestan svojih nedostataka i mana, kao i grešaka koje sam činio u prošlosti. Svjestan sam da sam naučio mnogo toga na svim tim greškama, i uvidio mnoge nedostatke u samoj Opštini i funkcionisanju, te pokrenuo mnoga značajna pitanja koja će biti u interesu svih građana. Vjerujem u zajedničku bitku za loklane izbore i vjerujem u pobjedu, jer jedino tako zajedno možemo doprinijeti za narod Srebrenice da živi bolje, jer je to zaslužio s obzirom na tragičnu prošlost koja se desila. Mi to nikako ne možemo zaboraviti i hvala još jednom svim prisutnima. Ja sam dobio taj terent koji sam nosio i nosit ću ga do sada ponosno za Republiku Srpsku, Srpski narod i za sve građane Srebrenice koji žele bolji život u Srebrenici – istakao je Grujičić.

I Stranaka DNS-a je podržala aktuelnog načelnika Mladen Grujičića kao zajedničkog načenika ispred reda srpskog naroda na predstojećim lokalnim izborima.

Predsjednik DNS-a Nenad Nešić kazao je da je uvijek u prvi plan ineteres Srpskog naroda i da su danas druge političke stranke pozvale na srpsko jedinstvo.

- Drago mi je što je srpsko jedinstvo ostvareno i što će srpski narod u Srebrenici imati jednog kandidata za načelnika Opštine Srebrenica. DNS će dati puni doprinos da načelnik bude i naredne četiri godine. – rekao je Nešić.

Sjednica opštinskog Štaba za zaštitu i spasavanje u varednim situacijama na području opštine Srebrenica održana je danas na kojoj je zaključeno da se produžuju Republičke mjere do 3.augusta.2020.godine.

Načelnik opštine Srebrenica, Mladen Grujičić kazao je da je epidemiološka situacija zadovoljavajuća.

 - Na teritoriji Opštine imamo jednu zaraženu osobu sa blažom kliničkom slikom, dvanaest osoba je u kućnoj samoizolaciji i to su bliski kontakti osobe koja je zaražena korona virusom. Sve osobe koje su testirane su negativne, i sa zadovoljstvom možemo reći da je epidemiološka slika na teritoriji opštine Srebrenica zadovoljavajuća. Sve mjere koje su na snazi su produžene do 3.augusta.2020.godine i opet apel građanima da se ponašaju kao do sada poštujući mjere koje je donio Republički štab. – rekao je Grujičić.

Prema nezvaničnim informacijama koje kruže po gradu da Krizni štab ne pokazuje stvarnu sliku oboljelih od korone virusa, načelnik Opštine Srebrenica Mladen Grujičić je kazao da nije čuo za takve informacije navodeći da nemaju razloga da kriju informacije.

- Nemamo razloga da krijemo, jer onda bi doprinijeli pogoršanju epidemiološke situacije. Uopšte nemamo potrebu da prikrivamo podatke o zaraženim osobama. Svi podaci nam stižu iz Doma zdravlja, podaci koji su relevantni i tačni. Problem je da nemamo dovoljno testova da testiramo više građana, ali hvala Bogu nemamo onih sa simptomima, tako da nema potrebe sa većim brojem testiranja. –istakao je Grujičić.

V.d.direktora Doma zdravlja Srebrenica, Aleksandar Jovanović apeluje na građane da i dalje se predržavaju mjera koje je Republički štab propisao.

-  Apelujemo na naše pacijente da ukoliko je moguće da što manje dolaze u Dom zdravlja Srebrenica, pacijentima kojima je potrebna terapija koju koriste mogu se obratiti putem telefona i pacijenti bez pretjeranog zadržavanja u našoj ustanovi mogu da dobiju svoju terapiju. Testove za testiranje dobijamo od Instituta za javno zdravlje, i naša higensko – epidemiološka služa ih koristi onoliko koliko je potrebno za pacijente koji imaju izraženu kliničku sliku, takve pacijente testiramo. Naravno vršimo i retestiranje onih pacijenata koji su pozitivni – kazao je Jovanović.

Sjednica opštinskog Štaba za zaštitu i spasavanje u varednim situacijama na području opštine Srebrenica održana je danas na kojoj je konstatovano da je epidemiološka situacija zadovoljavajuća.

Uglješa Stojanović, uposlenik Doma zdravlja Srebrenica nakon sjednice je kazao da je na području naše Opštine 12 osoba koji su pod nadzorom ljekara, a jedna osoba je zaražena korona virusom.

- Što se tiče higensko-epidemiološke situacije u našoj Opštini možemo reći da je zadovoljavajuća. Savjetujemo građanima da podignu svijest, te da se pridržavaju mjera i nikakvi problema neće biti. Trenutno testiramo zaražene i osobe sa simtomima. Osobe koje su pod nadzorom ljekara i nemaju nikakve simptome nakon 14 dana izlaze iz kućne izolacije. Održavamo dobru epidemiološku situaciju i nadam se će tako biti i u buduće.- kazao je Stojanović.

Načelnik opštine Srebrenica, Mladen Grujičić poručio je građanima i dalje da poštuju mjere koje su na snazi.

- Ono što smo konstotovali svi, jeste da je epidemiološka situacija zadovoljavajuća, ali to ne dozvoljava nikome da se opusti. U okruženju raste broj zaraženih, mi možemo da se pohvalimo, jer u Srebrenici nemamo veliki broj zaraženih. Građani i dalje trebaju da budu svjesni da je ovo vrlo ozbiljna situacija i da je nephodno da primjenjuju mjere koje je donio Republički štab. Ovih dana ćemo ponovo podijeliti određeni broj maski za najstarije sugrađane. – kazao je Grujičić.

Na području Opštine Srebrenica regristrovano je jedno lice koje je zaraženo korona virusom, tri lica su se oporavila, a 12 je lica pod nadzorom ljekara.

Oko 400 učesnika ovogodišnjeg „Marša mira 2020“ stiglo je u Memorijalni centar Potočari. Ove godine je manji broj učesnika zbog koronavirusa, a svi učesnici su se pridržavali epidemiološki mjera koje su na snazi.

Predsjednik pododbora „Marš mira 2020“ Munir Habibović kazao je da su zadovoljni organizacijom ove aktivnosti.

- Tokom pohoda učesnici su se predržavali svih mjera koje su na snazi. Zadovoljni smo kako smo prošli, iako smo imali nekih manjih medicinskih intervencija, ali ništa nije bilo ekstremno. Trijažne tunele smo imali na ulazu u svaki kamp, vršena je dezifekcija svih učesnika i svima je mjerena tjelesna temperatura dnevno dva puta. Mi smo prezadovoljni organizacijom, u pohodu je učestovalo oko 400 učesnika koji su raspoređeni u osam grupa. Preživjele žrtve rata su odali počast ubijenim i oni su prošli putem koji je natpoljen krvlju. Nažalost preživjelih je svake godine manje – kazao je Habibović.

Stranica 1 od 9
Ad Sidebar
© 2018 RTV Srebrenica All Rights Reserved.

Please publish modules in offcanvas position.