Print this page

Soba zvana ,, Mujin Han“ u centru Srebrenice godinama čuva bosansku tradiciju

mujina soba

Srebrenčanka Suada Siručić pričala nam je o čuvenoj bosanskoj sobi nazvanoj „Mujin Han“. U bosanskoj sobi nalaze se stare dragocijene stvari. Nekada se u toj sobi okupljali prijatelji i porodica koji su bili željni druženja. Nakon nemilog rata, ova soba je bila zgarište, ipak Suada sa svojim suprugom rahmetli Mujom Siručićem, uspjela je vratiti stari sjaj bosanskoj sobi.

- Ovu sobu je uradio moj rahmetli muž Mujo Siručić, on je htio da se vrati stari bosanski izgled. Naš cilj je da sačuvamo uspomene na stare dane. U sobi se nalaze ručni radovi naših nena i djedova. Sehara je uspomena od moje pranene i ove stvari nas podsjećaju na bosansku tradiciju i želim da ih sačuvam – izjavila je za naš radio srebrenčanka Suada.

Naša sugrađanka Suada je poželjela dobro došlicu svima koji žele da dođu da posjete bosansku sobu, jer kako kaže bosanska soba je namijenjena za druženje sa dobronamjernim ljudima:

- Toplu dobrodošlicu želim svima koji dođu u bosansku sobu. U lijepom našem kutku možete popiti kahvu i uživati u lijepom ambijentu. Voljela bih da se druže djeca i stariji, jer ovo je kutak za sve uzraste. Ovaj amanet ću prenijeti djeci i unučadima – poručila je gospođa Suada.

Gospođa Suada, kazala nam je da je njena želja da se nastavi život u Srebrenici:

- Voljela bih da nas je više i da je porodica cijela na okupu. Nažalost, živim sama sa sinom u Srebrenici, a kćerka radi u drugom gradu. Prije rata bilo nas je mnogo više i željela bih da čaršija bude kao nekad što je bila – kroz emocije kazala je gospođa Suada.

Autor: K.Šakić/ JP JS RTV SREBRENICA

Rate this item
(0 votes)