Novembar 26, 2022

Religijski mozaik: Rad sa djecom u vjerskim zajednicama

Srebrenica jesen Copy

Emisiju „Religijski mozaik“ emitujemo na programu našeg radija svakog zadnjeg četvrtka u mjesecu. U emisiji razgovaramo sa predstavnicima vjerskih zajednica u Srebrenici o aktivnostima, problemima, aktuelnim temama i vjerskim pitanjima.

Damir ef. Peštalić, glavni imam Medžlisa islamske zajednice Srebrenica, u emisiji „Religijski mozaik“ govorio je o radu sa djecom u mektebu.

- Djeca su naša najveća obaveza, i moramo se svi truditi da im obezbijedimo najbolje uslove za odrastanje. Bitan segment našeg rada je mektebska nastava. Imajući u vidu da smo mi do skora obnavljali našu zajednicu, ali hvala Bogu faza obnove Islamske zajednice u Srebrenici je uspjela. U Srebrenici imamo klasičnu mektebsku nastavu subotom i nedjeljom. Imamo upisano oko 70 polaznika mektebske nastave u Srebrenici, i djeca mogu da nauče osnove vjere. U Potočarima takođe ima upisano oko 70 djece, a mektebska nastava je organizovana u prostorijama Emausa, jer džamija je udaljena velikom broju djece. Kada je u pitanju vjeronauka u školama moramo naglasiti da sva naša djeca pohađaju ovaj predmet – kaže ef. Peštalić.

U Srebrenici nema mnogo katolika, pa samim tim nema ni organizovane vjerske nastave za djecu iz katoličkih porodica. Fra Niko Josić, župnik župe Zvornik – Srebrenica, kaže da katolička crkva pridaje veliku pozornost odgoju i obrazovanju djece.

- Svaka osoba ima svoje dostojanstvo, a prosvjeta je drugi glavni stupanj za sam razvitak osobe. Katolička crkva u svom obrazovnom sustavu ima veliki udio u formiranju same osobe kao čovjeka i kao vijernika. Kada govorimo o Bosni i Hercegovini imamo katoličke školske centre. Obrazovanje i upoznavanje sa osnovama vjere je vrlo bitno za djecu i tome treba davati veliku važnost i pažnju – ističe fra Josić.

Obično u našoj emisiji „Religijski mozaik“ razgovaramo sa srebreničkim protojerejem Aleksandrom Mlađenovićem. Međutim, gosti naše emisije bili su učenici Marica Milosavljević i Lazar Jeremić koji su nam govorili o svojim iskustvima o pohađanju vjeronauke. Marica Milosavljević je prije tri godine učestvovala na regionalnom i republičkom takmičenju iz pravoslavne vjeronauke na kojima je i pobijedila .

- Iz vjeronauke učimo da smo svi jednaki, da se družimo i poštujemo jedni druge. Na časovima čitamo poučne priče i o njima iznosimo svoje mišljenje. Imamo u Srebrenici i Srpsko kulturno društvo „Sv. despot Stefan Lazarević“ koje se bavi mlađim naraštajem. Osnivamo i folkor s ciljem očuvanja tradicionalne pjesme i igre – kaže Marica

Lazar Jeremić učenik šestog razreda i redovno pohađa vjeronauku, i kako kaže ima lijepa iskustva.

- Mislim da je pohađanje vjeronauke bitno. Učimo o tome kako su naši preci živjeli. Sva djeca bi trebala da uče vjeronauku. Imamo i takmičenja iz pravoslavne vjeronauke. Imamo i školu gusala. Dosta smo obišli i manastira, i lijepih predijela, fino je upoznavati nove ljude i drugare – govori Jeremić.

Autor: A. Mehmedović/ JP JS RTV Srebrenica

Rate this item
(0 votes)
Ad Sidebar
© 2018 RTV Srebrenica All Rights Reserved.

Please publish modules in offcanvas position.