Novembar 26, 2022

Počeli zdravstveni pregledi budućih prvačića

upis prvaka u skolu

U Prvoj osnovnoj školi Srebrenica i O. Š. „Kosta Todorović“ Skelani počeo je upis učenika u prvi razred osnovne škole.

Dragi Jovanović, direktor Prve osnovne škole Srebrenica, kaže da upis u Prvoj osnovnoj školi traje do 25. aprila.

- Trenutno je proces upisa u toku. Područje opštine je veliko i ima dosta posla oko svega. Na terenu učitelji vrše evidenciju učenika koji su dorasli za upis. Uglavnom ni jedno dijete neće ostati neupisano u školu. Sa Domom zdravlja Srebrenica smo napravili dinamiku pregleda djece. Nastojimo izaći i roditeljima u susret da se isti dan obavi i pregled u Domu zdravlja i upis u školu. Najveći broj učenika je u Srebrenici i Potočarima – kaže Jovanović koji dodaje da je u prošlu školsku godinu upisano 57 prvačića, te da će ove godine taj broj biti manji.

- Upis neće biti na nivou prošlogodišnjeg. Međutim, to neće uticati na organizaciju rada škole. Još uvijek nemamo informacije koliko učenika imamo upisanih jer upis traje do 25. aprila. Nakon toga ćemo imati konačne informacije – kaže Jovanović.

Sanja Močević, direktorica O.Š. „Kosta Todorović“ Skelani kaže  da upis učenika u ovoj školi traje do 17. aprila

- Upis je počeo prema zakonu o osnovnom obrazovanju. Trenutno se vrši registracija i upis djece. Do 17. aprila ćemo vidjeti koliko će biti djece. Do sada je upisano pet učenika u prvi razred – kaže Močević.

Svi učenici koji se upišu u prvi razred moraju proći ljekarski pregled koji se obavlja u srebreničkom Domu zdravlja.

Aleksandar Jovanović, v. d. direktor Doma zdravlja Srebrenica, kaže da se pregledi obavljaju u koordinaciji sa osnovnom školom.

- Do sada smo obavili preglede 27 učenika koji će od septembra krenuti u školu. Sve protiče bez problema. Upis i pregledi još uvijek traju – kaže Jovanović.

Autor: A. Mehmedović/ JP JS RTV Srebrenica

Rate this item
(0 votes)
Ad Sidebar
© 2018 RTV Srebrenica All Rights Reserved.

Please publish modules in offcanvas position.