Novembar 26, 2022

KUD „Vaso Jovanović“ Srebrenica ove godine slavi 70 godina postojanja

Kud

Kulturno - umjetničko društvo "Vaso Jovanović" Srebrenica ove godine slavi 70 godina postojanja i rada. Ima tri sekcije: pionirsku, juniorsku i seniorsku sa oko 70 članova. Prethodne godine ostvarili su odličan uspjeh tokom nastupa u Turskoj, Austriji, Hrvatskoj i Tuzli. Poslije smrti dugogodišnjeg koreografa ovog KUD-a Ahme Begića, pokrenuta je incijativa za promjenu naziva KUD-a.

- U toku je procedura incijative o promjeni naziva KUD-a, novi naziv ce biti „Ahmo Begić“, očekuje se rješenje od Ministarstva pravde BiH oko izmjene i u skorije vrijeme trebalo da bude izmjenjen naziv KUD-a - kazao je za naš radio Nermin Alivuković, predsjednik KUD-a Vaso Jovanović.

On je istekao da je kulturno - umjetničko društvo opremljeno dodatnom opremom koja je bila nephodna za dalji rad, a kako kaže dobili su komplet nošnje za izvođenje bošnjačkih i srpskih igara. Opremu je dodjelila ambasada Sjedinjenih Američkih država. Alivuković je spomenuo da je tokom investiciono - razvojne konferencije rekonstruisan prostor u kojem se održavaju probe folkora i ambijent za rad je mnogo bolji.

- Zadovoljni smo onim što smo uradili u protekloj godini, naravno nadamo se još boljim rezultatima u ovoj godini i ove godine očekujemo pozive za gostovanje u Turskoj, Austriji, Hrvatskoj, kao i u našoj domovini Bosni i Hercegovini – rekao je za naš radio Alivuković.

Nakon zimskog raspusta počele su redovne probe s članovima KUD-a. Suljo Jelkić, koreograf KUD-a „Vaso Jovanović“, je kazao za naš radio da se raduju druženju sa članovima.

- Djeca su zavoljela folkor, dolaze redovno na probe i s njima se jako lijepo družiti. Svaki danom nam dolaze novi članovi. Saradnja s svim članovima je na najboljem nivou, a probe se održavaju utorkom i četvrtkom - izjavio je za naš radio Suljo Jelkić, koreograf KUD-a Vaso Jovanović.

Jelkić je naglasio da će i ovo godine biti kulturno zabavnih događaja na kojem će članovi pokazati ono što su naučili, te ujedno pozvao sve zainteresovane da se pridruže i zabave.

Autor: Kadira Šakić / JP JS RTV Srebrenica

Rate this item
(0 votes)
Ad Sidebar
© 2018 RTV Srebrenica All Rights Reserved.

Please publish modules in offcanvas position.