Novembar 26, 2022

Srebreničanin Bekir Halilović dobitnik nagrade za kratku priču „Kuvajtska noć“

bekir

Srebreničanin Bekir Halilović rođen je 8. januara 1994. godine. Nakon nemilog rata, u svoj grad se vratio 2003. godine, osnovnu i srednju školu završio u Srebrenici, a trenutno je student druge godine prava. On je aktivan u nekoliko nevladinih organizacija, a svoje slobodno vrijeme provodi pisajući poeziju.

Bekir je nedavno i dobio nagradu za kratku priču „Kuvajtska noć“.

- Priča je veoma tužna, glavni lik se nalazi u grobu i na neki način prepričava svoje tegobe koje ga more kao mrtvu osobu. Želio sam sa tom pricom živima reći da nije kasno da se neke stvari promjene – izjavio je za naš radio Srebreničanin, Bekir Halilović.

Na naše pitanje da li vidi svoju budućnost u Srebrenici, kazao nam je da se svim bićem bori da ostane u svojoj čaršiji i osnuje porodicu.

- Nažalost logika i moral su protivriječni jedni drugome. Sa strane moralne tj. sa strane ljubavi stvarno volim ovaj grad i sebi ne mogu objasniti zašto, ali je tako. Želim ostati i živjeti u Srebrenici, dok s druge strane logika se sukobljava s moralnom stranom – kazao nam je Halilović.

Halilović je član neformalne organizacije Adopt i trenutno radi na projektu pod nazivom dokumentacioni centar.

- Pokrenuli smo projekat s ciljem da prikupimo fotografije porodicima koji su izgubili svoje najmilije tokom rata. Želimo da prikupimo fotografije s opisom, te da ih objavimo u javnost, kako bi njihovi najmiliji imali uspomene na njih – rekao nam je Bekir.

Poruka mladog srebreničanina za mlade je da se aktiviraju i da pokušaju promjeniti neke stvari na bolje.

Autor: Kadira Šakić / JP JS RTV Srebrenica

Rate this item
(0 votes)
Ad Sidebar
© 2018 RTV Srebrenica All Rights Reserved.

Please publish modules in offcanvas position.