Print this page

Djeca treba da se što ranije počnu baviti sportom

U emisiji „Treće poluvrijeme“ u kojoj govorimo o sportskim akutelnostima ugostili smo Admira Hasanovića koji je po zanimanju profesor tjelesnog odgoja (DIF). Hasanović je 2009. godine završio fakultet na Univerzitetu u Tuzli.

Nakon završenog fakulteta kratak period je radio u školi. Hasanović kaže da je danas teško dobiti posao u struci, ali da prati sportska dešavanja na području opštine Srebrenica.

- Pratim dešavanja, i drago mi je da u Srebrenici postoje i fudbalski klub, košarkaški, karate klub, koji ostvaruju dobre rezultate. Međutim, možda mi ovdje možemo i te neke rezultate staviti u drugi plan, jer kada se uzme u  obzir Srebrenica i sve ono kroz šta je prošla, onda je pozitivna stvar da su svi ovi klubovi multietnički, da svi zajedno treniraju i igraju, ali i osvajaju medalje i priznanja za svoj rad i trud. Treba im dodatno pružiti podršku. S druge strane bi to značilo i da se više mladih uključi u bavljenje sportom – kaže Hasanović koji dodaje da se sva djeca trebaju baviti sportom.

- Nema ni jednog razloga da se kaže zašto se djeca ne bi trebala baviti sportom. Sport je dobar za razvoj djece, pogotovo kad se uzme u obzir današnje  vrijeme u kojem djeca najviše vremena provode na internetu, pred kompjuterom, gledajući TV. To nije zdravo za djecu. Djecu treba što ranije uključiti da se bave sportom, dobro je za njihovo zdravlje. Ne mogu svi biti profesionalni sportisti, ali da se svi mogu rekreativno baviti nečim. Korisno je za zdravlje djece, u svakom pogledu. Mnoga djeca se susretnu s problemima u zdravstvenom smislu ako se ne bave sportom. Veliki problem je gojaznost danas, a najbolje se rješava sportom i aktivnostima fizičkim. Svaki roditelj bi trebao za dobro svog djeteta da ga uključi u sportske aktivnosti – ističe Hasanović.

Autor: A. Mehmedović/ JP JS RTV Srebrenica

Rate this item
(0 votes)
Last modified on Nedjelja, 23 April 2017 20:56