Oktobar 06, 2022

Ribari se takmičili u pecanju na plovak

U subotu, 28. maja 2016. godine na jezeru Perućac u okviru Kulturno-sportske manifestacije Dani Srebrenice održano je deveto po redu takmičenje ribara u ulovu ribe na plovak.

Pored domaćina učestvovale su još ekipe iz Bratunca, Bajine Bašte, Prijepolja, Užica i Priboja. Prvo mjesto je zauzela ekipa „Lim - Stari grad „ iz Priboja, drugi su bili ribari iz Bratunca, dok je treće mjesto zauzela kombinovana ekipa iz Srebrenice i Užica. Za sve učesnike je organizovan ručak, popila se po neka kapljica, a poslije se malo zasviralo i zapjevalo. Evo i utisaka nekih od učesnika:

„Ja sam Semir Saračević, Predsjednik Udruženja sportskih ribolovaca „Lim - Stari grad, Priboj. Prvi put smo ovdje, hvala organizatorima, svim sponzorima i posebno Zlatanu koji nas je pozvao na ovu lijepu manfestaciju. Ovdje se osjećamo, ne može biti bolje.To što je bilo nije bilo među narodom . Mi između sebe ćemo se družiti i dan danas i uvijek i ubuduće i tako. Danas smo se takmičili, bilo je dobrih ekipa, možda je trebalo još i više biti, a rezultatom smo zadovoljni jer smo sveukupni pobjednici“

Na pitanje da kaže nešto više o svom ribarskom društvu kaže kratko:

Semir Saračević:“ Naše drušvo je osnovano prije četiri godine i mislim da smo jedni od najboljih ako ne i najbolji u Srbiji po takmičarskom karakteru“

 Atko Hasanović je Sekretar udruženja, Predsjednik Skupštine i ujedno vođa ekipe iz Priboja:

„ Meni je ovo treći put da dolazim ovdje na Oštriku. Dolazio sam dosta puta prije rata na takmičenja koja je organizovala Bajina Bašta, tada se slobodno prelazilo preko jezera“.

Na našu opasku da je ove godine uspostavljen sezonski malogranični prelaz, on kaže:

„To je zbog turista, pametno i treba tako. Vidim ovdje dosta Muslimana i Srba da se druže isto kao nekad što su se družili, kao da ništa nije bilo. A bilo je velikih stradanja, znači narod se druži kao što je nekad bilo opet isto, ribari pogotovo. Možda se neki drugi ne druže, ti lopovi, mangupi koji su to i napravili“.

Prije samog takmičenja održana je redovna godišnja Skupština „SRD Mladica Srebrenica“. Poseban razlog da slavi imao je Zlatan Marčeta koji je deset godina na čelu udruženje i mandat mu je i dalje produžen. Od prijatelja je za to primio i prigodne darove. Na našu opasku da je on taj koji na jezeru pravi mostove prijateljstva među ljudima sa dvije obale, on kaže:

„Moram, ja to moram raditi jer majka mi je Muslimanka, a otac Srbin. Ako to onda neću ja raditi ko će drugi. Ja sam danas najsrećniji kad vidim da se ovdje okupilo lijepo društvo, malo se takmičilo, bilo je lijepog ulova, ručali smo, malo se i popilo, pa smo i zapjevali i svako svojoj kući ide zadovoljan. Meni je duša puna i zato sam najsrećniji“ kaže Zlatan na kraju.

Autor Marinko Sekulić /JP JS RTV Srebrenica

Rate this item
(0 votes)
Last modified on Nedjelja, 23 April 2017 20:54
Ad Sidebar
© 2018 RTV Srebrenica All Rights Reserved.

Please publish modules in offcanvas position.