Oktobar 16, 2021

Banja Guber mogla bi početi s radom ove godine

Ljekovite vode Gubera u Srebrenici su neiskorišteni potencijal koji više od 20 godina teče u kanalizaciju.

 

Akcionarsko društvo “Guber” iz Srebrenice kupilo je prije nekoliko godina staru banju i počela je izgradnja novih, modernih hotelsko-banjskih kapaciteta. U novom je ruhu banja trebala početi s radom do kraja 2011. godine. Gradnja višemilionski vrijednog kompleksa u kojem bi trebalo biti zaposleno oko 350 Srebreničana već je godinama blokirana. Dok se vode sudski procesi o tome ko polaže pravo na koncesiju i eksploataciju, ljekovite vode teku u kanalizaciju.
Načelnik opštine Srebrenica Mladen Grujičić vjeruje da će banja Guber početi s radom tokom ove godine.
- Ono što me raduje, a što treba radovati i sve građane Srebrenice, jeste to da se ozbiljno zakotrljala priča oko Banje Guber. Dobili smo podršku Vlade RS-a. Oni su rekli da je godina 2019. godina banjskog turizma, i ulaganja u sve banje, pa tako i u Srebrenici – kaže Grujičić koji dodaje da su već poduzeti konkretni koraci kada je banja Guber u pitanju.
Građani Srebrenice se nadaju da će Banja Guber početi s radom, bar dio kapaciteta, jer bi to značilo nova radna mjesta.
Srebrenički mineralni izvori bili su poznati još prije dva milenijuma, o čemu svjedoče i natpisi iz 220. godine, na ostacima velikog Rimskog kupatila na Gradini (Sase) pored Srebrenice. Prva detaljna analiza vode Crnog gubera izvršena je 1894. godine, i tada je proglašen za jedno od najboljih željezno-arsenskih prirodnih vrela našeg kontinenta.
Od 1887. godine, u vrijeme austrougarske uprave, mineralna voda Crnog Gubera je flaširana i prodavana širom Evrope, ali i u Africi i Americi. Tokom 1898. godine, na svjetsko tržište izvezeno je 200.000, a rekordnih 236.544 flaša Guber - vode, izvezla je kompanija "Matoni" iz Beča, 1901. godine. Godine 1951. zvanično je otvoreno Lječilište “Guber”.
Guber voda s vrela Crni guber 1956. godine proglašena je lijekom.

 

Rate this item
(0 votes)
Ad Sidebar
© 2018 RTV Srebrenica All Rights Reserved.

Please publish modules in offcanvas position.