Oktobar 06, 2022

Međunarodni dan borbe protiv mina: Na području opštine Srebrenica 82 minska polja

Međunarodni dan svjesnosti o opasnostima od mina i pomoći u protuminskom djelovanju obilježava se svake godine 4.aprila kako bi se skrenula pažnja javnosti i ubrzao napredak u rješavanju problema mina.

 

Procjene ukazuju na približno 100 miliona različitih vrsta mina kao i više miliona neeksplodiranih ubojnih sredstava koja ostaju skrivena iz prošlih ili sadašnjih sukoba u približno 80 zemalja svijeta (primjerice Afganistan, Angola, Kambodža, Hrvatska i dr.).

Bosna i Hercegovina je među zemljama s najvećim brojem mina u Europi, ali se broj minski sumnjivih površina i mina iz godine u godinu smanjuje.

Na području opštine Srebrenica postoje 82 sumnjive rizične površine na postojanje mina.

- Prema informacijama kojima raspolažemo na području opštine Srebrenica imamo 82 sumnjive rizične površine postojanje mina sa ukupnom površinom od 2.811.037 m2. Tokom 2018. godine proces deminiranja na području naše opštine tekao je usporenom dinamikom tako da smo deminirali 25.998 m2. Kada je u pitanju deminiranje u 2019. godini uspjeli smo deminirati jedan manji projekat u MZ Potočari. To je dio trase dalekovoda Srebrenica – Ljubovija. Novčana sredstva su obezbijeđena od strane Elektroprenosa. Prema podacima oko 2% teritorije Bosne i Hercegovine je još uvijek zagađeno minama. U posljednjih nekoliko godina nismo imali minskih incidenata koji bi za posljedicu imali povrijeđivanje stanovništva – rekao je Hasudin Mustafić, samostalni stručni saradnik za poslove Civilne zaštite opštine Srebrenica.

A. Mehmedović/ RTV Srebrenica

Rate this item
(0 votes)
Ad Sidebar
© 2018 RTV Srebrenica All Rights Reserved.

Please publish modules in offcanvas position.