Print this page

Narodna biblioteka Srebrenica obilježila 60 godina uspješnog rada

Narodna biblioteka Srebrenica danas je obilježila 60 godina uspješnog rada. Tim povodom otvorena je izložba „Drinski splavari“ autora Jasne Stanković i Siniše Spasojevića.

Autorica izložbe  „Drinski splavari“, Jasna Stanković kaže da je u pitanju jedan zanat koji više ne postoji.

- Zanat koji postoji od davnina, zanat kojim se prenosila drvna građa na velikim relacijama gdje se koristila samo snaga rijeke, u ovom slučaju Drine i taj zanat je jednostavno ugašen, sredinom prošlog vijeka kada je rijeka Drina pregrađena zbog potrebe hidroelektrana u Zvroniku, Bajinoj Bašti i Višegradu. Od tada građa nije mogla da se prenosi i od tada ne postoji ovaj zanat. To je bila nevjerovatna stvar. Splavari su postojali u svim selima duž rijeke Drine, sva sela su bila usmjerena na ovaj zanat. Nephodno je da otrgnemo od zaborava zanat koji više ne postoji i da neke ljude posjetimo kako je to izgledalo – kazala je Stanković.

Danas su dodjeljene zahvalnice donatorima i prijateljima Biblioteke kao i autorima najboljih radova i fotografija konkursa te promovisana nagrada „Đorđe Pejanović“ za najboljeg bibliotekara RS u 2018.godini. Takođe, uručene su i novčane nagrade i zahvalnice učesnicima likovnog, literarnog i foto konkursa koje je biblioteka organizovala u sklopu manifestacije "Dani Srebrenice 2019".

Nagradu za literarni konkurs na temu „Pismo iz Srebrenice“  prvo mjesto je osvojila Zejneb Malkić učenica šestog razreda „Prve osnovne škole“ Srebrenica. Nagradu za likovni konkurs na ilustracija knjige 20.000 milja pod morem, prvo mjesto je osvojila Nataša Rakić učenica škole „Kosta Todorović“ Skelani, dok je nagradu za foto konkurs osvojila Milica Petrović.

Direktorica Narodne biblioteke Srebrenica, Jovana Rakić kaže da će nastaviti sa uspješnim radom.

- Narodna biblioteka Srebrenica danas slavi jubilarnu godišnjicu postojanja ove ustanove, veoma smo ponosni i srećni. Naša biblioteka 2013.godine je dobila povelju „Đorđe Pejanović“ od Udruženja bibliotekara kao najbolja biblioteka, a ove godine naša bibliotekarka Violeta Radić je dobila nagradu za najboljeg bibliotekara u Republici Srpskoj za 2018.godinu. Ova dva priznanja su mali dio onoga koliko mi doprinosimo razvoju kulture i bibliotekarstva na ovim prostorima. – kazala je Rakić.

Promocija rada Narodne biblioteke Srebrenica održana je u sklopu manifestacije „Dani Srebrenice 2019“ i uručene su zahvalnice ustanovama koje su pomogli da Narodna biblioteka Srebrenica ima kvalitetan program u okviru manifestacije.

Autor: K.Šakić / RTV Srebrenica

 

 

Rate this item
(0 votes)