Novembar 26, 2022

Fondacija "Bauern helfen bauern" gradi montažne kuće u Srebrenici

Fondacija „Bauern helfen Bauern“ na području opštine Srebrencia gradi montažne kuće. Do oktobra će biti izgrađene montažne kuće za 34 korisnika.

 

- BHB je prisutan u ovim krajevima od 2000. godine. Do sada izgrađen veliki broj montažnih kuća u istoćnoj Bosni. U proteklim godinama smo imali malu stagnaciju, ali kada smo promijenili model kuće koja ima više prostora, kupatilo, porastao je i interes. U prosjeku radimo 30 do 35 kuća godišnje. Mi ove kuće radimo, da tako kažemo, za drugu generaciju povratnika. To su ona djeca koja su se prije 10-ak, 15 godina vratila ovdje, u međuvremenu odrasli, formirali porodice. Za njih pravimo te kuće. Mi imamo nekoliko partnera, a naš najznačajniji partner je HILTI. U organizaciji fondacije HILTI u našu zemlju dolaze mnogi mladi, volonteri, koji grade te kuće. Oni dolaze iz 21 zemlje svijeta, i to je jedan benefit  za sve nas. Oni dolaze četiri pet godina već, i nadamo se da će se ta saradnja nastaviti. Danas korisnici sami dolaze kod nas, znaju šta radimo, a mi imamo neke naše kriterije kome ćemo graditi ovakvu kuću. Ove kuće su jako dobre, i dvije sedmice treba da se urade komplet. Ovakve kuće imaju negdje 60 metara kvadratnog prostora – rekao je Namir Porić, izvršni direktor Fondacije „Bauern Helfen Bauern“.
Maksi koja ima 26 godina je prvi puta u Bosni i Hercegovini.
- Ja sam radnica u kompaniji Hilti, i čim sam vidjela oglas, ja sam se odmah prijavila da idem u Bosnu. Fantastičan je osjećaj doći ovdje, graditi ove kuće, i obradovati porodice, i djecu – rekla je  Maksi.
Mihael Marshall je dio tima firme Hilti koji boravi u Srebrenici i gradi montažne kuće.
- Mi već pet godina imamo jedan program za mlade menadžere. Smatram da svako od nas mora da radi na socijalnoj odgovorosti. Ponudili smo mladima da dođu ovdje, i grade kuće za porodice – rekao je Marshall.

RTV Srebrenica

Rate this item
(0 votes)
Ad Sidebar
© 2018 RTV Srebrenica All Rights Reserved.

Please publish modules in offcanvas position.