Oktobar 06, 2022

Organizacioni odbor: Sve spremno za obilježavanje 24. godišnjice genocida


U prostorijama Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari danas je održan peti sastanak Organizacionog odbora za obilježavanje 24. godišnjice genocida nad Bošnjacima "Sigurne zone UN-a" Srebrenica iz jula 1995. godine.

 

Članovi Organizacionog odbora su konstatovali da je sve spremno za obilježavanje 24. godišnjice genocida nad Bošnjacima. 
- Pododbori su uradili sve za što su bili zaduženi. Mi smo spremni za dženazu i komemoraciju. Sa sigurnosnog aspekta nema nikakvih problema.  Ima tehničkih detalja i stvari koje će se u narednim danima rješavati. Određene aktivnosti kreću u narednim danima. Sve one koji dolaze u Srebrenicu u narednim danima, i 11. jula, molimo da dolaze sa iskrenom namjerom, da budu dostojanstveni, i da odaju počast žrtvama genocida - rekao je Hamdija Fejzić, predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje 24. godišnjice genocida.
Na ovogodišnjem Maršu mira očekuje se oko pet hiljada učesnika. Marš mira kreće 8. jula iz Nezuka, a učesnici će preći put dug oko stotinu kilometara. 
- Mi do sada imamo prijavljenih više od tri hiljade učesnika. Sve neophodne pripreme su izvršene, i što se nas tiče Marš mira može krenuti već sutra. Ove godine ćemo preći i dio trase koji do sada nije bio u funkciji, a to je u dužini od 10 kilometara, na dionici Kamenice - Kameničko brdo - Buljim - rekao je Munir Habibović,  predsjednik pododbora za Marš mira .
U mezarju Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari 11. jula ove godine bit će ukopani posmrtni ostaci 33 žrtve genocida počinjenog 1995. godine u Srebrenici. 

Rate this item
(0 votes)
Ad Sidebar
© 2018 RTV Srebrenica All Rights Reserved.

Please publish modules in offcanvas position.