Septembar 25, 2022

U Srebrenici sutra prezentacija "Bosanskog atlasa ratnih zločina"

Istraživačko-dokumentacioni centar (IDC) iz Sarajeva, Mreža za izgradnju mira, Sara Srebrenica i forumZFD BiH sutra će u Srebrenici prezentoavati  "Bosanski atlas ratnih zločina 1992-1995."

Prezentacija će biti održana u srijedu, 6. novembra 2019 u 13:00 u Srebrenici u prostorijama restorana JU Kulturni centar Srebrenica. 
Prezentaciju će voditi Mirsad Tokača, direktor Istraživačko-dokumentacionog centra, a nakon toga će se obratiti Goran Bubalo (Mreža za izgradnju mira), Valentina Gagić (Sara Srebrenica) i Adis Hukanović (forumZFD).
Prezentacija Bosanskog atlasa ratnih zločina 1992-1995. u Srebrenici je dio niza prezentacija koje su organizovane ove godine u Srbiji, Hrvatskoj i na Kosovu, a nastavljaju se po Bosni i Hercegovini. Do sada su održane prezentacije u Banja Luci, Bihaću, Bijeljini, Brčkom, Prijedoru, Sanskom Mostu, Stocu i Tuzli. Namjera nam je do kraja godine posjetiti što veći broj gradova u BiH. 
Ono što Bosanski atlas ratnih zločina čini posebnim jeste činjenica da su događaji i lokacije, ne samo precizno označene na karti (tj. locirani u određenim ulicama ili poljima), već se nude i svi dodatni, u ovom času raspoloživi, dokumenti kao ilustracija o onome šta se desilo – npr. fotografije i video zapisi, sudske presude, izjave svjedoka, spomenici ili groblja. Štaviše, mjesta masovnih grobnica (gdje god da su tijela identifikovana) su povezana sa listom žrtava dobijenom iz baze podataka IDC-a. Dodatno, obezbijeđena je i opcija pretraživanja svih žrtava i incidenata upisivanjem prezimena ili naziva mjesta (za događaje). Na Atlasu će biti javno dostupna i „Bosanska knjiga mrtvih“. 

RTV Srebrenica

 

Rate this item
(0 votes)
Ad Sidebar
© 2018 RTV Srebrenica All Rights Reserved.

Please publish modules in offcanvas position.