Septembar 25, 2022

Skelani: Služen parastos za stradale Srbe tokom rata

U Skelanima je danas služen parastos za stradale Srbe tokom rata 1992 – 1995. godine na području Skelana. Parastos je služen na Centralnom spomen - obilježju, a položeni su vijenci i prislužene svijeće.

 

- Kao i svake godine 16. januara dolazimo ovdje da pošaljemo jasnu poruku da je teritoriji opštine Srebrenica, pogotovo na ovom skelanskom kraju, poginulo dosta Srba. Uglavnom su to bili civili, nezaštićene žene i djeca. Ono što zabrinjava je to što nije otvoren proces protiv odgovornih za zločine. Niko od Bošnjaka nije preuzeo odgovornost niti je odgovarao. Ono što ohrabruje jeste to da u posljednje vrijeme imamo pravdu koja isplivava. Pravda je spora, ali je dostižna. Zbog toga smo istrajali sve ove godine - rekao je načelnik opštine Srebrenica Mladen Grujičić.
- Od zločina u Skelanima prošlo je 27 godina. Okupili smo se da odamo poštu svim nevino nastradalim. Na današnji dan prije 27 godina nastradalo je 69 stanovnika Seklana, 36 od toga je civila. Jake snage Nasera Orića su napale Skelane i pobili sve što su stigli. Nisu birali žene, starce, djecu. Niko nije osuđen za ovaj zločin  - rekao je Branimir Kojić, predsjednik Organizacije poginulih i zarobljenih boraca i nestalih civila Srebrenice. 

RTV Srebrenica

Rate this item
(0 votes)
Ad Sidebar
© 2018 RTV Srebrenica All Rights Reserved.

Please publish modules in offcanvas position.