Novembar 26, 2022

Održan protest upozorenja roditelja bošnjačke djece u Srebrenici

U Srebrenici je danas ispred Prve osnovne škole Srebrenica održan mirni protest upozorenja roditelja i djece bošnjačke nacionalnosti. Veliki broj roditelja i djece je izrazio svoje nezadovoljstvo nakon posljednjih dešavanja u ovoj školskoj ustanovi to jest nakon što su se na društvenim mrežama pojavile fotografije učenika ove škole koji veličaju četnike.

 

Roditelji bošnjačke djece su predali određene zahtjeve upravi škole, ali i drugim instancama i nadležnim institucijama.
- Roditelji su se okupili da izraze svoje nezadovoljstvo, ne samo povodom posljednjih dešavanja u Srebrenici, nego protiv sistema koji diskriminište jedan dio djece koja pohađaju ovu školu. Naši zahtjevi su predati rukovodstvu škole,  i istovremeno će biti poslati na sve relevantne institucije. Tražimo utvrđivanje odgovornosti rukovodstva škole kako je uopće moglo doći do incidenta koji se desio. Zatim tražimo formiranje legalnog savjeta roditelja. Čak ni neki roditeljski sastanci nisu održavani. Predlažemo rukovodstvu škole da sjednemo za jedan stol, smirimo strasti, razgovaramo i otvorimo dijalog o tome da se u budućnosti slične stvari ne dešavaju, jer to nije garant budućnosti djece ovdje – kaže predstavnik roditelja bošnjačke djece Mirnes Zahirović.
Direktor Prve osnovne škole Srebrenica Dragi Jovanović smatra da se posljednji događaji politizuju.
- Politika se uvlači u školu. Ovo je uvođenje politike u školu. I roditelji srpske djece su zabrinuti. Djeca su jutros morala proći kroz špalir. Jedan broj djece nije došao. Situacija treba da se smiri. Ako je bio neki problem da vidimo kako da ga riješimo, a ne na ovaj način. Zaista, najveći gubitnici su djeca. Kada do mene dođu zahtjevi roditelja vidjeću o ćemu se radi. Uvijek smo za razgovor i dijalog – kaže Jovanović.
Nakon prostesta upozorenja u trajanju od jednog školskog časa, djeca su redovno nastavila sa nastavom.

Rate this item
(0 votes)
Ad Sidebar
© 2018 RTV Srebrenica All Rights Reserved.

Please publish modules in offcanvas position.