Oktobar 06, 2022

Nadležno ministarstvo o dešavanjima u Prvoj osnovnoj školi Srebrenica

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske oglasilo se povodom dešavanja u Prvoj osnovnoj školi Srebrenica u proteklim danima. Zbog smirivanja tenzija, i informisanja javnosti, saopštenje nadležnog ministarstva prenosimo u cjelosti:

- Povodom izvještavanja medija o spornoj fotografiji koju su učenici Prve osnovne škole u Srebrenici objavili na društvenim mrežama, Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske zatražilo je potpunu informaciju od rukovodstva ove škole.

Prema informaciji koju je Ministarstvu dostavila Prva osnovna škola u Srebrenici, sporna fotografija nastala je u prostoru škole u vrijeme kada nije izvođena nastava jer je 27. januar, prema školskom kalendaru, nenastavni dan. Fotografija je nastala u vrijeme kada su se učenici pripremali za školsku priredbu, bez prisustva nastavnika. Učenici su nosili srpsku narodnu nošnju kao izraz tradicije i kulture našeg naroda.

Iz škole je potvrđeno da učenici na školskoj priredbi nisu nosili nikakva obilježja te da nisu koristili internet za vrijeme boravka u školi.  Sporna fotografija objavljena je sa privatnih instagram naloga trojice učenika u popodnevnim časovima, u vrijeme kada nisu bili u školi. Dakle, pomenuta scena sa fotografije nije bila dio zvanične priredbe upriličene povodom školske slave Svetoga Save.

Rukovodstvo i stručna služba škole obavili su razgovor sa učenicima koji su objavili spornu fotografiju i izrekli im adekvatne mjere za neprimjereno  ponašanje. Stručni tim škole zadužen je da održi sastanke sa roditeljima ovih učenika i skrene im pažnju  da su  odgovorni za  ponašanje svoje djece, između ostalog, i na društvenim mrežama.

Prva osnovna škola u Srebrenici preduzeće sve mjere na prevenciji i sprečavanju svih pojava koje bi mogle ugroziti sigurnost učenika ili dovesti do diskriminacije po bilo kom osnovu. Sigurnost sve djece za vrijeme boravka u školi i njihova zaštita je prioritet svake obrazovne ustanove u Republci Srpskoj - stoji u saopštenju Ministarstva koje je objavljeno na zvaničnoj web stranici Vlade.

 

 

Rate this item
(0 votes)
Ad Sidebar
© 2018 RTV Srebrenica All Rights Reserved.

Please publish modules in offcanvas position.