Oktobar 06, 2022

Šefica misije OSCE-a u BiH Ketlin Kavalek u Srebrenici razgovarala sa predstavnicima lokalne vlasti

Šef misije OSCE-a u BiH ambasadorica Ketlin Kavalek (Kathlen Kavalec) boravila je danas u Srebrenici gdje se sastala sa predstavnicima opštine Srebrenica i to načelnikom opštine Srebrenica Mladenom Grujičićem, zamjenikom načelnika Hamdijom Fejzićem, predsjednikom Skupštine opštine Nedibom Smajićem, i potpredsjednikom Skupštine Dragićem Glišićem.

Tema razgovora, između ostalog, su bila posljednja dešavanja u Srebrenici u Prvoj osnovnoj školi.

Nakon sastanka ambasadorica Kavalek je izjavila:

- Drago nam je da imamo pozitivnu i dugogodišnju saradnju sa vlastima u Srebrenici. Današnji sastanak je bio prilika da razgovaramo o pitanjima koja su aktuelna u ovoj zajednici, i problemima sa kojima se zajednica susreće. Lokalni lideri i političari imaju jako važnu ulogu u vođstvu svoje zajednice. Oni treba da budu primjer, i doprinose poboljšanju odnosa u zajednici. Takođe smo govorili na temu interesovanja OSCE-a na koji način možemo da poboljšamo odgovor na incidente koji se dešavaju i koji su uzrokovani netolerancijom i predrasudama. Složili smo se svi zajedno da tenzije moraju da se smire – rekla je Kavalek.

Ambasadorica Kavalek je prokometarisala i na posljednji slučaj koji se desio u školi u Srebrenici.

- Informisana sam o incidentu. O ovoj temi smo pričali na sastanku. Naša najveća zabrinutost uvijek su učenici i mislim da je važno da oni budu ti koji razumiju koja je pažnja usmjerena kada su njihove aktivnosti u pitanju. Između ostalog, kako lideri i kao roditelji, moramo da razumjemo koji uticaj njihove aktivnosti mogu da imaju na okruženje. Nije ovo incident koji se ne dešava i u drugim zajednicama, ali uloga naša kao lidera, kao roditelja, jeste da djeca razumiju u kakvom okruženju žive i odrastaju. Posebno se to odnosi na aktivnosti na društvenim medijima –rekla je Kavalek.

Načelnik opštine Srebrenica Mladen Grujičić kaže da će se o nastalim problemima govoriti sutra na Tematskoj sjednici Skupštine opštine Srebrenica.

- Ono što se nametnulo kao tema jeste ovo što se dešavalo u proteklim danima u školi i van škole. Bitno je da smo na kolegiju prije sastanka postigli dogovor da sutra na Tematskoj sjednici SO Srebrenica uvrstimo informaciju o ovim posljednjim zbivanjima, kako bi se donio zajednički stav o smirivanju tenzija. Ovdje se radi o maloljetnoj djeci koja ne podliježu krivičnoj odgovornosti. Zabrinjavajuće je da se mnogo prijetnji uputilo toj djeci, roditeljima, pa čak i meni jer sam stao u zaštitu te djece. Ako me pitate o tome šta se desilo u školi? U školi se nije desilo ništa. Slike koje su nastale u školi objavljene su van škole, i na društvenim mrežema. Ono što se desilo desilo se 29. januara, da je bojkotovana nastava i to na način kako nije zakonski predviđeno. Veća grupa ljudi je ušla u školu bez legitimisanja, bez reda, i to se može nazvati incidentom – kaže Grujičić.

Na novinarsko  pitanje da li načelnik ima dokaze za to kaže:

- Da. Nakon toga ja sam sazvao sastanak sa roditeljima srpske nacionalnosti koja su zabrinuta za bezbjednost svoje djece – kaže Grujičić koji smatra da „ono što smo danas uradili, trebali smo ranije uraditi to jest trebali smo ranije sjesti za stol, i na drugačiji način rješavati probleme.“

Na pitanje novinara kako načelnik „može reći da se nije ništa desilo u školi nakon objavljenih fotografija,  ukoliko je načelnik svih građana“ načelnik opštine odgovara:

- Šta mislite da se desilo. Fotografije na kojima se nalaze u narodnoj srpskoj nošnji sa šajkačama i šubarama, sa podignuta tri prsta. Je li nekog vrijeđa zastava Republike Srpske. Šta znači nametnuta zastava Bosne i Hercegovine. Četnici su bili antifašisti, i njih su odlikovali i Amerikanci i Englezi. Svako ima svoju percepciju. Ne treba poistovječivati djecu sa percepcijom koju neko ima. Ako neko ima percepciju da su četnici koljači, s tim ne treba ovu djecu poistovjetiti. Na takav način ne treba predstavljati ono što su djeca uradila. Djeca rade ono što rade mnogi, u mnogim narodima. Bošnjaci veličaju Nasera Orića koji je pobio sve ljude u Srebrenici. Na jednoj strani se mogu veličati neke stvari, na drugoj ne. Ja ne gledam na četnike kao na nekoga ko je klao i ubijao, naravno bilo je pojedinaca u svakoj vojsci koji su to radili i činili nedjela. Ne može se kroz pojedince cijeli narod – kaže Grujičić koji potvrđuje svoje ranije izjave da „odgovornost snose bošnjački političari u Srebrenici“

- Ovo je sve namještena situacija, jer djeca nisu ugrožena. Pitajte nastavnike i učitelje da li je bilo ekscesa, i sada su najednom bošnjačka djeca ugrožena od srpske djece.  Ja sam naveo nekoliko imena. To su političari koji kreiraju politički život Srebrenice, a to su i Hamdija Fejzić, Nedib Smajić, Alija Tabaković, Ćamil Duraković, Zulfo Salihović  zbog čijih postova sada prijete djeci – rekao je Grujičić.

Nedib Smajić, predsjednik Skupštine opštine Srebrenica, kaže da su svi problemi nastali kada su objavljene fotografije na kojima se veličaju četnici.

- Incident je nastao kada se pojavila fotografija. Nisu Bošnjaci nametnuli bilo šta. Svi su dobro upoznati s tim, na fotografiji su bili natpisi „Braća četnici“. Nakon toga su se pojavile prepiske poruka od lokalno svešetenika koji je podržao djecu i ohrabrio u borbi protiv neprijatelja. Odatle je sve krenulo. Sigurno da ne bi bilo reakcija da toga nije bilo. Osuđujem svaku prijetnju, pogotovo djeci. Treba spustiti tenzije i rješavati probleme. Prije godinu dana smo imali slične probleme. Roditelji su podnosili zahtjeve na koji nikad nisu dobili odgovor. Školski odbor i vijeće roditelje ne funkcionišu. Jedna važna stvar u školi je 75 posto bošnjačke djece. S druge strane ovo što je načelnik rekao da je Naser Orić zločinak koji je pobio sav narod, postoje pravosnažne presude. Svi oni koji su odgovorni neka odgovaraju. Treba smiriti strasti. Moramo naći rješenja za probleme koje imamo – rekao je Smajić.  

Rate this item
(0 votes)
Ad Sidebar
© 2018 RTV Srebrenica All Rights Reserved.

Please publish modules in offcanvas position.