Print this page

Izvještaj Civilne zaštite o sniježnim padavinama na području naše Opštine

Prema podacima kojima raspolažemo u Srebrenici visina sniježnog pokrivača u gradu je 5 do 10 cm a u brdsko-planinskim dijelovima opštine visina sniježnog pokrivača je 20-30 cm. Mjestimično, u brdsko-planinskim predjelima opštine visina sniježnog pokrivača je veća od 30 cm zbog sniježnih nanosa (dijelovi Mjesnih zajednica Luka, Skenderovići, Podravanje, Radoševići, Brežani, Krnjići, Osatica, Sućeska, Viogor i Toplica), ali i zbog činjenice da je tokom noći snijeg padao na već postojeći sniježni pokrivač koji se nije otopio od prethodnih sniježnih padavina.

Prema informacijama iz Elektrodistribucije Srebrenica, trenutno nisu u funkciji dalekovodi u naseljima Osmače, Klotjevac i Gornji Potočari tako da su naselja koja se električnom energijom napajaju putem navedenih dalekovoda bez urednog snadbijevanja električnom energijom. Također, evidentiran je veći broj kvarova na niskonaponskoj elektromreži. Uposlenici Elektrodistribucije Srebrenica su na terenu te se očekuje da će kvarovi biti sanirani tokom dana. Nemamo informaciju o snadbijevanju električnom energijom područja Mjesne zajednice Luka budući da se isto električnom energijom snadbijeva sa područja opštine Rogatica.

Prema podacima iz JKP „POLET„ Srebrenica snadbijevanje vodom grada i prigradskih naselja je uredno. Također, snadbijevanje vodom u Mjesnoj zajednici Skelani je uredno i nisu evidentirani kvarovi na vodovodnoj mreži.

Prema podacima iz Odjeljenja za prostorno uređenje i stambeno komunalne poslove Opštinske uprave opštine Srebrenica koje je zaduženo za zimsko održavanje lokalnih i nekategorisanih puteva na području opštine, većina lokalnih i nekategorisanih puteva na području naše lokalne zajednice tokom prijepodnevnih sati vršeno je čišćenje pojedinih putnih pravaca u Mjesnim zajednicama Osatica, Radoševići, Brežani, Sućeska i Orahovica. Tokom dana planirano je čišćenje lokalnih i nekategorisanih puteva u Mjesnim zajednicama Radoševići, Skelani, Ratkovići, Podravanje i Luka. Građevinska mehanizacija koja je angažovana na čišćenju lokalnog putnog pravca Podravanje-Luka-Krušev do će u poslijepodnevnim satima početi sa čišćenjem predmetnog putnog pravca. Također, tokom poslijepodnevnih i noćnih sati planirano je da većina lokalnih i nekategorisanih puteva na području naše lokalne zajednice bude prohodna jer je angažovana sva raspoloživa građevinska mehanizacija Izvođača radova zaduženih za zimsko održavanje lokalnih i nekategorisanih puteva na području opštine Srebrenica.

Pokušali smo u više navrata stupti u kontakt sa Predsjednikom Savjeta Mjesne zajednice Luka kao i sa stanovništvom u Mjesnoj zajednici Luka ali bezuspješno budući da nemaju signala mobilne telefonije.

Iz ostalih naselja na području naše lokalne zajednice nismo imali informacija o eventualno ugroženom stanovništvu te potrebi za hitnom intervencijom u svrhu evakuacije bolesne osobe ili dostavljanja hrane i lijekova.

Ukoliko se ukaže potreba blagovremeno ćemo reagovati te u skladu sa mogućnostima doći do svih onih kojima je pomoć neophodna.

Trenutno na području naše opštine preovladava oblačno vrijeme bez padavina.

Za sve eventualne promjene kao i za stanje na području naše opštine po pitanju snijega i

sniježnih padavina bit će te blagovremeno obavješteni.

 

Rate this item
(0 votes)