Oktobar 06, 2022

Delegacija Svjetske muslimanske lige posjetila Memorijalni centar Srebrenica - Potočari

Memorijalni centar Srebrenica-Potočari, Spomen obilježje i mezarje za žrtve genocida iz 1995. godine, danas su posjetiili članovi Visoke delegacije Svjetske muslimanske lige.

 

Delegaciju je predvodio Nj. E. Muhammad bin Abdul Karim bin Abdulaziz Al-Issa, generalni sekretar Lige. U okviru posjete članovi Svjetske muslimanske lige su odali počast žrtvama genocida nad Bošnjacima u Srebrenici, te se sastali sa predstavnicima Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari i predstavnicama udruženja koja okupljaju preživjele žrtve genocida.
Generalni sekretar Svjetske muslimanske lige Al  - Issa rekao je da je bitno da se na Balkanu čuva mir.  
- Nema sumnje da je bitno da postoje dobri odnosi među različitim nacijama na Balkanu jer to vodi miru. To je ono za što se mi zalažemo, a takođe naša vjera se zalaže za uspostavljanje mira. Nadamo se da će i drugi tako postupiti. Stanje čitavog svijeta će se dovesti u red samo na ovakav način koji uključuje međusobnu komunikaciju i dobre odnose - kaže Al - Issa koji dodaje da je istorija najbolji svjedok o genocidu u Srebrenici.
- Istorija je najbolji svjedok i ona najbolje govori o onome šta se desilo u Srebrenici. Ko ne vjeruje neka pogleda u istoriju. Nama je žao što su se ovakve stvari desile, bilo ovdje bilo u ostatku svijeta. Mi ovdje ne govorimo o pojedincima i njihovim stavovima. Mi želimo čuti šta istorija o tome kaže, i da to bude u konačnici presudno - kaže Al - Issa.
Šefket Hafizović, predsjednik Upravnog odbora Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari, smatra da je današnja posjeta vrlo značajna. 
- Danas su predstavnici Svjetske muslimanske lige poklonili se i odali počast žrtvama genocida u Srebrenici. Iskreno se nadamo da će ova organizacija biti oslonac žrtvama genocida.

 

Rate this item
(0 votes)
Ad Sidebar
© 2018 RTV Srebrenica All Rights Reserved.

Please publish modules in offcanvas position.