Septembar 25, 2022

Radio Srebrenica - blizu četiri decenije postojanja

BLIZU ČETIRI DECENIJE RADIO SREBRENICE

Autor: Marinko Sekulić Kokeza

Trinaestog februra svake godine obilježva se Dan radije. U narednim rečenicama  se prisjećamo rada radio stanice u Srebrenici koja program emituje gotovo četrdeset godina.

 

Desetog aprila 1945. godine, četiri dana nakon što je Sarajevo oslobođeno od okupatora, uz pomoć zarobljene njemačke radio stanice, prvi put se oglasio Radio Sarajevo.“Smrt fašizmu, sloboda narodu. Ovdje Radio Sarajevo”, prve su riječi koje je u eter izgovorio Đorđe Lukić Cigo, prvi spiker i tehničar Radio Sarajeva, koji je popravio uništenu radijsku opremu koju su za sobom ostavili okupatori. Radio Sarajevo, čiji je formalno-pravni nasljednik današnja Radio-televizija Bosne i Hercegovine, bio je početak razvoja elektronskih medija i funkcije Javnog servisa u BiH.
Izgradnja Opštinske radio stanice Srebrenica počela je polovinom 1981. godine gradnjom antenskog stuba i kućice za predajnik na brdu Bojna i adaptacijom prostora u zgradi Narodnog univerziteta „Zvonimir Šubić“ u Srebrenici (to je danas „Kuća dobrih tonova“) Već od decembra iste godine počinje prijenos programa Radio Sarajeva  preko ST predajnika snage od jednog kilovata. Nešto kasnije počinje eksperimentalno emitovanje programa na frekvenciji 1485 KHz odnosno srednjetalasnoj dužini od 202 metra i ultrakratkim talasima na 105,8 MHz. Redovno emitovanje programa započinje 8.oktobra 1982.godine. Suljo Hodžić tadašnji direktor Narodnog univerziteta rukovodio je izgradnjom radio stanice. On je ujedno bio glavni i odgovorni urednik u prve tri godine rada radija, da bi ga na tom mjestu kasnije zamijenila Gorica Milošević. Prvi zaposlenici radija su bili novinar-urednik Mehemdalija Šipovac – Šipo i tonski snimatelj Midhat Lelović – Dido. Stevan Milivojević, rukovodilac kina i hroničar Srebrenice, bio je od početka uključen u rad radio stanice na različitim poslovima, većinom tehničke prirode da bi čak jedno vrijeme kao novinar pripremao i emisiju iz poljoprivrede. Tokom emitovanja ekperimentalnog programa u eteru se oglašavao Sadik Salimović. Nešto kasnije  tu su počeli raditi Biljana Milovanović spiker-voditelj, Gorica Milošević novinar-urednik i Marinko Sekulić – Kokeza novinar – snimatelj. Od prvog dana emitovanja u ostvarivanju programa su učestvovali i povremeni saradnici iz Srebrenice Kemo Mulalić, Jusuf Bektić, Sakib Smajlović, Mesud Mustafić, iz Ljubovije Slavoljub Pantić, Miladin Mališić...
Izgradnjom Doma kulture, radio se polovinom 1985.godine seli u novu zgradu, gdje se i danas nalazi. Transfromacjom Narodnog univerziteta, Radio je ušao u sastav Doma kulture odnosno Centra za kulturu, informisanje i obrazovanje. U to vrijeme počinjući privatni biznis, radio napušta Mehmedalija Šipovac, Suljo Hodžić prelazi na poslove osnivanja muzejske zbirke. Na poslove novinara bivaju primljeni Momčilo Cvjetinović i Radmila Mehmedović koja odmah počinje raditi u biblioteci što je tada bila takođe u sastavu Doma kulture. Postavljanjem tzv.“kišobran antene“ sa antenskog stuba na Bojni znatno se pojačava signal programa  na ultrakratkim (FM) talasima. U radijskoj ekipi se od tada pored ostalih povremeno pojavljuju i Dževad Mustafić, kao tonski snimatelj inače, stalno zaposlen na drugim poslovima u Domu kulture, zatim honorarno, Sadija Bektić kao novinar i Jasna Kumrić kao spiker.
Glvni i odgovorni urednik radio stanice, u to vrijeme bio je Boško Milovanović. On je ujedno bio i direktor Centra u čijem sastavu su bili radio, biblioteka, kino, muzejska zbirka i odjeljenje za obrazovanje odraslih.
Nešto prije izbijanja ratnih sukoba radio stanicu napuštaju Gorica Milošević koja  prelazi na Radio Podgoricu u Crnoj Gori gdje i danas radi i Midhat Lelović-Dido koji koristi mogućnost uzimanje otpremnine u iznosu 24 plate za otpočinjanje privatnog biznisa. U martu 1992.godine političkom odlukom lokalnih vlasti koje su tada činile SDA i SDS, suspendovana je redakcija Radio Srebrenice u sastavu Momčlo Cvjetinović, glavni i odgovorni urednik, Biljana Milovanović spiker-voditelj i  novinar Marinko Sekulić – Kokeza. Umjesto njih su dovedeni Kemal Mulalić, Jasenko Kumrić i Nada Jovanović. Oni au pripremali i emitovali program samo petnaestak dana pošto su objekat i uređaji predajnika na brdu Bojna eksplozivnom napravom oštećeni  i dalje emitovanje programa  onemogućeno.
Iz tadašnje plejade srebreničkih novinara i medijskih radnika, danas među živima nisu, Boško Milovanović, Midhat Lelović – Dido, Kemo Mulalić, Jusuf Bektić i Stevan Milivojević.
Nakon minulog rata, tačnije 1996. godine, rad Doma kulture u Srebrenici se obanavlja. Radio počinje emitovati program  predajnikom snage 100 V sa antenskog stuba na Starom gradu. Direktor je Boško Milovanović a Glavni i odgovorni urednik radija i u međuvremenu, privatnom opremom improvizovane lokalne televizije je Momčilo Cvjetinović koji nakon smrti Boška Milovanovića preuzima i funkciju  direktora Doma kulture. U To vrijeme radio i tv signal iz Srebrenice je dostupan jedva na širem gradskom području a u RTV Srebrenica rade Biljana Cvjetinović, Milena Vukosavljević, Ljiljana Jelisavčić- Ostojić, Aleksandar Živanović, Ljubiša Milovanović, Dejan Kolović, Tanja Mićić-Brajić, Nataša Spremo, Nada Grujičić, Jadranka Grujičić, Dragana Petrović, Olga Petrović, Milanka Stanojević...
Nakon što je Visoki predstavnik za BiH suspendovao Momčila Cvijetinovića sa rukovodećih funkcija i zabranio mu politički rad na mjesto Gl.i odgovornog urednika imenovana je  Biljana Cvijetinović. Prva poratna garnitura lokalne vlasti u multietničkom sastavu  na mjesto Direktora Doma kulture i  urednika radio stanice u 2001.godini postavlja Nadu Jovanović, tada prestaje emitovanje tv programa jer privatna oprema biva izuzeta a emitovanje radio signala prestaje nešto kasnije u aprilu 2002.godine odlukom Regulatorne Agencije za telekomunikacije kojom je tadašnjoj RTV Srebrenici bio zabranjen rad i emitovanje programa zbog toga što nije ispunila propisane uslove RAK-a.
Forum građana Srebrenice formiran te godine kao prva multietnička nevladina organizacija u Srebrenici pokreće inicijativu za obnovu rada radio stanice. Inicijativa nailazi na  razumijevanje  kod opštinskog načelnika Abdurahmana Kike Malkića ali tek tri godine kasnije u 2005.godini kad je Srebrenica bila u maksimalnoj medijskoj pažnji zbog obilježavanja desete godišnjice od genocida stvaraju se uslovi i počinju aktivnosti i pripreme za ponovno otvaranje radio stanice u Srebrenici. Sredstvima Opštine najprije je osposobljen objekat predajnika na Bojni. Dio sredstava za nabavku nove emisione i  predajničke opreme donirao je Kanton Sarajevo a drugi dio Opština Srebrenica. Radove na tehničkim pripremama, uređenju prostora, nabavci opreme, pripremi programske sheme, izradi  jinglova, nabavci muzike i emitovanju eksperimentalnog programa. najprije volonterski a početkom emitovanja zvaničnog programa uz nadoknadu, vodio je povratnik u Srebrenicu, radio-veteran  Marinko Sekulić - Kokeza. Prvenstveno njegovim naporima uz maksimalnu podršku Opštinskih vlasti  u prvoj polovini 2006. godine radio signal iz Srebrenice ponovo kreće u eter. Emituje ga ekipa u kojoj su bili Mediha Smajić, mlada novinarka – pripravnica, tonski snimatelj i voditelj programa Nada Petrović i  Marinko Sekulić-Kokeza kao novinar  i Glavni i odgovorni urednik programa. Zbog neslaganja sa uređivačkom politikom opštinski Načelnik nakon dva mjeseca raskida ugovor sa Sekulićem  i u programu dalje ostaju Smajićeva i Petrovićeva koje bivaju zaposlene pri Domu kulture Srebrenica. Jedno vrijeme sa njima je u programu bila i Mensura Mustafić odrađujući pripravnički staž. Program je emitovan putem frekvencije 99,80 Mhz čiji vlasnik je bila RTV TK.
Skupština opštine Srebrenica  21. marta 2008. godine donosi odluku o osnivanju Javnog servisa „ Radio Televizija Srebrenica“. Na realizaciji te odluke ništa se nije uradilo sve do početka januara 2010.godine. Tokom započete registracije ustanovilo se da je ta odluka nepotpuna, te je ona stavljena van snage. Nova odluka se donosi 5. marta 2010.godine, ovog puta o osnivanju JP „Javni servis Radio – Televizija Srebrenica“. Sakib Smajlović biva imenovan za v.d  Direktora preduzeća sa zadatkom da izvrši registraciju preduzeća. U to vrijeme, sticajem okolnosti Smajlović je kao dugogodišnji profesionalni novinar lista Oslobođenje i Radio BH1, bio je ostao bez angažmana.
Nakon izrade i usvajanja svih akata desetog maja 2010. godine izvršena je registracija JP „JS RTV Srebrenica“. Tako po prvi put od svog osnivanja radio stanica u Srebrenici postaje samostalno preduzeće.
Za vrlo kratko vrijeme izvršena je registracija preduzeća, a nakon toga je raspisan oglas za prijem još tri radnika. Na javni poziv konkurisalo je 12 kandidata, a u radni odnos JS RTV Srebrenica prima novinarku  Medihu Smajić i tonskog snimatelja Nadu Petrović, koje su i do tada radile u radio-stanici. U novoj medijskoj kući posao dobiva i prijeratni i poslijeratni novinar Radio Srebrenice Marinko Sekulić - Kokeza. Redakcija u ovom sastavu počinje raditi 15. jula. Preduzeće je od Opštine Srebrenica dobilo  radijsku opremu i prostorije u Domu kulture, na besplatno korišćenje. Do polovine avgusta radijski program se emitirao putem frekvencije i radio-talasa RTV TK. Tada je potpisan novi ugovor i emitovane započelo na FM frekvenciji 105,20   MHz čiji vlasnik je Radio „Glas Drine“ iz Sapne.
Urađena nova programska šema i poboljšana je čujnost čime je skoro pokrivena cijela teritorija srebreničke opštine i šire.
Polovinom 2014 godine Sakib Smajlović odlazi u penziju za direktora biva imenova Mediha Smajić,u radni odnos na mjesto novinara primljena je Kadira Šakić a na radno mjesto tehničkog sekretara Senaid Smajić. Po ugovoru o djelu na mjesto novinara pripravnika primiljen je Adem Mehmedović. Nedugo zatim Mediha Smajić odlukom SO Srebrenica biva smijenjena na mjesto v.d direktora biva imanovan Senad Subašić. Senad Subašić je samo par mjeseci bio na čelu RZV Srebrenica a onda je ponovo političkom odlukuom i konsenzusom vladajućih političkih stranaka u SO Srebrenica  na mjesto direktora izabrana Mediha Smajić.
Borba za vlast i učešće u skupštinskoj većini u Srebrenici je stalna tako da čim dođe do prekompozicije skupštinske većine strane i odbornici pojedinačno prevashodno gledaju lične interese tako su stalne i vrlo česte i promjene direktora javnih preduzeća i ustanova kojima je opština oisnivač a koje opet političke stranke smatraju svojim izbornim plijeneom i tako dijele i prisvajaju. Mediha Smajić po drugi put biva razriješena dužnosti direktora i Adem Mehmedović biva na dužnost v.d. direktora imenovan početkom februara 2017 godine ( 7. 2. 2017),da bi bio smijenjen sa  te  dužnosti  već krajem aprila iste godine ali on ostaje da radi u redakciji kao novinar po ugovoru jer nije primljen u stalni radni odnos. U međuvremenu za v.d Glavnog i odgovornog Urednika biva imenovan Marinko Sekulić Kokeza  koji svojim dugogodišnjim novinarskim iskustvom  unapređuje rad redakcije, međuljudski odnosi se popravljaju što dovodi i do boljeg i raznovrsnijeg programa u kojem ni jedna tema nije tabu. 28. aprila 2017.godine. na dužnost  v.d. direktora JP JS RTV Srebrenica biva imenovan Suljo Čakanović po zanimanju medicinski tehničar sa diplomom menadžera stečenom vanredno i kako nije imao nikakvog iskustva u radu medija i rukovođenju uopšte, došlo je do programske stagnacije u radu JP JS RTV Srebrenica a bilo je i finansijskih problema jer se on uplitao u realizaciju programa za što apsolutno nije bio sposoban. On je tu dužnost obnašao sve do 19.juna 2018. godine kada je razriješen. Stagnaciji rada radija u ovom periodu doprinijelo je i to što je Marinko Sekulić Kokeza politički dirigovanom odlukom Nadzornog odbora,  razriješen sa mjesta v.d. gl. Odg . urednika tako da je i program uređivao Čakanović. Nakon njegove smjene na mandat od četiri godine imenovam je Faruk Đozić izabran po javnom konkursu. Na mjestu direktora Đozić ostaje do kraja februara 2019. kada biva imenovan za delegata u Vijeću naroda Narodne skupštine RS. Na mjesto v.d. dolazi Rusmir Halilović. Selma Hamzić u ovom periodu dva puta odrađuje pripravnički staž ne ostavljajući značajniji trag u programu. Marinko Sekulić Kokeza polovinom 2019. ponovo biva imenova na dužnost v.d Glavni i odgovorni urednik.
Program se i dalje  emituje svakim  danom, osim nedjelje od 09,00 do 14,00. Nedjelja je neradni dan.

RADIO REDAKCIJA U JP „JS RADIO TELEVIZIJA SREBRENICA“

RUSMIR HALILOVIĆ  v.d. -          direktor  

MARINKO SEKULIĆ  KOKEZA -  v.d. Glavni i odgovorni urednik,U radu redakcije u tekućoj 2019.godini učestvuju još:

NADA PETROVIĆ              -          realizator programa,

KADIRA OMEROVIĆ         -          novinar,

ADEM MEHMEDOVIĆ       -          novinar

SENAID SMAJIĆ               -           tehnički sekretar

 

 

 

Rate this item
(0 votes)
Ad Sidebar
© 2018 RTV Srebrenica All Rights Reserved.

Please publish modules in offcanvas position.