Oktobar 06, 2022

Svjetski dan radija: Razgovor sa novinarom Sakibom Smajlovićem

Danas se obilježava Svjetski dan radija. Pomen je to na početak emitovanja UN-ova radija koji je porukom „Ovo su ujedinjeni narodi. Obraćamo se ljudima svijeta“ započeo emitovanje 13. februara 1946. godine. Iako je prva svjetska radio stanica u Ptisburgu počela redovno emitovati program još daleke 1920. godine, Svjetski dan radija se obilježava od 2012. godine.

 

Povodom Svjetskog dana radija razgovarali smo sa srebreničkim novinarom Sakibom Smajlovićem koji je svoj novinarski vijek proveo kao dopisnik „Oslobođenja“, bio je i direktor RTV Srebrenica odakle je i otišao u penziju. Iako u penziji danas je dopisnik „Dnevnog avaza“

- Svim radio stanicama želim čestitati današnji dan. Raditi na radiju, kao i slušati radio veliki je ugođaj. Radio je za mene najbolje informativno sredstvo. U svom programu radio je zabavan i informativan. Kroz program radija omogućeno je običnom čovjeku, slušaocu da bude dio programa, što je velika prednost. Radio stanice postoje već stotinu godina, i što je zanimljivo radio je tu, radio se sluša konstantno uprkos novim tehnologijama. Ko sluša radio on je uvijek informisan – kaže Sakib Smajlović koji dodaje:

- Svim radio stanicama, lokalnim, preporucio bih da se posvete lokalnim temama, iz svojih mjesta, jer to ljude zanima. Bitno je posvetiti se sredini u kojoj djeluju. Interesuje slušaoca naprimjer u Srebrenici ako se pravi negdje neki most gdje se gradi, ko finansira, kome će koristiti. Radio je dosta efikasan i brz kada su u pitanju neke vanredne situacije, ili elementarne nepogode.

Sakib Smajlović je nekoliko godina bio direktor RTV Srebrenica, odakle se 2013. godine penzionisao. Danas je, iako u penziji, dopisnik „Dnevnog avaza“ iz Srebrenice.

- I prije rata ja sam sarađivao sa kolegama sa radija Srebrenica. Nakon rata, od ponovnog uspostavljanja radija, bio sam i direktor odakle sam 2013. godine otišao u penziju. Raduje me da radio u Srebrenici radi, što mu je slušanost dobra. Sve u svemu, zahvaljujući radiju Srebrenica naši građani su dobro informisani, u donosu na druge sredine – govori Smajlović.

Smajlović o novinarskom poslu kaže:

- Lijep je ovo posao, ali kroz cijeli rad postoji pritisak, jer novinar nema radno vrijeme. To je poslovni pritisak koji traži mnogo odricanja. Novinar koji uvijek mora da bude u pripravnosti. Imamo mi tu situaciju da je često novianar kriv za to što prenosi informaciju. Naravno, nova su vremena pa se previše „trči“ za senzacijom, crna hronika je postala nezaobilazna, što nije dobro. Međutim, ono što je samim novinarima bitno jeste kolegijalnost i međusobna saradnja što nama novinarima u Srebrenici ne fali – kaže Smajlović.

A. Mehmedović/ RTV Srebrenica

 

Rate this item
(0 votes)
Ad Sidebar
© 2018 RTV Srebrenica All Rights Reserved.

Please publish modules in offcanvas position.