Oktobar 06, 2022

Blizu dva miliona KM u budžetu opštine Srebrenica od nadoknade za eksploataciju mineralnih sirovina i vodne nadoknade

Prema informacijama iz nadležnog odjeljenja opštine Srebrenica  planirana sredstva u budžetu za 2020. godinu od vodnih nadoknada i nadoknada za eksploataciju mineralnih sirovina iznose 1 880 000 KM.

 

Program korištenja ovih sredstava naći će se pred odbornicima na sjednici Skupštine opštine Srebrenica koja će biti održana u četvrtak 20. februara.

- Vode su jedan od najznačajnijih prirodnih resursa. Od vodnih nadoknada mi u budžetu imamo godišnje oko 30 hiljada maraka. Svakako da će ove nadoknade biti veće ukoliko se i kada se riješi pitanje naknade po osnovu potopljenog zemljišta HE Bajina Bašta, ali to je u nadležnosti države. Naravno, izvorišta Gubera nisu stavljena u funkciju i nemamo na osnovu tih voda naknada. Ukoliko dođe do rješavanja tog problema, i stavljanja u funkciju banje, svakako da bi i naknade i budžetska sredstva bili veći – kaže načelnik odjeljenja za privredu Cvijetin Maksimović.

Planirana sredstva od nadoknada za eksploataciju mineralnih sirovina za 2020. godinu iznose 1 850 000 KM.

- Kada je u pitanju sječa šume na području naše opštine, prema podacima iz ŠG „Drina“ predviđeno je da oni na ime naknade uplate oko 250 hiljada KM, to jest ta sredstva nama vraća trezor kao lokalnoj zajednici. Kada su u pitanju mineralne sirovine, to se odnosi na rudnik Sase i rudnik Boksita, i planirano je da se po osnovu te nadoknade prikupi negdje oko milion i 850 hiljada KM. Bitno je istaći da koncesione ugovore sklapa Vlada RS-a sa svim koncesionarima – rekao je Maksimović.

 Prema programu korištenja nadoknada sredstva će u ovoj godini biti korištena za izgradnju i rekonstrukciju infrastrukturnih objekata, kao i zaštitu životne sredine.

A. Mehmedović/ RTV Srebrenica

 

Rate this item
(0 votes)
Ad Sidebar
© 2018 RTV Srebrenica All Rights Reserved.

Please publish modules in offcanvas position.