Oktobar 06, 2022

Ambasadorica Švicarske u Bosni i Hercegovini posjetila Srebrenicu

 

U posjeti opštini Srebrenica danas je boravila ambasadorica Švicarske u Bosni i Hercegovini Andrea Rauber Saxer. Ambasadorica Rauber Saxer se u okviru posjete sastala sa načelnikom opštine Srebrenica Mladenom Grujičićem.

- Imali smo konkretan razovor. Srebrenica i Švicarska kroz različite projekte sarađuju. Srebrenica se pridružila mreži opština u kojima se provodi projekat smanjenja rizika od prirodnih katastrofa. Takođe, razgovarali smo o centru za mentalno zdravlje koji je podržan od Švicarske – rekla je ambasadorica Rauber Saxer, koja je dodala da Srebrenicu očekuje izazovna godina.

- Razgovarali smo o obilježavanjima godišnjica koje nas očekuju u ovoj godini. Ova godina će biti izazovna, i potrebno je da sve strane u razgovoru budu okrenute prema budućnosti. Po mom mišljenju, Srebrenica ima budućnost ukoliko svi govore o njenoj budućnost – rekla je ambasadorica Rauber Saxer.

Načelnik opštine Srebrenica Mladen Grujičić kaže da je „upoznao sam ambasadoricu sa svim projektima koje smo implementirali u proteklom periodu, te o onima koji će biti rađeni u narednom periodu.

- Cilj nam je da zadržimo stabilnu situaciju u Srebrenici. Konstatovali smo da će ova godina biti teška u smislu jer idu izbori, različiti događaji koji će vjerovatno doprinjeti izazivanju određenih tenzija. Mi ćemo se u tom periodu okrenuti na implementaciju projekata, i smatram da i građani treba da se okrenu radovima. Visoku politiku treba da prepustimo višim nivoima, a mi treba da se prepustimo lokalu i provodimo projekte koje smo započeli. Mi trebao da se okrenemo svim adresama gdje možemo naći određena sredstva za projekte, a istoričari neka se bave istorijom. Mi moramo da se okrenemo budućnosti i stvorimo bolje uslove za naše građane – rekao je Grujičić.

A. Mehmedović/ RTV Srebrenica

Rate this item
(0 votes)
Ad Sidebar
© 2018 RTV Srebrenica All Rights Reserved.

Please publish modules in offcanvas position.