Septembar 25, 2022

Ministarstvo će zaštititi svako dijete

Danas je u Banjaluci održan sastanak ministrice prosvjete i kulture Republike Srpske Natalije Trivić, kojem su prisustvovali načelnik Opštine Srebrenica Mladen Grujičić, predsjednik Skupštine opštine Srebrenica Nedib Smajić, vršilac dužnosti direktora Prve osnovne škole Dragi Jovanović, pomoćnik direktora Amela Hadžić, predsjednik Savjeta roditelja Mirnes Zahirović i direktor Republičkog pedagoškog zavoda Predrag Damjanović.

Na stranici Vlade Republike Srpske objavljen je tekst nakon održanog sastanka koji prenosimo u cjelosti:

 

​„Ministarstvo prosvjete i kulture će stati iza svakog djeteta u Republici Srpskoj, bez obzira na etničku pripadnost, jer svako dijete ima pravo na jednako obrazovanje i zdravo djetinjstvo", rekla je ministar prosvjete i  kulture mr Natalija Trivić nakon sastanka sa predstavnicima opštine Srebrenica i rukovodstvom Prve osnovne škole.

Ona je istakla da djeca u školi treba da stiču znanja a ne da budu predmet zloupotreba.

„Apelujem na sve u lokalnoj zajednici da tražimo najbolja rješenja, da napravimo ambijent da djeca imaju nesmetanu nastavu i da se bave svojim učeničkim zadacima", rekla je Trivićeva.

Ona je pozvala i predstavnike medija  da budu objektivni i da ne dižu tenzije jer to nije u interesu djece.

Ministar Natalija Trivić je potvrdila da je formiran Savjet roditelja Prve osnovne škole a zbog bolje komunikacije dogovoreno je da se za svaki razred bira po jedan roditelj srpskih i jedan roditelj bošnjačkih učenika.

„Pored obilježavanja školske slave Svetog Save, koja se obilježava u svim školama u Republici Srpskoj, biće određen i jedan datum kao Dan učeničkih postignuća u Prvoj osnovnoj školi" pojasnila je Trivićeva.

Istakla je da škola provodi brojne aktivnosti s ciljem prevencije vršnjačkog nasilja kako na časovima odjeljenske zajednice, tako i putem radionica sa pedagozima i psiholozima.

Načelnik opštine Srebrenica Mladen Grujičić osvrnuo se na medijske napise koji su u posljednjem periodu bili uznemirujući, a koji su daleko od stvarnih nastojanja da se u opštini Srebrenica unaprijede dobri međuljudski odnosi i suživot.

„Škola ne smije da se politizuje, pogotovo pitanja koja se odnose na djecu. Diskriminacija nije dozvoljena, kao ni vršnjačko nasilje a važna pitanja moraju biti riješena u nadležnim institucijama, nikako putem medija", poručio je Grujičić.

On je podsjetio da je lokalna zajednica,kako bi ubrzala rješavanje aktuelnih pitanja, formirala komisiju koja je već donijela važne zaključke.

Predsjednik Savjeta roditelja Prve osnovne škole Mirnes Zahirović izrazio je zadovoljstvo zbog razumijevanja za zahtjeve koje je Savjet uputio Ministarstvu.

„Udovoljeno je našem zahtjevu u vezi sa formiranjem Savjeta roditelja, dogovoreno je da  Školski odbor čini još jedan član iz bošnjačkog naroda a usaglašeno je da se odredi datum za obilježavnje dana škole, pored 27. januara, kada se obilježava Sveti Sava", rekao je Zahirović.

Pored predstavnika Ministarstva, sastanku su prisustvovali načelnik opštine Srebrenica Mladen Grujičić, predsjednik Skupštine opštine Srebrenica Nedib Smajić, vršilac dužnosti direktora Prve osnovne škole Dragi Jovanović, pomoćnik direktora Amela Hadžić, predsjednik Savjeta roditelja Mirnes Zahirović te direktor Republičkog pedagoškog zavoda Predrag Damjanović. 

Izvor: Vlada RS/RTV Srebrenica

 

 

Rate this item
(0 votes)
Ad Sidebar
© 2018 RTV Srebrenica All Rights Reserved.

Please publish modules in offcanvas position.