Novembar 26, 2022

Danas je Međunarodni dan žena

Širom svijeta danas se obilježava 8. mart, Međunarodni dan žena, koji je nastao kao vid borbe za ekonomsku, političku i socijalnu ravnopravnost žena i muškaraca.

Na ovaj dan podsjeća se na dugogodišnju borbu žena u kojoj su najveći uspjesi bili uvođenje osmosatnog radnog vremena, ujednačavanje plata za muškarce i žene, zaštita majki i uvođenje porodiljskog odmora.

Ovaj dan prvi je put obilježen 28. februara 1909. godine u Sjedinjenim Državama, deklaracijom koju je donijela Socijalistička partija Amerike u znak sjećanja na godinu dana ranije održan protest Sindikata radnica u tekstilnoj industriji (ILGWU).

Žene zaposlene u industriji odjeće i tekstila javno su protestovale, prvi put, 8. marta 1857. godine u Njujorku (New York), zbog loših uslova rada i niskih plata. Demonstracije je rastjerala policija, a žene su dva mjeseca kasnije osnovale svoj sindikat.

Osmomartovski protesti u narednim godima su postali tradicija. Najmasovniji su bili 1908. godine, kada je 15.000 žena marširalo ulicama Njujorka tražeći kraće radno vrijeme, bolje plate i pravo glasa.

Dan žena ustanovljen je na Drugoj međunarodnoj konferencija žena socijalista 8. marta 1910. godine u Kopenhagenu, na inicijativu Klare Zetkin, vođe njemačkih socijalista i ženskog radničkog pokreta. Sljedeće godine je Međunarodni dan žena obilježilo preko milion ljudi u Austriji, Danskoj, Njemačkoj i Švicarskoj.

Žene u Francuskoj su 1912. godine zatražile pravo glasa, a potom i žene u Holandiji, Švedskoj i godinu dana kasnije u Rusiji.

U Njemačkoj je 1918. godine prvi put uvedeno pravo žena da glasaju, ali i da budu izabrane, što je bio veliki uspjeh pokreta žena u toj zemlji.

Demonstracije povodom Međunarodnog dana žena u Rusiji, bile su prvi stadij ruske revolucije. Nakon Oktobarske revolucije, boljševička feministkinja Aleksandra Kolontaj nagovorila je Vladimira Iliča Lenjina da 8. mart postane državni praznik i on se tokom sovjetskog razdoblja koristio za obilježavanje “herojstva radnica”.

Ujedinjeni narodi su 1975. godine, koja je bila proglašena Međunarodnom godinom žene, zvanično počeli da obilježavaju ovaj praznik pod nazivom Međunarodni dan žena.

Dvije godine kasnije, Generalna skupština Ujedinjenih naroda je rezolucijom proglasila 8. mart Danom ženskih prava i međunarodnog mira.

Svim ženama želimo sretan 8. mart. 

Rate this item
(0 votes)
Ad Sidebar
© 2018 RTV Srebrenica All Rights Reserved.

Please publish modules in offcanvas position.