Oktobar 06, 2022

Održan sastanak Organizacionog odbora za obilježavanje 25. godišnjice genocida nad Bošnjacima "SZ UN-a" Srebrenica

U prostorijama Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari danas je održan drugi sastanak Organizacionog odbora za obilježavanje 25. godišnjice genocida nad Bošnjacima „Sigurne zone UN-a“ Srebrenica iz jula 1995. godine.

Na dnevnom redu sastanka bili su izvještaji predsjednika pododbora o aktivnostima između dva sastanka.

Na sastanku je konstatovano da pripreme za obilježavanje godišnjice genocida teku prema planu.

- Prvo smo raspravljali o radu pododbora između dva sastanka. Raspravljali smo i o ukopu 82 neidentificirane žrtve genocida. Taj prijedlog je dao Amor Mašović na prošlom sastanku. Danas smo raspravljali o tome i donesen je zaključak da će se do kraja maja odlučiti o ukopu 82 NN žrtve, imamo dovoljno vremena da o tome razmislimo, i donesemo pravu odluku iza koje će stajati Organizacioni odbor – rekao je  Hamdija Fejzić, predsjdnik Organizacionog odbora za obilježavanje 25. godišnjice genocida, koji je dodao da je zadovoljan dosadašnjim radom na pripremama obilježavanja godišnjice.

- Uglavnom su predsjednici pododbora koji su i prethodnih godina nosili ove aktivnosti. Smatram da će i ove godine odgovoriti zadatku na pravi način – smatra Fejzić.

Fejzić je mišljenja da je rano govoriti o tome ko će od zvaničnika prisustovati komemoraciji i dženazi 11. jula.

- Na 53 adrese su otišle pozivinice. Možda je i rano da govorimo o tome ko će prisustovati sve, tek za mjesec, mjesec i po možemo govoriti o tome – kaže Fejzić.

Fejzić kaže da „do sada imamo deset žrtava za koje su porodice dale saglasnost da se kopaju 11. jula.“

- Pozivam porodice čiji su članovi identifikovani, a tijela nisu kompletna, da daju saglasnost da se ukopaju. Ovdje govorimo o žrtvama za koje su porodice dale saglasnost – poručio je Fejzić.

 

Rate this item
(0 votes)
Ad Sidebar
© 2018 RTV Srebrenica All Rights Reserved.

Please publish modules in offcanvas position.