Print this page

Obilježena godišnjica prve dženaze u Potočarima

Danas je u mezarju Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari Spomen obilježje i mezarje za žrtve genocida iz 1995. godine obilježena 17. godišnjica od prve dženaze i ukopa prvih žrtava genocida.

Zbog pandemije virusa COVID-19, prisustvo javnosti je ovog puta bilo ograničeno, ali su iz Memorijalnog centra naglasili da su ovakvi datumi bitni za obilježavanje i sjećanje puta koji je ova institucija prešla od svog početka do današnjeg dana.

"U 2003. su obavljene tri dženaze, a prva na današnji dan, prije 17 godina, kada je ukopano 600 žrtava genocida. Na današnji dan, posebno želimo spomenuti udruženja koje su okupljale i okupljaju majke Srebrenice, koje su bile najglasnije u borbi da se žrtve genocida ukopaju u Potočarima, na ovom mjestu. Ne zaboravljamo sve one predstavnike međunarodne zajednice, od Billa Clintona, lorda Paddya Ashdowna i Christian Schwarz Schillinga, čiji su potezi i odluke bile ključne da danas imamo zaštićen status i da  država Bosna i Hercegovina slovi kao osnivač ove institucije", poručili su iz Memorijalnog centra Srebrenica u informaciji za javnost.

Izvor: Memorijalni centar Srebrenica - Potočari/ RTV Srebrenica

Rate this item
(0 votes)