Oktobar 20, 2021

TVJ Srebrenica: Aktivno nekoliko požara na području opštine Srebrenica

Sinoć je u Srebrenici na stambenoj zgradi kod Doma zdravlja došlo do manjeg požara. Brzom intervencijom vatrogasaca požar je ugašen bez veće materijalne štete. Prema riječima Izeta Suljanovića, komandira TJV Srebrenica, uzrok požara je začepljenje dimnjaka.

 

- Zbog začepljenja dimnjaka došlo je do požara. Na svu sreću uspjeli smo brzo reagovati, tako da nije bio veliki problem na kraju. Po mojoj ličnoj procjeni moglo je doći do zapaljenja kompletne zgrade – kaže Suljanović i dodaje da je na području opštine Srebrenica aktivno nekoliko požara, a gori uglavnom nisko rastinje.

- U posljednjih nekoliko dana, od početka aprila imali smo sigurno 15 intervencija, i još toliko dojava. Sinoć smo imali tri intervencije, u Dugom Polju, Prohićima i u gradu ovdje u ulici Maršala Tita, naselje Lamela. Bio je požar i u blizini manastira Karno, i tu smo reagovali i spriječili da se požar proširi i ugrozi objekte. Imamo aktivan požar u Dugom Polju, ali tu nam problem predstavlja minirani teren. Dio koji nije miniran mi smo stavili pod kontrolu, ali nažalost ovaj minirani dio ne možemo gasiti. – kaže Suljanović koji apeluje građane da vode računa prilikom obrade imanja, jer je većina požara uzrokovana ljudskim faktorom.

Iz PU Zvornik u više navrata upozoravali su stanovništvo  „da tokom obavljanja proljetnih radova na krčenju zemljišta i uređenju imanja, ne pale vatru na nedozvoljenim mjestima i ne vrše spaljivanje ostatka žitarica i spaljivanje drvenog otpada unutar ili u blizini šumskih kompleksa i zasada, gdje usljed nekontrolisane vatre može doći do šumskog požara i požara na otvorenom prostoru, koji mogu ugroziti ljudske živote i imovinu građana.“

 Protiv svih lica koja budu izazvala požar i time ugrozila živote i zdravlje ljudi ili pričinila materijalnu štetu, Policijska uprava Zvornik će preduzeti zakonom propisane mjere u okviru svojih ovlaštenja i nadležnosti.

Rate this item
(0 votes)
Ad Sidebar
© 2018 RTV Srebrenica All Rights Reserved.

Please publish modules in offcanvas position.