Oktobar 16, 2021

Obavještenje o ograničenju i zabrani kretanja na teritoriji Republike Srpske

Opštinski štab za zaštitu i spasavanje u vanrednim situacijama na području opštine Srebrenica obavještava stanovništvo sa područja opštine Srebrenica da je Republički štab za vanredne situacije na 31.sjednici Republičkog štaba za vanredne situacije održanoj dana 05.05.2020.godine donio Zaključak br:31-9/20 od 05.05.2020.godine o ograničenju i zabrani kretanja na teritoriji Republike Srpske. U skladu sa Zaključkom Republičkog štaba za vanredne situacije, a u cilju sprečavanja širenja bolesti izazvane novim virusom korona (COVID-19) u Republici Srpskoj, naređuje se zabrana kretanja:

 

 1. Svim licima bez obzira na godine života, u vremenu od 22:00 časa do 05:00 časova,
 2. Svim licima izvan njihovog mjesta prebivališta/boravišta od 09.05.2020.godine (subota) u 12:00         časova do 10.05.2020.godine (nedjelja) u 18:00 časova i,
 3. Licima sa navršenih 65 i više godina života osim u vremenu kako slijedi u nastavku Obavještenja.

Zabrana kretanja u prethodno navedenim danima ne odnosi se na:

 1. Zdravstvene radnike koji su na zadatku,
 2. Lica kojima je neodložno potrebna zdravstvena pomoć,
 3. Pripadnike Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, koji su na zadatku,
 4. Druge pripadnike agencija za provođenje zakona i organizacija koja vrše javna ovlaštenja, koji su na zadatku,
 5. Lica kojima poslodavac izda potvrdu o potrebi kretanja zbog nesmetanog obavljanja procesa rada,
 6. Lica kojima Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske izda dozvolu za kretanje i,
 7. Na domaće i strane prevoznike koji vrše prevoz stvari u drumskom saobraćaju uz predočavanje dokaza o vršenju prevoza (potvrda o potrebi kretanja, potvrda o angažovanju vozača, međunarodni tovarni list-SMR, otpremnica, putni nalog).

 

Izuzetno od tačke 1.ovog Zaključka dozvoljava se kretanje:

 

 1. Licima sa navršenih 65 i više godina života od 07:00 časova do 13:00 časova radi kupovine    osnovnih životnih namirnica, lijekova, obavljanja poslova u bankama i drugim ustanovama uz obavezno poštovanje propisanih mjera zaštite koje se odnose na socijalno rastojanje, nošenje zaštitne maske i zaštitnih rukavica, kao i radi kretanja na otvorenim površinama uz poštovanje mjera socijalnog rastojanja, nošenja zaštitne maske i bez grupisanja,
 2. Licima starosti do 75 godina života u seoskim područjima, a radi obavljanja poljoprivrednih poslova, uz obavezno pridržavanje zaštitne mjere socijalnog rastojanja i,
 3. Pčelarima bez obzira na godine života, koji posjeduju Rješenje o registraciji pčelinjaka izdato od strane Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede od mjesta stanovanja do pčelinjaka bez ograničenja vezano za mjesto prebivališta/boravišta od ponedjeljka do petka, osim u periodu od 22:00 do 05:00 sati i subotom i nedjeljom bez vremenskog ograničenja uz najviše jednog saputnika-pomoćnika.
 4. Vlasnici trgovačkih radnji, apoteka, rukovodstvo u bankama i drugi subjekti dužni su prilikom pružanja usluga licima sa navršenih 65 i više godina života, a u cilju njihove zaštite, obezbjediti sljedeće mjere:
 5. Strogo pridržavanje propisanih mjera zaštite koje se odnose na dezinfekciju, socijalno rastojanje   i boravak u prostoriji jednog lica na 10 m2 prostora i,
 6. Prednost licima sa navršenih 65 i više godina života u odnosu na ostala lica.

Svako nepoštovanje navedenih mjera ograničenja i zabrane kretanja na teritoriji Republike Srpske kazniće se u skladu sa važećim zakonskim propisima Republike Srpske.

Ograničenja i zabrane kretanja na teritoriji Republike Srpske stupaju na snagu 07.05.2020.godine (četvrtak) i primjenjivat će se do 11.05.2020.godine (ponedjeljak).

Opštinski štab za zaštitu i spasavanje u vanrednim situacijama na području opštine Srebrenica apeluje na lokalno stanovništvo da se striktno pridržava navedenih ograničenja i zabrana kretanja.

Rate this item
(0 votes)
Ad Sidebar
© 2018 RTV Srebrenica All Rights Reserved.

Please publish modules in offcanvas position.