Oktobar 16, 2021

Obilježeno 28 godina od zločina nad bošnjačkim civilima u Srebrenici

U Srebrenici su danas obilaskom mezarja, polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe predstavnici udruženja koja okupljaju preživjele žrtve genocida i opštine Srebrenica obilježili 28. godišnjicu zločina nad bošnjačkim civilima u Srebrenici i okolnim selima 1992. godine.

 

 
Prema riječima zamjenika načelnika opštine Srebrenica Hamdije Fejzića u "centru Srebrenice su prije 28 godina pripadnici srpskih vojnih i paravojnih jedinica zapalili desetine kuća." U zapaljenim kućama je izgorjelo 12 osoba, a još 18 ih je ubijeno u centru grada. Istog dana ubijeno je i 30 Bošnjaka u srebreničkim selima Dobrak, Liješće i Žabokvica i drugim.
- Na način kako nam dozvoljavaju prilike mi smo oblilježili ovaj datum. Obilježili smo 28. godišnjicu stradanja Bošnjaka. Radi se o ljudima koji su ostali u gradu i vjerovali da im se neće ništa desiti. Desilo se suprotno, neki od njih su zapaljeni u svojim domovima. Žrtve koje su ubijene 8. maja su bili civili, uglavnom starije, nepokretne i bolesne osobe - kaže Fejzić. 
Zbog pandemije korona virusa, i uvedenih mjera, današnje obilježavanje je proteklo simbolično, tek nekoliko osoba je prisustvovalo obilježavanju. 
 - Na simboličan način smo obilježili godišnjicu zločina, s porukom da žrtve ne smiju biti zaboravljene. Nažalost, nismo mogli da se okupimo u većem broju, pa ni članovi porodica nisu mogli doći. Mi koji smo preživjeli, ali i generacije koje dolaze ne smiju zaboraviti -  rekao je Fejzić. 

Rate this item
(0 votes)
Ad Sidebar
© 2018 RTV Srebrenica All Rights Reserved.

Please publish modules in offcanvas position.