Juli 04, 2022

Održan sastanak rukovodstva Organizacionog odbora za obilježavanje 25. godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici

U zgradi Vlade Federacije BiH u Sarajevu danas je održan posljednji sastanak rukovodstva Organzacionog odobra  pred obilježavanje 25. godišnjice genocida nad Bošnjacima "SZ UN-a" Srebrenica iz jula 1995. godine.

“Imali smo dosta dilema na koji način obilježiti 25. godišnjicu. Svi smo bili opredjeljenja da ćemo je obilježiti uz poštivanje svih mjera koje su na snazi. Zato ovom prilikom apelujem na sve učesnike i sve one koji žele da dođu u Srebrenicu, da to mogu da urade i izvan 11. jula. Može to biti i 12. jula, kada u Srebrenici nema nikoga, mogu to biti i svi drugi dani prije 11. i poslije 11. jula, upravo da mi uspjeli da iskontrolišemo i ispoštujemo sve te mjere. Znamo da se Srebrenica nalazi u entitetu RS, znamo da pojavom bilo koje bolesti ili klastera da bi ta pojava zasjenila obilježavanje 25. godišnjice. Dvadesetu godišnjicu je zasjenio Aleksandar Vučić svojim dolaskom i problemi koji su se desili, nemojte da nam se desi da i 25. godišnjicu pojavom bolesti obilježavanje padne u sjenu“, istakao je predsjednik Organizacionog odbora Hamdija Fejzić.
Naglasio je da je 98 posto posla oko organizacije obilježavanja 25. godišnjice genocida urađeno te da su ostali neki sitni detalji u posljednjih nekoliko dana.
“Naše aktivnosti kreću već sutra navečer okupljanjem preživjelih 28. divizije u Nezuku. Zatim 8. jula ujutru kreće Marš mira, koji će također biti organizovan na takav način da će imati manji broj učesnika i da će biti podijeljeni u više grupa“, rekao je Fejzić i nastavio:
“Što se tiče samog 11. jula odlučili smo da napravimo komemoraciju iz dva dijela, to jest dva puta po 50 i na nju će moći doći samo oni koji dobiju poziv i koji su odgovorili da će doći na komemoraciju. Vjerskom dijelu programa koji se odvija u sakralnom dijelu biće prisutni samo članovi porodica čiji se najmiliji kopaju. Ove godine kopamo osam žrtava genocida iz jula '95. godine. Njih šest je odustalo zato što nije moglo da dođe, jer su spriječeni ovim mjerama i problema koji je izazvala pandemija koronavirusa.“
Munir Habibović, predsjednik pododbora i vođa ovogodišnjeg Marša mira, pojasnio je da su ove godine očekivali oko 10.000 učesnika, ali da je zbog pandemije koronavirusa smanjen broj. Nije mogao precizirati koliko će tačno ljudi učestvovati, ali je kazao da će prioritet imati oni koji su preživjeli Marš smrti iz 1995. godine.
“Svaki učesnik da bi dobio akreditaciju moraće popuniti anketni obrazac, gdje će mu biti upisan broj akreditacije i izmjerena temperatura. Isto tako prilikom kretanja Marša mira, ukoliko medicinski timovi budu procijenili da nekome treba mjeriti temperaturu, to će da se radi na samoj trasi. Pošto u Nezuku imamo već jedan klaster, imali smo prije tri-četiri dana tamo jednu osobu koja je umrla od korone, sve aktivnosti koje su dešavale kroz Nezuku su otkazane. Tamo će biti policija i neće dati učesnicima Marša mira ni da ulaze u selu, ni da se prilikom kretanja skreće pred kuće. Istorijskog časa na spomen-obilježju Hajre Mešić ove godine neće biti. Dole ćemo postaviti redare, odatle ćemo da formiramo određene grupe, koje će imati obavezu da se kreću u odstojanju socijalne zaštite“, kazao je Habibović.

Rate this item
(0 votes)
Ad Sidebar
© 2018 RTV Srebrenica All Rights Reserved.

Please publish modules in offcanvas position.