Juli 04, 2022

Služen parastos za stradale Srbe u Zalazju

U selu Zalazje nadomak Srebrenice, služenjem parastosa, prisluživanjem svijeća i polaganjem cvijeća kod spomenika i kosturnice danas je obilježeno 28 godina od  stradanja srpskih vojnika i civila.

 

Branimir Kojić, predsjednik Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Srebrenica, kaže da su "vojnici i civili ubijeni na Petrovdan 1992. godine u srebreničkim selima Sase, Zalazje i bratunačkim Biljača i Zagoni." 
- Na današnji dan 1992. godine, prije 28 godina, ovdje je pobijeno sve što su stigli da pobiju. Za zločine niko nije odgovarao. Toga dana je ubijeno 69 i zarobljeno 22 vojnika i civila, od kojih niko nije preživio - rekao Kojić.
Mladen Grujičić, načelnik opštine Srebrenica, kaže da je "porazno što niko nije odgovarao za zločine". 
- Nakon 28 godina mi sa ovog svetog mjesta Zalazja gdje su Srbi ginuli kroz vijekove, u prvom svjetskom ratu, u drugom i u posljednjem odbrambeno - otadžbinskom, šaljemo poruku da za zločine niko nije odgovarao. Ono što je sramno i porazno za one koji bi trebali da dijele pravdu jeste da selektivno dijele pravdu, i stavljaju se na stranu jednog naroda. Na taj način ne da dijele pravdu nego produbljuju jaz između naroda. Mnogo bi lakše i jednostavnije bilo pričati o prošlosti ukoliko pravdu imamo i na jednoj i na drugoj strani. Ovdje su ginuli na svoje praznike, kada nisu očekivali, pogotovo u vremenu kada je Srebrenica bila zaštićena zona. Porazno je da niko nije odgovarao, jer su svakom sukobu imaju zločinci i sa jedne i sa druge strane. Ne može se suditi samo jednom narodu, a drugi narod da bude žrtva, a svi su učestvovali u ratu. Mi tražimo pravdu, tražimo istinu, i na tome ćemo ustrajati - rekao je Grujičić. 

Rate this item
(0 votes)
Ad Sidebar
© 2018 RTV Srebrenica All Rights Reserved.

Please publish modules in offcanvas position.