Juli 04, 2022

Načelnik opštine Srebrenica Mladen Grujičić o asfaltiranju puteva, donaciji Saudijske Arabije, gradskoj garaži, šetalištu Guber

Prema informacijama iz opštine Srebrenica u toku je realizacija projekata asfaltiranja putnih pravaca na području naše opštine, a u planu su i drugi projekti.  

 

- Mi smo u proteklom periodu krenuli sa realizacijom projekata asfaltiranja puteva gotovo u svakoj mjesnoj zajednici.Krenuli smo od skelanskog kraja, asfaltirali smo nekoliko puteva, i došli smo do jezera. Ovih dana će se raditi u Brežanima, Bukovoj Glavi, i onda se prelazi na područje Sućeske.  Nadamo se da će u narednom periodu stići još sredstava od Vlade RS-a i Vijeća ministara. Očekujemo milion i po KM od Vijeća ministara. Ta sredstva su obećana još 2015. godine. Mi smo prema Vijeću ministara kandidovali projekte koje smo usaglasili u opštini. Radi se o 11 putnih pravaca, asfaltiranje je u pitanju različitih putnih dionica, fasade na preostalim zgradama koje nisu urađene, dva lifta, izgradnja proizvodne hale, i sanacija jednog klizišta prema Sućesci - kaže načelnik opštine Srebrenica Mladen Grujičić.
Prema riječima načelnika opštine projekat koji finansira Saudijski fond (donacija Saudijske Arabije) mora biti završen do kraja godine. 
- Obiman je posao, trudili smo se da u ovaj projekat uvrstimo što više građana, i iz tog razloga smo zakomplikovali život. Komisije su uradile svoj posao, i evo čekamo da se kompletira spisak sa bošnjačke strane i da krenemo u realizaciju. Što se tiče drugog granta podrška u mehanizaciji, ovih dana će biti raspisan tender. Mi smo već raspisivali tender, neke firme su se žalile i tender je oboren, što nam je oduzelo dosta vremena. Zadatak nam je da do kraja godine sve to završimo, jer imamo obavezu da u ovoj godini završimo taj projekat - kaže Grujičić.
U proteklom periodu dosta se govorilo o izgradnji gradske parking garaže, međutim radovi su stali kako kaže načelnik opštine zbog neriješenih imovinsko - pravnih odnosa. 
- Vlasnici okolnih parcela su kupili određenu kvadraturu zemlje, a na katastarskom listu imaju mnogo više. Oni su uzurpirali opštinsku zemlju, kako, to ne znam. Mi ćemo tražiti usklađivanje Geodetske urpave sa onom papirologijom i ugovorima koji postoje. Postojalo je to vrijeme kada su ljudi otuđivali imovinu. Tako se desilo sa sva tri vlasnika koji graniče sa tom parcelom, i dok se to ne riješi mi ne možemo krenuti u realizaciju iako je skupština donijela odluku da se gradi parking garaža. Vjerovatno ćemo imati problema oko ovih parcela,zakon je na našoj strani, ali ukoliko su vlasnici parcela u pravu, mi nećemo praviti probleme, ukoliko opština bude u pravu mi ćemo svoje pravo provesti i uraditi kako smo zamislili - ističe Grujičić. 
U narednim danima će početi radovi na uređenju šetališta Banje Guber. 
- Tender je završen, izvođač radova je izabran, i ovih dana će početi radovi. Biće postavljanje novih klupa, vanjske teretane, postavljanje kaldrme tamo gdje nedostaje, i sve što je moguće raditi i riješiti na šetalištu, jer mi mimo šetališta ne možemo nista raditi ni graditi, ali se nadamo da ćemo 2021. godine imati konkretno pokretanje Banje Guber u nekom segmentu - kazao je Grujičić. 

A.Mehmedović/RTV Srebrenica

Rate this item
(0 votes)
Ad Sidebar
© 2018 RTV Srebrenica All Rights Reserved.

Please publish modules in offcanvas position.