Juli 04, 2022

Pavlović i Fejzić: Saopštenja za javnost

Iz koalicije "Zajedno za Srebrenicu" upućeno je saopštenje za javnost koje prenosimo u cjelosti bez bilo kakvih intervencija:

- Nakon inicijative da se u Srebrenici podigne spomenik nobelovcu Handkeu što podržavaju srpski predstavnici Koalicije Zajedno u Srebrenici oglasio se i zamjenik načelnika opštine Srebrenica Hamdija Fejzic da će praviti spomenik Naseru Oriću ratnom zločincu za srpski narod Podrinja , čiji je zamjenik i njegov saborac bio,ako Srbi podrže izgradnju spomenika nobelovcu Handkeu.Hamdija Fejzic ratni zamjenik komandanta Orića koji se ne razlikuje od Nasera u svojim nedjelima i zločinima nad srpskim narodom naročito tokom 1992 i 1993 god kada su on i Naser organizovano palili srpska sela i ubijali srpski narod na svojim ognjištima od Zalazja do Skelana.Ovom izjavom Fejzic veliča zločinca Nasera i stavlja ga u ravan nobelovca Handkea što je još jedan apsurd bošnjačke politike pogotovo zadnja inicijative Bošnjaka da će srušiti spomenik mira u Srebrenici što time osuđuju svaku srpsku inicijativu za zajedništvo i mir - stoji u saopštenju koalicije "Zajedno za Srebrenicu" koje je potpisao Radomir Pavlović koji "poziva sve građane Srebrenice da 21.09.2020. sa trga Srebrenice pošalju poruku za mir i zajednički život bez političkih i etničkih euforija kako bi nam budućnost bila svjetlija od prošlosti."

Na ovo saopštenje reagovao je zamjenik načelnika opštine Srebrenica Hamdija Fejzić koji je takođe uputio saopštenje za javnost koje prenosimo u cjelosti:

"Koalicija srpskih stranaka u Srebrenici pod nazivom „Zajedno za Srebrenicu“ uputila je degutantno saopćenje za javnost u kojem su iznijeli niz optužbi i nečasno udarili na moje ime. U saopćenju su se sjetili moje izjave od prije gotovo godinu dana kada su se Bošnjaci u Srebrenici usprotivili inicijativi da se kvazi piscu Peteru Handkeu koji negira genocid podigne spomenik u Srebrenici.  Podsjećamo, tu inicijativu je pokrenuo Vojin Pavlović i njegovo udruženje „Istočna alternativa“. Dobro je da su se nakon godinu dana stvari otkrile, i pokazale gdje Vojin Pavlović crpi podršku.

 Ostaje otvorena sumnja da je Pavlović uz navedenu podršku pokretao i druge inicijative, ali i izazivao incidente u Srebrenici u proteklom periodu. Kao i tada, Bošnjaci su i sada protiv bilo kakvog spomenika Handkeu, i tu se nije ništa promijenilo. Mogu da kažem stojim iza svake svoje riječi kako prije godinu dana tako i sada.

U saopćenju koje potpisuje Radomir Pavlović okarakterisan sam kao zločinac. Mogu da kažem da je Hamdija Fejzić s ponosom branio Bosnu i Hercegovinu, branio svoj narod,  i ta borba je bila časna. Upravo saopćenje koalicije „Zajedno za Srebrenicu“ pokazuje zbog čega Bošnjaci ne vjeruju u namjere srpske politike kada je u pitanju Spomenik miru.

Poruka je i da Bošnjaci u svom gradu grade bolji život, a ništa ne ruše. Bošnjaci u Srebrenici ništa neće rušiti, pa ni isforsirani Spomenik miru. Postavit ćemo to i ovako, to je spomenik i Naseru Oriću koji je branio svoju zemlju i narod, težio slobodi i miru. U realnosti, spomenik je to kojeg možemo predstaviti i kao „kolo na sred Srebrenice“. Kolo nad kostima žrtava genocida.

Poruka svima je da su Bošnjaci u Srebrenici za mir, što su pokazali povratkom na razrušena ognjišta nakon genocida. Zaista, mir nema alternativu. Mi smo to svojim djelima pokazali, da živimo mir, i tako ćemo nastaviti.

Kao zamjenik načelnika opštine Srebrenica pozivam sve lokalne političke aktere da se suzdrže u ovom predizbornom vremenu, i da javnosti predstave konkretne korake kako učiniti život građana boljim i mirnijim." - stoji u saopštenju zamjenika načelnika opštine Srebrenica Hamdije Fejzića.

 

Rate this item
(0 votes)
Ad Sidebar
© 2018 RTV Srebrenica All Rights Reserved.

Please publish modules in offcanvas position.