Oktobar 16, 2021

U Srebrenici zvanično otkriven "Spomenik miru"


U Srebrenici je danas svečanom ceremonijom  u rad puštena gradska fontana i otkriven "Spomenik miru". 

 

- Ovo je ideja koja je podržana od svih političara u Srebrenici i naišla je na ogromnu pohvalu i podršku svih ambasada i ambasadora koji su dolazili u Srebrenicu, jer su smatrali da jedna takva poruka ide odavdje. Prijedlog je usvojen na Skupštini opštine Srebrenica - kaže načelnik opštine Srebrenica Mladen Grujičić.
Današnjoj svečanoj ceremoniji nisu prisustvovali predstavnici Bošnjaka u lokalnoj vlasti, na što Grujičić kaže:
- Žalosno je to što uvijek neko bojkotuje čak i oni koji su podržali ovu ideju, ali ogroman je pritisak na Bošnjake u Srebrenicu pogotovo u ovom predizbornom periodu, kada su osjetljive teme onda Sarajevo uđe više u Srebrenicu nego što je to inače, da pomogne Srebrenici, Bošnjacima, uvijek se vrate da pokvare što smo zajednički uradili. Tako da ljudima koji žive ovdje ne mogu da uzmem za zlo, jer bi bili kasnije pod velikim pritiskom, bili bi okarakterisani kao izdajnici, i pored želje da budu ovdje oni nisu došli - rekao je Grujičić.

Otvaranju Spomenika miru prisustvovao je između ostalih ministars zdravstva u Vladi RS-a Alen Šeranić.
- Mir je vrlo važan za ovaj grad, za ovu zemlju, za region. Mir je put koji počinje sporazumima, a nastavlja se kroz naše razumjevanje. Činjenica je da želimo prosperitet i napredak i samo u miru, suživotu možemo to da dobijemo - rekao je Šeranić.

U okviru ceremoniјe otvaranјa Spomenika miru dodijeljene su i nagrade za književni konkurs "Ruka u ruci". Odabrana su 4 pobjednika, kao i 100 najboljih pjesama koje će ući u Zbornik „Ruka u ruci“. Međunarodni književni konkurs pod nazivom “Ruka u ruci”,  organizovan od strane opštine Srebrenica i Fondacije zadužbine Slobomir P Univerziteta koja je finansirala izgradnju spomenika. 
Podsjećamo, na inicijativu kancelarije visokog predstavnika u BiH, koju je podržao aktuelni načelnik opštine Srebrenica Mladen Grujičić, Skupština opštine Srebrenica 2019. godine donijela je odluku o izgradnji Spomenika miru u Srebrenici koji je danas i otkriven u povodu Međunarodnog dana mira koji se obilježava 21. septembra. 

Rate this item
(0 votes)
Ad Sidebar
© 2018 RTV Srebrenica All Rights Reserved.

Please publish modules in offcanvas position.