Juli 04, 2022

Svake godine 29.septembra se obilježava "Svjestki dan srca"

Svjetski dan srca obilježava se 29.septembra, a svake godine obilježava se s različitom tematikom koja uvijek odgovara na ključna pitanja i teme koje se odnose na srce i zdravlje srca. Fondacija „Zdravlje i srce“ ove godine obilježava 20 godina „Svjestkog dana srca“. U našem radio programu emitovali smo prilog o ovoj temi. Naš gost je bio šef porodične medicine Doma zdravlja Srebrenica, Pedrag Milošević.

- Pacijenti koji kod nas se liječe su srčani bolesnici i oni redovno imaju terapiju kao i kontrolu pritiska, te druge nephodne nalaze. Najjeftiniji hobi je šetnja, i svima preporučujem da četiri do pet kilometara dnevno šetaju, a pored toga da paze na ishranu i izbjegavaju masnu hranu. – kazao je Milošević.

Prema njegovim riječima svaki drugi – treći pacijent starosti iznad 50 godina ima problema sa srčanim pritiskom.

Ove godine neće biti održane aktivnosti povodom obilježavanja „Svjetskog dana srca“, a doktor Milošević poziva pacijente koji imaju potrebu da se kontrolišu da se jave ljekarima u Domu zdravlja Srebrenica.

Mnogo je uzroka kardiovaskularnih bolesti: pušenje, dijabetis, visok krvi pritisak i zagađenje. U vrijeme pandemije COVID - 19 pacijenti su suočeni sa dvostrukom prijetnjom. Čuvajte vaše srce redovnom fizičkom aktivnošću, prestankom pušenja i zdravom ishranom i svakako pratite preporuke za zaštitu od infekcije COVID -19.

 

 

Rate this item
(0 votes)
Ad Sidebar
© 2018 RTV Srebrenica All Rights Reserved.

Please publish modules in offcanvas position.