Juli 04, 2022

Petrović: Do kraja godine primjena integrisanog zdravstvenog sistema u Domu zdravlja Srebrenica

U Domu zdravlja Srebrenica implementira se projekat Integrisani zdravstveni informacioni sistem. Riječ je o projekata koji bi trebalo znatno da unaprijedi zdravstveni sistem. O ovom projektu razgovarali smo sa Pedragom Petrovićem, medicinskim tehničarom Doma zdravlja Srebrenica.

-Integrisani zdravstveni informacioni sistem trebao bi da uveže sve nivoe zdravstvene zaštite i druge institucije kojima je zdravstvo u fokusu i koje su od interesa za zdravstvo. To podrazumijeva da ćemo uskoro imati elktronsku zdravstvenu knjižicu, elektronski karton, elektronsku uputnicu i elektronski nalaz. Pored toga, imat ćemo dvije android aplikacije, jedna za hitnu medicinsku službu na terenu i druga aplikacija će biti namjenjena pacijentima, gdje će pacijenti imati uvid u svoj zdravstveni karton. – kazao je za naš program Petrović.

Pitali smo gospodina Petrovića koliko će elektronske usluge značiti pacijentima?

- Za pacijente mnogo, prvenstveno smanjit će se liste čekanja, neće biti potrebe da se više puta rade isti nalazi i ono što je bitno da nalazi koji se urade biće upisanu u zdravstveni karton. Bilo gdje na nivou Republike Srpske elektornski zapisi će biti evidentirani, tako da će svaki ljekar imati uvid u zdravstveno stanje pacijenta. – istakao je Petrović.

Na naše pitanje kada se može očekivati implementacija projekta u praksi, Petrović kaže da se očekuje do kraja ove godine.

- Za našu ustanovu je veoma bitno da se već radi na implementaciji projekta. Imali smo krug obuke pacijenata, obavili smo obuku za administratora i u tehničkom smislu smo već spremni, preostaje uvezivanje ustanova na nivou regije. Očekujemo za mjesec i po da ćemo imati prve unose u elktronski karton. – potcrtao je Petrović.

 

Rate this item
(0 votes)
Ad Sidebar
© 2018 RTV Srebrenica All Rights Reserved.

Please publish modules in offcanvas position.