Juni 17, 2021

Međunarodni dan djeteta obilježen u vrtiću "Poletarac"

Međunarodni dan djeteta 20. novembar obilježava se širom svijeta aktivnostima usmjerenim na promociju i zaštitu prava djeteta. Cilj svih aktivnosti je podizanje svijesti o potrebi zaštite djece od zloupotrebe, nasilja i raznih oblika diskriminacije.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila je 20. novembra 1989. godine Konvenciju o pravima djeteta, međunarodni dokument kojim se priznaju prava djece u cijelom svijetu. Konvenciju je potpisalo 196 država, čime je postala najbrže i najšire prihvaćen sporazum na području ljudskih prava u istoriji.

Konvencija je prvi dokument u kojem se djetetu pristupa kao subjektu s pravima, a ne samo kao osobi koja treba posebnu zaštitu. Konvencija o pravima djeteta je pravni akt koji ima snagu zakona i obvezuje stranke na pridržavanje njenih odredaba te uključuje pravo nadziranja primjene u državama koje su ju prihvatile i ratifikovale.

Mirela Hodžić, direktoria vrtića “Poletarac” kaže da svako dijete ima svoja prava.

-          Mi u vrtiću nećemo izostaviti ovaj dan. Obzirom na epidemološke mjere nećemo imati javnog programa. Unutar ustanove ćemo obilježiti, čak se ni grupe neće sastajati. Djeca imaju svoja prava, ali ono koje najviše vole je pravo na igru. U ovom proteklom vremenu mi smo uspjeli da održimo dobru situaciju u vrtiću – rekla je Hodžić.

Prava djece nemaju rok trajanja. Ona su univerzalna i svevremenska. Djeca su naša budućnost, no njihova budućnost počinje sada. Svaka generacija, prilika je za stvaranje temelja za novi, bolji svijet. Prilika koju ne smijemo propustiti. Prilika da stvorimo svijet dostojan djeteta.

Rate this item
(0 votes)
Ad Sidebar
© 2018 RTV Srebrenica All Rights Reserved.

Please publish modules in offcanvas position.