Juli 04, 2022

U Narodnoj biblioteci Srebrenica otvorena izložba fotografija, koje je ustupio Davorin Sekulić

Narodna biblioteka Srebrenica u saradnji sa Srebrenčaninom Davorinom Sekulićem organizovala je izložbu pod nazivom „Korona dnevnik“. Prethodnih dana održana je izložba u prostorijama biblioteke gdje su posjetioci imali priliku da vide deset fotografija, u crno-bijeloj tehnici. Na tim fotografijama predstavljen je život u Sarajevu tokom prvih mjeseci vanredne situacije koja je uvedena u BiH uslijed širenja COVID-19 virusa.

Bibliotekarka Violeta Radić kazala je za naš radio program da je Narodna biblioteka Srebrenica u proteklom periodu ostvarila saradanju sa Pub caffeom galerijom „Cvrčak i mrav“ koju vodi Davorin Sekulić.

- On je naš sugrađanin koji trenutno radi u Sarajevu i za potrebe naše ustanove ustupio nam po deset fotografija, koji će biti izložene u njegovoj galeriji kao i u prostorijama naše biblioteke. Prva izložba koju smo dobili od Davorina je „Korona dnevnik“, autora Dženana Kriještorca iz Sarajeva, a u pitanju su fotografije koje su nastale u prvih dana i mjeseci vanredne situacije u BiH. Svojim fotoaparatom Dženan Kriještorac je zabilježio detalje tokom policijskog časa prikazujući nam puste ulice Sarajeva kao i ljude koji sa maskama izvršavaju svoje dnevne obaveze. – rekla je Radićeva.

Bibliotekara Violeta kazala je da će nastaviti sa promocijom bosanskohercegovačkih fotografija. Nakon izložbe „Korona dnevnik“ danas će biti otvorena izložba pod nazivom „Na putu prema Evropi“.

- Narednih petnaest dana naši posjetioci će moći pogledati izložbu fotografa Kemala Softića „Na putu prema Evropi“ koji se dugi niz godina bavi dokumentarnom fotografijom i svojom izložbom je pokušao da pokaže situaciju koja je sada trenutno aktuelna, a to je boravak migranata u BiH, uslovi u kojima oni borave, te njihov put k Evropi. – istakla je Radićeva.

 

Rate this item
(0 votes)
Ad Sidebar
© 2018 RTV Srebrenica All Rights Reserved.

Please publish modules in offcanvas position.