Print this page

Reakcije na odluku Suda BiH o izborima u Srebrenici

Sud BiH odbio je sve žalbe koje su upućene na odluke Centralne izborne komisije BiH o poništavanju izbora u Srebrenici. Na ovaj način potvrđene odluke koje je Centralna izborna komisija donijela 21. januara. U narednim danima biće održana sjednica CIK-a na kojoj bi trebala biti donesena odluka o održavanju ponovnih izbora na 26 redovnih biračkih mjesta u Srebrenici, te dva mjesta za glasanje u odustvu.

Alija Tabaković, kandidat za načelnika koalicije „Moja adresa: Srebrenica“ kaže da nije zadovoljan dijelom odluke koja se odnosi na glasanje putem pošte.

- Nismo još vidjeli odluku, ne znamo koji je sadržaj i koji su pravni lijekovi. Svakako da ćemo čim zaprimimo odluku razmotriti sljedeća pravne mogućnosti. Nismo zadovoljni u tom dijelu da je greškom Centralne izborne komisije BiH onemogućeno glasanje stotinama ljudi koji su se uredno prijavili da glasaju, i tu je odgovornost CIK-a, i kada dobijemo odluku vidjet ćemo šta činiti dalje – kaže Tabaković.

Dr Radomir Pavlović, predsjednik OO SNSD-a Srebrenica i predstavnik koalicije sprskih stranaka „Zajedno za Srebrenicu“ za odluku Suda BiH kaže da je politička.

- Politička odluka, jer je članica CIK-a Vanja Prutina Bjelica najavila da će Sud potvrditi njihovu odluku što znači da je to dogovoreno u nekoj moćnoj ambasadi, i da je ovo predviđena stvar i nema veze sa pravom, pravdom i pravnom državom. Bez ikakvih argumenata, obrazloženja o radu tog ekspertskog grafologa, tih koji su radili te stvari, i ovo što se dešava izlazi iz okvira prava. Jasna stvar je da se radi o političkoj odluci i da ćemo u budućnosti imati sve težu situaciju ako ne dođe do izmjene izbornog zakona u BiH – rekao je Pavlović.

 

M. Sekulić Kokeza/ A. Mehmedović/ RTV Srebrenica

Rate this item
(0 votes)