Novembar 26, 2022

SLOŽNO ZA MLADENA I SREBRENICU

U prostorijama Opštine Srebrenica danas je održana press konferencija za novinare, a razlog za održavanje konferencije jeste zajednička podrška kandidatu Mladenu Grujičiću na predstojećim ponovljenim izborima. 

Načelnik Opštine Srebrenica, Mladen Grujičić novinarima je rekao da je danas održan kolegij na kome je konstatovano da Opština zbog ove političke situacije teže funkcioniše. 

- Izbori su prošli, poništeni su, imamo situaciju kakvu imamo i mi smo učinili sve što smo mogli i što je bilo u našoj pravnoj moći da učinimo. Međutim, nismo mnogo uspjeli i ono što nam ostaje da se okrenemo aktivnostima koje se tiču ponovljenih izbora na određenim mjestima u Srebrenici, te da se što bolje pripremimo za izbore. Mi smo ostali svi zajedno kao što smo bili i želimo da pokažemo i dokažemo da oni rezultati koji su poništeni bili validni i da će rezultati biti još bolji. Svi uticaji sa strane koji pokušavaju da razore ili diskredituju nekoga od nas pojedinaca su uzaludni pokušaji. Mi smo shvatili poruku, shvatili smo da ovdje bez jedinstva ne možemo ostvariti rezultat i da su svi skoro usmjereni protiv srpskog naroda u Srebrenici, pogotovo kad su u pitanju te politike koje stižu iz SDA odnosno iz Sarajeva i one uglavnom kroje politiku u Srebrenici kada je u pitanju bošnjački narod. Oni su doveli bošnjački narod u jednu tešku situaciju, i sada vrlo teško funkcionišemo i nemamo nikakve jasne smjernice kako dalje. Nadam se da će građani Srebrenice prepoznati ko je dobronamjeran prema njima, jer ovi koji su prouzrokovali ovakvu krizu da su dobronamjerni ne bi to radili, prihvatili bi izbore kakvi su bili, jer odgovorno tvrdim da su bili regularni i fer izbori. Iako je bilo nepravilnosti, ali nije bilo nepravilnosti da se na ovakav način ukine volja građana i da se poništi izborni rezultat odnosno pobjeda od 1.200 glasova. Ja sam zahvalan svim predstavnicima političkih partija koji su me podržali i koji su ostali rame uz rame uz mene, a sada smo još jači i snažniji. Mislim da ćemo ostvariti još bolji rezultat. – kazao je Grujičić. 

On je istakao da nemaju informaciju kada će biti ponovo održani izbori i naglasio da će članovi OIK-a ostati u istom sastavu dok će predsjednici biračkih odbora biti smijenjeni. 

- Nemamo informaciju kada će biti održani izbori, očekujemo da to bude u skladu sa zakonom. Mi smo juče odgovorili na dopis da imamo obezbjeđena sredstva za one potrebe koje se prijeko potrebne, a predstavnik Vijeća ministara je rekao da postoji novac za izbore i mislim da neće biti nikakvih smetnji da se krene u proceduru kako bi se što prije riješila ova agonija, kako bi se formirala vlast i Opština mogla da funkcioniše. Mnogo, mnogo projekata čeka da se konstruiše vlast i krene u realizaciju tih projekata. – podcrtao je Grujičić. 

Radomir Pavlović, predsjednik Opštinskog odbora SNSD-a Srebrenica apeluju na CIK da što prije raspišu izbore u Srebrenici zbog nemogućnosti nefunkcionisanja lokalne zajednice kako bi što prije se vratilo usvajanju akata koji su nepohodni za funkcionisanje stvari koji su bitni za loklanu zajednicu. 

- Mi smo dobili žalbu Apelacionog suda BiH da se poništavaju izbori u Srebrenici, znači odbijena je naša žalba, odbijene su sve druge žalbe kao što je i žalba od bošnjačke strane da se ponove izbori putem pošte. Pozivam stanovništvo da se masovno odazove ponovnim izborima u Srebrenici, a prije svega zbog inicijative koju je najavila „Moja adresa Srebrenica“ da je njihov politički cilj da se Srebrenica pretvori u Distrikt i da se izmjeni izborni zakon da u Srebrenici nikada ne mogu vladati Srbi. To je jedan apsurd njihovih političkih naloga. Ja pozivam građane da u što većem broju izađu i daju podršku našem zajedničkom kandidatu Mladenu Grujičiću i damo maksimalnu podršku srpskim političkim partijama. Apelujem i na one političke partije da ne razasipaju glasove koje nisu prošle cenzus, i smatramo da ne mogu proći cenzus. Te stranke treba da se dogovore sa drugim političkim partijama kako bi obezbjedili spsku skupštinsku većinu. – rekao je Pavlović. 

Miloš Milovanović, član Opštinskog SNSD-a novinarima je kazao da pozivaju CIK da što prije objave kada će biti ponovljeni izbori.

- Opštinski odbor SNSD-a Srebrenica je svjestan činjenice da je CIK nepravedno poništio izbore na 26.redovnih mjesta u Srebrenici. Mi smo spremni za izbore i kao što smo ubjedljivo pobjedili na prethodnim izborima, mi ćemo to učiniti i sada. Pozivamo Srpski narod da shvati ozbiljnost ovih izbora i da podrže zajedničkog kandidata načelnika Mladena Grujičića i da podrže listu SNSD-a koja će sigruno doprinijeti da Srebrenica napreduje i da Srebrenicu podignemo na onaj nivo koji je nekad bio. Opštinski odbor SNSD-a sigurno ima najbolje kandidate koji će na najbolji način predstavljati sve građane Srebrenice. – kazao je Milovanović. 

Dragić Glišić, član Opštinskog SNSD-a je pozvao sve Srbe da podrže zajedničkog kandidata Mladena Grujičića. 

- Izborni rezultat SNSD-a je bio dosta bolji, nego na proteklim izborima. Odluka CIK-a je politička i to je pravno nasilje koje neće pokolebati sav srpski narod koji treba da nastavi sa rukovodstvom na čelu SNSD-a, Vladom RS-a i svim ministarstvima koji su u proteklom periodu davali podršku Opštini Srebrenica. Pobjeda Mladena Grujičića neće biti upitna i ovog puta. CIK je donio odluku na osnovu mišljenja jednog grafologa koji je kao zaštićeni svjedok, mimo svih zakonskih procedura. Pravno nasilje koje hoće da izvrše nad Srebrenicom u izbornom procesu neće pokolebati srpski narod.  Ponovo ćemo izaći na izbore i rezultat će biti mnogo bolji. – istako je Glišić. 

Momčilo Cvijetinović, predsjednik SDS-a Srebrenica podsjetio je javnost da je njegova stranka prihvatila i podržala zajedničkog kandidata Mladena Grujičića. 

- Ovih dana smo potvrdili podršku za Mladena Grujičića, a isto je uradio i predsjednik stranke Mirko Šarović. Ostajemo na tim našim stavovima da naše srpske političke stranke nastave zajednički da nastupaju kako bi spriječili određene planove u vezi sa statusom Srebrenice ili u vezi sa Srpskim narodom na području Opštine Srebrenica. Nismo očekivali ovakvu odluku, posebno Apelacionog vijeća suda BiH, i ne slažemo se sa odlukom CIK-a. Smatramo da su oni to oni uradili napamet i da je njihov orijentir bio politički. Pred CIK-om slijedi novi izazov u cilju da pokažu da nisu pristrasni i da rade po zakonu. Nadam se da će njihova mjerila biti isklučivo pravna, a ne politička. – zaključio je Cvijetinović. 

Rate this item
(0 votes)
Ad Sidebar
© 2018 RTV Srebrenica All Rights Reserved.

Please publish modules in offcanvas position.