Print this page

Roditelji djece iz Potočara traže rješavanje problema u područnoj školi

Djeca u područnoj školi u Potočarima, njih 140, nastavu već određeni vremenski period pohađaju online putem.  Razlog tome je što u školi ne funkcioniše grijanje jer kotlovi za grijanje ne rade. Problem grijanja je bio uzrok da se danas roditelji djece iz ove škole okupe u Potočarima na mirnom protestu, te da ukažu i na druge probleme pored problema grijanja.

Predstavnica roditelja Adisa Omerović čije dvoje djece pohađa nastavu u ovoj školi kaže da u školi pored grijanja postoji niz drugih problema.

- Mi smo prošle godine ukazivali na probleme. Tražili smo sastanak sa direktorom. Djeca su imala problem sa učionicama koje pune vlage, imali smo problem sa osvjetljenjem, imali smo problem sa mokrim čvorovima koji su u jako lošem stanju. Problem je i grijanje i to traje već godinu dana. Nije taj problem sedam dana prije raspusta kako se navodi u medijima. Ubacivali su neke grijalice, ali djeci je bilo hladno – ističe Omerović koja se nada da će se problem djece u Potočarima početi rješavati.

Zijada Efendić je majka dvoje djece koja pohađaju nastavu u područnoj školi u Potočarima.

- Okupili smo se da ukažemo na problem grijanja u školi koji traje već duži period. Dvije su peći bile, jedna je radila u manjem kapacitetu, jedna nije. Na kraju su obje otkazale. Prvo su imali propust zbog korone, sad zbog ovog. Zaostaju djeca u nastavi. Trebale bi se još neke stvari uraditi. Djeca nemaju sportsku salu, nego imaju fizičko vani –  smatra Efendić.

Amela Hadžić, pomoćnica direktora Prve osnovne škole Srebrenica, kaže da je rješavanje problema sa grijanjem u toku. Naime, nadležno ministarstvo je odbrilo sredstva za nabavku kotlova, ali zbog procedure javnih nabavki i žalbi ponuđača na tenderu, taj process još uvijek nije završen.

- Problem je nezadovoljstvo roditelja sa trenutnom situacijom koja nam se pojavila prošle školske godine. Peći za centralno grijanje su nam stale, u procesu smo javnih nabavki koju roditelji nisu razumjeli. Sve se to odužilo, ali privodimo kraju to. Tu su i drugi problem kao što je fiskulturna sala koju su roditelji pominjali koja košta mnogo novca. Kao i neki drugi problemi, i nadamo se da smo našli određena rješenja  - rekla je Hadžić

Na današnjem protest zaključeno je da će djeca ipak u ponedjeljak 8. februara krenuti na nastavu. Prema riječima pomoćnice direktra “rukovodstvo škole pronašlo privremeno rješenje”.

- Našli smo neko rješenje da ćemo u učionice unijeti peći na drva i tako grijati do završenja procesa – ističe Hadžić.

Načelnik opštine Srebrenica Mladen Grujičić se obratio roditeljima koji su se okupili i rekao da razumije zahtjeve roditelja.

- Ja sam se juče upoznao sa ovim problemom da će da dođe do okupljanja, i došao sam da pružim podršku u svakom smislu. Imamo i mi grdnih problema, sve nam je blokirano, i ne možemo finansijski da pomognemo sad. Opština Srebrenica je uz vas i tako ćemo i nastaviti. Mi ćemo se potruditi da usmjerimo u ovu školu više sredstava. Sa problemom oko peći sam se bavio prije dva mjeseca jer je director rekao da će doći do kvara. Ja sam bio našao sponzora za jednu peć. Gospdin iz EMMAUSA se bio ponudio da riješi taj problem, ali direktor je javio da su odobrena sredstva od ministarstva i tu smo stali  – rekao je Grujičić i dodao:

- Ja neću ništa obećati niti govorim da ćemo nešto spektakularno pomoći školi jer ne znamo kako će se završiti ovaj ciklus oko izbora. Kada se to završi onda ćemo ponovo razgovarati sa rukovodstvom škole o problemima – poručio je Grujičić.

Rate this item
(0 votes)